Talha Uğurluel’in “Çanakkale Savaşları ve Gezi Rehberi” adlı çalışmasında verilen bilgilerin de ışığında yapılan bu açıklamalardan sonra olayı, bir de yazlı ve imzalı tarihi belge niteliğinde bir kaynaktan, Norfork Kraliyet Alayı’nın arkasından gelen ve tüm olaya şahit olan 22 kişilik Anzak Sahra Birliği’nin askerlerinden dinleyelim.
“21 Ağustos 1915 Aşağıda geçenler, bu tarihte meydana gelmiş garip olayların bir dökümüdür.
Bu olay savaşın en şiddetli ve son anlarında Anzak Sula Koyu 60. Tepe’de meydana geldi. Gün ağarırken gök berraktı. Görünürde altı veya sekiz tane, hepsi birbirinin eşi olan ekmek somunu biçimindeki bulut, 60. Tepe’nin üzerine yayılmış duruyordu. O sırada saatte 6 veya 8 kilometrelik bir hızla güneyden esen meltem olmasına rağmen, bu bulutların ne biçimleri ne de yerleri değişiyordu. Meltemlerin etkisiyle kayıp gitmediler. Bunlar bulunduğumuz yere göre 60 derecelik bir yükseklikte asılı duruyorlardı. Bulut kümesinin tam altına gelen yerde toprağın üstünde duran aynı biçimde bir bulut daha vardı.
Yaklaşık 250 metre uzunluğunda, 65 metre yüksekliğinde ve 60 metre genişliğindeydi. Bu bulut oldukça yoğundu. Yapısı katı maddeymiş gibiydi. İngilizlerin bulunduğu bölge, savaş yerine bin metre kadar uzaklıktaydı. Bütün bunları Yeni Zelanda Kıtası’nın Birinci Sahra Birliği’ne bağlı 3. Bölükteki 22 asker gördü. Aralarında biz de vardık. İçinde bulunduğumuz siperin güneybatı doğrultusunda yere inmiş bulut duruyordu. Bulunduğumuz yer 60. Tepe’ye göre 90 metre daha yukarıda olduğundan üstten görebiliyorduk.
Bu bulut daha sonra Kayaçık Dere denilen kuru bir derenin yatağına doğru ilerlediğinde onun daha önce durduğu zemini bütünüyle görebildik. Bu bulut diğerleri gibi açık gri renkteydi..
Araştırmacı-yazar