Sayfa Yükleniyor...
Fakat yüzyıllardır protein deposu olan kırmızı et göründüğü kadar masum mu? Kolon kanseri ile ilişkisi var mı? Şimdi bu soruların cevaplarını bilimsel veriler ışığında inceleyelim…
Kolon Kanseri Nedir?
“Kolon Kanseri” kalın bağırsak yerleşimli kanserlere denir. Dünyada en sık görülen 3. kanser türüdür ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tüm dünyada kansere bağlı ölümlerin en sık 2. nedenidir. Görülme sıklığı tüm dünyada işlenmiş, genetiği bozulmuş ve doğal olmayan gıdaların tüketiminin artmasına paralel olarak artmaktadır.
Kırmızı Et Zararlı mıdır?
Taze kırmızı et dengeli miktarda tüketildiğinde vücudumuz için hayati bir protein deposudur. Taze kırmızı et; sığır eti, dana eti, kuzu eti, koyun eti ve keçi eti gibi tüm memeli hayvanların kaslarından elde edilen et türlerini ifade eder. İşlenmiş etlere de pişmiş, tuzlanmış, kurutulmuş, tütsülenmiş, paketlenmiş (genellikle salam, sosis, jambon, sakatat v.b.) veya konserve haline getirilmiş haldeki etler örnek verilebilir. Yoğun et tüketimi sonrası, etin sindirilmesi sürecinde ortaya çıkan ara ürünler bağırsak içindeki yararlı bakterilerin yapısında ve işlevinde bozulmaya yol açar. Dengesiz bir diyet, bağırsaklarda kanser riskini artıran bir iltihaplanmaya neden olur. Bu zararlı etkilerin önlenmesi için kırmızı et tüketilirken porsiyonlar yararlı sebzeler gibi lif içeriği yüksek gıdalarla desteklenmelidir. Lifli gıdalar bağırsak hücrelerindeki DNA hasarını önlemektedir.
Sağlıklı Kırmızı Etler Nelerdir?
Taze kırmızı etin en sağlıklı tüketim şekli mümkün olduğunca yağsız ve işlenmemiş şekilde olanıdır. Parça etler, yağsız kıymalar ve biftekler örnek verilebilir. Unutulmamalıdır ki; işlenmiş et tüketiminde, taze kırmızı ete göre kolon kanseri riski çok daha yüksektir.
Kırmızı et ne kadar tüketilmelidir?
Dünya Kanser Araştırma Fonu’nun raporuna göre; porsiyonlar küçültülerek kırmızı et alımı haftada 500 gramın(g) altına düşürülmeli; tuzlu, kurutulmuş ve çok yağlı etlerden kaçınılmalıdır. Doğal olmayan işlenmiş etlerden tamamen uzak durulmalı, taze kırmızı et ise günlük 70-100 g ile sınırlandırılmalıdır. Yapılan çalışmalar taze kırmızı et tüketilirken, beraberinde lifli gıdaların da tüketilmesinin etin zararlı etkilerini önlediğini göstermiştir.
Kırmızı et nasıl pişirilmelidir?
Etin yüksek sıcaklıkta (100°C’nin üzerinde) veya açık alevde pişirilmesi (örneğin barbekü, ızgara, kızartma veya mangalda pişirme) etin kanserojen içerikler ile zenginleşmesine neden olur ve tavsiye edilmez. Et dinlendirilmeli, iyi pişirilmeli; tencerede, fırında, buharda veya yahni olarak pişirilmelidir. Mangalda et pişirilecekse alev ile direk temas önlenmeli, alev ile et arasında uygun mesafe olmalıdır. Etin yüksek sıcaklıkta pişirilmesi gerekiyorsa et sık sık hareket ettirilmeli, etin yanması önlenmelidir. Etin yanması durumunda yanık kısımlar tüketilmemelidir. Herkese mutlu, bereketli ve sağlıklı bayramlar dilerim☺