Tarih Bilimi ve Bütün Kuralları Altüst Eden 3000 Yıllık İbret Verici Bir Mucize
II. Ramses’in oğlu I. Merneptah’ın mumyalanmamış olduğu halde halen bozulmadan duran 3000 yıllık cesedi, tarih bilimi ve bütün kuralları altüst etmiştir. Fakat maalesef bu mucizevî, ibret verici olay konusunda gerek bilgisizlik ve gerekse tahrifat amaçlı yaklaşımlar söz konusudur. Cesedin kimliği konusunda yapılan farazi ve maksadı aşan eleştiriler, esasen bu mucizeyi yeterince algılayamamaktan kaynaklanmaktadır. Bu oldukça hassas ve derin manalar içeren konuda sağlam ve güvenilir kaynaklara dayanmayan, art niyetli açıklamalardan sakınılması gerekir.
İbret olarak kıyamete kadar duracağı vaat edilmiş 3000 yıllık mucize, II. Ramses’in oğlu Merneptah’ın mumyalanmadığı halde halen bozulmamış cesedi, Londra British Müzesi
Bu konuda çoğunlukla internet kanalıyla ana kaynak Kur’an’a dil uzatılması mantıksız ve hüzün vericidir. Şöyle ki; öncelikle bizlerin okuması, incelemesi gerekirken; İngilizler Kur’an-ı araştırıp, inceleyerek; Firavun’un 3000 yıl boyunca bozulmadan duran cesedini keşfedip, bulmuşlardır. Doğrusu bizim bu konuda inanca, bilime saygı gereği yaklaşımlar sergilememiz gerekir.
Firavun, muarrep (Araplaştırılmış) bir isim olup, sıfat olduğu da söylenmiştir. Sözlük anlamı “Güneş tanrısının oğlu” anlamına gelir. Bir kişinin özel ismi olmayıp özellikle Eski Mısır Kralları için 12. aileden sonra kullanılan genel bir sıfattır. Örneğin Rum krallarına Kayser ve Hirakl, Fars krallarına “Kisra”i Yemen krallarına “Tübba” denildiği gibi Genel anlamda Mısır krallarına verilen bir isimdir.
Hz. Musa dönemi firavununun adı el-velid b.Mus’ab b. Er- Reyyan olduğu söylenmektedir. Al-i Firavun’dan maksat, kavmi, dindaşları ve meslektaşlarıdır. Mısır halkı ve yanında duran özel kimseleri olduğu da ifade edilmiştir.
Batılı kaynaklarda, Firavun kelimesi, “Ra” (güneş veya güneş tanrısı) ile birlikte “phe”den meydana gelip “Güneş Tanrısı” demektir. Bir başka görüşe göre ise, bu isim, “Perao” “Yüce Ev” veya örneğin Kremlin, “Beyaz Saray” gibi “yüksek idare merkezi” anlamlarına gelmektedir.
Araştırmacı-yazar