Koronavirüs (Covid 19) Hakkımda Birkaç Söz


  • Oluşturulma Tarihi : 15.04.2020 07:28
  • Güncelleme Tarihi :
Koronavirüs (Covid 19) Hakkımda Birkaç Söz yazının resmi

Öncelikle virüs hakkında kısaca bilgi vermek istiyorum. En küçük canlı türüdür. Bir hücreden de daha küçük olup, normal mikroskopla bakıldığımda dahi görülmezler. Onları ancak elektronik mikroskopla görebiliriz. Normal halde cansız tuz pulcukları şeklinde bulunurlar. Fakat bir hücrenin içine girip yerleştiklerinde, canlı hale gelip, canlıların ortak özelliklerine bürünürler. İçine girdikleri hücreyi hasta edip, adeta bitirerek patlatıp dışarıya çıktıktan sonra yine yuvalanacak yeni bir hücre buluncaya kadar cansız tuz pulcukları şeklinde beklerler. Görüldüğü gibi virüsler, canlı ve cansız olma özelliği arasında geçit varlıklardır. Örneğin kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyat türü yiyecek maddeleri de uyur durumda canlılardır. Uygun bir saksı ve yetişme ortamı bulduklarında canlıların ortak özelliklerini taşıyan birer bitki haline dönüşürler.
Anlaşıldığı gibi virüsler hem camlı hem de cansızvarlık özelliği taşırlar. Burada yaratılış esprisinin ilginç bir sırrının saklı olduğu da görülmektedir. Salgın oldukça düşündürücü ve korkunç görünmektedir.
Burada düşündürücü olan şey, canlı ve cansızlıkmana veözelliği arasında dahi zar ve perdeli bir yapı ve geçiş olmasıdır. Bütün bunlar ilişki ve ilişkiler kavramı hakkında bize fikir vermektedir.
Çağımızın vebaları olan virüs mikrobuyla gelen hastalıklar cidden ürkütücüdür. Çünkü virüs çok küçük olup bir hücrenin içine yerleştiği için antibiyotik ve tedavisinden etkilenmemektedir. Bu sebeple virüsler oldukça ürkütücü bir özellik taşırlar. Bazılarının aldırmazlığını anlamak mümkün değildir. Bu işin şakası yoktur. Bütün bir dünya ölçüsünde küçük camlılar istilası yaşanmaktadır.
Felsefe değil de biraz ilmin yorumu yapalım.
Açıkça söylemek gerekirse yaradılışın sırrımda küçük şey yoktur esprisi saklıdır. Aslında düşünmek gerekir. Büyüklük kavramında örneğin uzayda sonlu sonsuzluk olduğu gibi nokta kavramında da sonlu sonsuzluk vardır. Tıpkı matematikte artı ve eksi sonsuzluk olduğu gibi… Büyük amsa be kadar büyük, küçük ana ne kadar küçük…
Her iki kavramda da sonlu sonsuzluk saklıdır. Çok ama çok dikkatli olmalıyız. Maddenin sesine kulak vermemiz, madde-mana ilişkisini iyi algılamamız gerekir. Evet, küçük şey yoktur. Yönetici moleküller konusu önemlidir. Hiçbir şey sebepsiz değildir. Tesadüf diye bir şey yoktur.  Ve her şey bize onu anlatmaktadır.

 

Koronavirüs (Covid 19) Hakkımda Birkaç Söz
İsmail Ferruh Destebaş
Yazarımız Kim ?

İsmail Ferruh Destebaş