Sultan Abdülhamit, bu demiryolu politikasıyla ince siyasetinin dehasını ortaya koyduğunu düşmanları dahi itiraf etmek zorunda kaldılar.
birkaç yıl geçtikten sonra İngiliz casusu Lawrange, peşine taktığı bedevilerle Hicaz Demiryolu’na sabotajlar yaptı. Hicaz’daki isyanlar için bölgeye asker sevkiyatı yapılamadı. Ve sonunda Medine Osmanlıların elinden çıktı. İngiliz hâkimiyetine geçti.
Sultan II Abdülhamid’in çok yönlü sanatçı kişiliğinin yanı sıra fotoğraf tutkusu da oldukça fazlaydı. Öyle ki fotoğrafı saltanatının bir propagandası olarak kullanırdı. Padişah, fotoğraflarını fiili olarak kendisi çekmez, saraya ait özel fotoğrafçıklarından herkesin ve her şeyin fotoğrafının çekilmesini isterdi. Bu albümde de çektirdiği karelerden seçmeler yapılmış, Osmanlı hanedanının ve Abdülhamid soyunun çeşitli dönemlerindeki halleri sergilenmiştir. Şehzade Mehmet Seyfettin Efendi, Mehmet Selim Efendi, Mahmut Şevket Efendi, Mehmet Seyfettin Efendi ile Emine, Nazime, Zekiye, Esma sultanların çocukluk fotoğrafları hanedan tarihinin görsel izdüşümlerinden birkaçıdır. Albüm, Sultan Abdülhamid’in ve sultan Abdülaziz’in soy ağacından şehzade ve sultanların çocukluk halleri, kıyafetleri, kılıçlı üniformaları, fes şapka ve papyon gibi
aksesuarları, sultanların uzun etekli kıyafetleri, saç modelleri ve başlıkları o dönemde sarayda yaşanan modalar üzerine ilginç izlenimler sağlayan bir belge niteliğindedir. Bu fotoğraflarla Yıldız Sarayı’ndaki hayatı, çeşitli açılardan sarayın iç ve dış mekânlarını, kış bahçelerini, yemek salonlarını da tanıma fırsatı buluyoruz.
Sultan II. Abdülhamid’in aile fotoğrafları bir kitapta toplandı. “Sultan II. Abdülhamid’in Aile Albümü” adlı kitapta Sultan II. Abdülhamid’in ailesi ve Yıldız Sarayı’ndaki günlük hayatını yansıtan 138 fotoğraf yer almaktadır.
Sultan II. Abdülhamid’in ailesi ile ilgili ilk albüm çalışması olarak saray hayatına farklı bir bakış açısı getiriyor. Sultan II. Abdülhamid’in fotoğraf ve fotoğrafçılığa yakın ilgisi sayesinde oluşan “Yıldız Fotoğrafları”, çekildikleri dönemle ilgili sadece Osmanlı sınırları için değil, tüm dünya için görsel bir belge niteliği taşımaktadır.
Sultan II. Abdülhamid’in hayatı, fotoğrafları yer alan şehzade ve sultanlar hakkında bilgiler ve Abdülhamid’in Soy Ağacı yer almaktadır. Kitapta ayrıca padişah fotoğraflarının yer aldığı iki albüm daha bulunuyor. Sultan II. Abdülhamid Han’dan önceki şecereyi içeren bu karelerin üzerinde padişahların doğum tarihleri, tahta çıkış tarihleri gibi önemli ayrıntılar da bulunmaktadır.