Birbirine paralel ve ortak özellikleri olan harika ikili; ilim ve sevgidir. Sadece ilim ve sevgi ikilisi; kullanılmakla, paylaşılmakla eskimez ve azalmazlar. Tam tersine yenilenir, güçlenir ve artarlar. Fakat sevgi, tek başına yalın bir kelime olmaktan öte değerler taşır. Sevgi; tercih, ilgi, iletişim, inanç, düşünme, anma, unutmama, fedakârlık, feragat, şefkat, güven itimat, saygı, hoşgörü ve sabır gibi destek ve harçların oluşturduğu çok kıymetli bir bulamaçtır. Sevgiyi asli yönleriyle bir bütün olarak düşünüp yaşayamadığımız için çoğu kez onun hayatımızda olmadığını düşünürüz. Sevgi, birlikte çokluk saklayan ve o çokluğu da kendisine yönelten farklı özellikler içeren çok özel bir kavramdır.
İlim-sevgi birlikteliği göstermelik ifadelerden öte ciddi uygulamaları ve yapılanmayı gerektirir. Zaten Modelimizin ana esprisinde de bu yaklaşım hakimdir. İlim-sevgi birlikteliği eğitim ve kültür olgusuna katkılarının yanı sıra, teknolojinin insanın mutluluk ve refahına yöneltilmesini sağlar. İnsanlığı bekleyen ciddi tehlikelerden korur. İlim ve sevgi senteziyle desteklenmeyen bir konjonktür; dünya barışı için ciddi tehlike arz etmektedir. Bizler karşılıklı iki düz ayna arasında olduğu gibi samimi bir tavır sergileyebildiğimizde, fiziksel bir kural gereği sonsuz görüntü oluşur. Fikir ve düşünce boyutundaki sonlu sonsuzluk, asıl aradığımız şeydir. Ve genişleyen sonlu sonsuz uzayda bile elde edebileceğimiz en iyi yöntem olarak görünmektedir. Madde ve mana boyutunda fikri yücelişi sağlayan bu tür bir sistematiğe bir süreç şeklinde ihtiyacımız vardır. Kültürler arası boyutta böyle bir model ve etkileşimin, insanlığı yücelteceğine inanmamız gerekir.
Bireyin dış dünyaya açılması ve iletişim kurması için özellikle kendini tanıması ve iç barışını sağlaması gerekir. Bu durum sosyoloji, pozitif fen bilimleri ve sanat açısından da böyledir. Maddenin içindeki derin yolculukta atomun çekirdeğinin bile parçalanıp incelendiği gibi insan da, iç derinliklerinde yolculuk yapmalıdır. Bu, en yararlı hayal kurma yöntemidir. Özetle ruh ve beden arasındaki koordinasyon kalp ile gerçekleşir. Kalp, en iyi menajerdir. Yüreğimizi koymadığımız bir işte, aklımız oldukça pasif ve yetersiz kalmaktadır.
İnsan gibi karmaşık, gizemli yapı; oldukça ilginç, anlamlı bir uğraş alanı oluştururken. Aynı zamanda birçok ciddi avantajı da beraberinde getirmektedir. Çünkü kültürel doku, doğal olarak insanın kompleks yapısına uygun şekilde yapılanmıştır. Madde-mana sentezli faktörleri, girift ve ayrıntılı olarak iç içe sonlu sonsuz bir formatta incelemek durumundayız. Böyle bir ana materyal ile problemlerin ve avantajların bir arada yaşanması tabiatıyla normaldir.
Araştırmacı-yazar