Çanakkale Savaşları-1
Manevi Dinamiklerin Devreye Girdiği, Farklı Bir Atmosfer İçinde Olağanüstü Olayların Yaşandığı Çanakkale Savaşları
Birinci Dünya Savaş içinde yer alan Çanakkale Savaşları sebep ve sonuçlarıyla birlikte yakın tarihimizin çok önemli bir bölümünü içerir.
Winston Churchill, Çanakkale Boğazı’ndan bir çıkarma yaparak İstanbul’a ulaşma düşüncesini, daha Birinci Dünya Savaşı henüz başlamadan önce bile zihninde sabitleşmiş bir karar olarak taşıyordu. Nitekim Enver Paşa hatıratlarında İngiltere’ye yapmış olduğu bir seyahatinden bahsederken Londra’da Winston Churchill ile yaptığı ilginç bir görüşmeyi aynen şöyle aktarmaktadır.
O sırada Birinci Dünya Savaşı henüz başlamamıştır. Fakat ortam oldukça gergindir. Ve artık savaş rüzgârları esmektedir. Winston Churchill Enver Paşa’ya bir savaş çıktığında Osmanlı Devleti’nin nasıl hareket edeceğini sorar. Sonra Enver Paşa’nın cevabını beklemeden konuşmaya devam eder. “Eğer savaş başlarsa ve Osmanlı Devleti de Almanya’nın yanında savaşa katılırsa, biz de Çanakkale Boğazı’ndan zorlar ve on beş gün içinde İstanbul’u alırız.”
O sırada Bahriye Nazırı olan Winston Churchill, Çanakkale Boğazı’ndan yapmayı düşündüğü bir çıkarma ile bu topyekûn özellik arzeden Birinci Dünya Savaşı’nı bir an önce lehine neticelendirmeyi, kısa bir süre içinde İstanbul’u ele geçirmeyi planlıyordu. Böylece kendisinden yardım bekleyen Rusya’ya da ulaşabilecekti. Şurası bir gerçektir ki Churchill, eğer Rusya’ya ulaşıp Çar’a yardım edebilseydi; Rusya’da 1917 Yılında meydana gelen Bolşevik İhtilali olmayacak ve Amerika Birleşik Devletleri’ne göre daha uygun bir altyapıya sahip olan Rusya Sanayi Devrimini gerçekleştirecekti. Böylece Amerika Birleşik Devletlerinin yerini ve gelecekteki fonksiyonlarını Rusya üstlenmiş olacaktı.