Tarih bilimde de asli literatür gereği kör tesadüfe asla yer yoktur. Fakat anlamlı ilişkiler vardır. Bu konuda kişilikleri ve özellikle yaptıkları icraatları, günümüze yansıyan üç ünlü Osmanlı padişahından bahsetmekte yarar vardır. Bunların ilki deha ölçüsündeki farklı özelliklerini daha önce açıklamaya çalıştığımız Fatih Sultan Mehmet’tir. Öyle ki, günümüzde Türkiye’de hukuk sistemi ağırlıklı olarak Jüstinyen Devri Kanunnameleri şeklinde Roma Hukukuna dayandırılmıştır. Fakat ilginçtir, Amerika Birleşik Devletleri’nde ise Fatih Kanunnameleri uygulanmaktadır. Bu çapraz ilişki günümüz modern ve çağdaş hukuk devleti anlayışı açısından oldukça düşündürücüdür.
Hemen belirtmek gerekir ki, Fatih Kanunnameleri 1451’den 1839’da ilan edilen Tanzimat’a kadar 388 yıl boyunca yürürlükte kalmıştır. Yükseliş dönemini içerir Fatih Kanunnamelerinde devletin büyümesi gereği düzenlemeler yapan Kanuni Sultan Süleyman hukuki anlamda Fatih Kanunnamelerinin alt cümlesidir.
Bu padişahlardan ikincisi Yavuz Sultan Selim’dir. O, yapmış olduğu doğu seferi ile 1515 yılında Çaldıran Meydan Savaşı’nda Şah İsmail’i, Memluklarla yapmış olduğu iki meydan savaşında ise 1516 yılında Mecidabık’da Kansu Gavri’yi, 1517 yılında da Tomanbay’ı yenerek, Ortadoğu’ya 500 yıllık bir nizam getiren büyük komutan ve devlet adamıdır.
Bu arada belirtmek gerekir ki, Tomanbay da kahraman ve cesur bir şahsiyettir. Memluk Devleti’nin başkenti olan ve o devrin en büyük kültür merkezlerinden biri olan Kahire’de uzun süre yaptığı sokak savaşları ile Yavuz’u oldukça uğraştırmıştır.
Tomanbay, Yavuz Sultan Selim’in büyük takdirini kazanmıştır. Yavuz Sultan Selim ona bir görev vermek istemiş, fakat onu kıskanan ve varlığından çekinen Tomanbay’ın sözde yandaşlarının entrikaları sonucu idam edilmiştir. Ama şurası da bir gerçektir ki, Tomanbay’ın kahramanlığı kendi şahsına.
Tarih bilimde tüm zamanlar için geçerli bir realite vardır. İnsanlığa hizmeti ön plana alan sistematik organizasyon özellikli devletler ve imparatorluklar yüzyıllar veya binyıllar boyunca sürerken şahsa dayalı devletler ve imparatorluklar, ne kadar cesametli ve etkili olsalar da sonuçta ömürleri 50–100 yılı geçmemektedir münhasırdır. Fakat Yavuz Sultan Selim’in kahramanlığı ise cihan şümul bir dava içindir.
Tarih bilimde tüm zamanlar için geçerli bir realite vardır. İnsanlığa hizmeti ön plana alan sistematik organizasyon özellikli devletler ve imparatorluklar yüzyıllar veya binyıllar boyunca sürerken şahsa dayalı devletler ve imparatorluklar, ne kadar cesametli ve etkili olsalar da sonuçta ömürleri 50–100 yılı geçmemektedir