2

Yanlış Büyük Tuvalet Alışkanlıkları Hastalıklara Sebep Olabilir!


  • Oluşturulma Tarihi : 14.05.2024 08:42
  • Güncelleme Tarihi : 14.05.2024 08:42

Çağımızın en büyük problemlerinden biri yanlış büyük tuvalet alışkanlıklarının sebep olduğu sağlık sorunlarıdır. İlk başta kulağa abartılan bir konu gibi gelmekle birlikte; kabızlık, hemoroid ve diğer makat bölgesi hastalıklarının sebepleri arasında yanlış büyük tuvalet alışkanlıkları önemli bir yer tutmaktadır. Bu hastalıklarla mücadelede en önemli konulardan biri “Doğru Şekilde Büyük Tuvalet Yapma Alışkanlığının” kazanılmasıdır. Bu hafta köşemizde mahremiyet nedeniyle çok dile getirilmeyen konuları ve sık yapılan yanlışları konuştuk.

Büyük Tuvalet Yaparken Doğru Vücut Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Büyük tuvalet yaparken en doğru vücut pozisyonu ‘çömelme’ pozisyonudur. Yıllardan beri ülkemizde ev kültürümüzde yer alan ‘alaturka’ tuvaletler bu çömelme pozisyonu için idealdir. Bu pozisyon bacak-gövde arasında uygun açıyı sağlamakta ve kalın bağırsakların son bölümünü dikleştirerek dışkılamayı kolaylaştırmaktadır. Fakat son yıllarda banyo ve tuvaletlerimizde ‘klozet’ kullanımı son derece yaygınlaştığı için çömelme pozisyonu sağlanamamaktadır. Eğer evlerimizde alaturka tuvalet kullanma imkanı yoksa klozete oturulduğunda ayak-gövde açısını sağlamak için; büyük tuvalet esnasında ayakların altına tuvalet basamağı yerleştirilmelidir. Ayrıca kişinin dik pozisyonda oturması ve eğilmemesi de doğru açının sağlanmasında önemlidir.

Büyük Tuvalet Süresi Ne Kadar Olmalıdır?

Yapılan en büyük yanlışlardan bir başkası ise banyo ve tuvaletlerde uzun süreler geçirmektir. Çok uzun tuvalette kalmak hemoroid hastalığı veya makat bölgesi enfeksiyonları gibi çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır. Kendine ait bir sinir sistemine sahip olan sindirim sistemimiz, boşaltım esnasında beynimiz ile bağlantı kurmaktadır. Bu beyin-bağırsak bağlantısının dikkat dağıtacak çeşitli aktivitelerle bozulması tuvalette kalma sürelerini uzatmaktadır. Çeşitli kaynaklarda -birkaç dakika artı veya eksi yönde değişebilmekle birlikte- tuvalette 5 dakikadan fazla oturulması önerilmemektedir.

Günümüzde tuvaletlerde kitap, dergi, gazete okumak veya özellikle akıllı telefon ve tablet kullanımının yaygınlaşması tuvalette kalma süresini uzatan faktörlerin başında gelmektedir. Tuvalet esnasında telefonla konuşmak, akıllı telefonlarda veya tabletlerde yer alan çeşitli sosyal medya programlarında uzun vakit geçirmek, oyun oynamak gibi yanlış alışkanlıklar kesinlikle önerilmemektedir. Bu yanlış alışkanlıklardan sadece kabızlık veya büyük tuvalet yapma güçlüğü olanlar değil; herkes uzak durmalıdır. Tuvalet esnasında sadece dışkılamaya odaklanılmalıdır.

İdeal Büyük Tuvalet Zamanı Ne Zamandır?

Kabızlık şikayeti veya dışkılama güçlüğü yaşayanlarda, düzenli büyük tuvalet yapabilme alışkanlığının kazanılması önemlidir. Bu alışkanlığın kazanılmasında gün içinde sabah uyandıktan sonraki ilk 2 saat çok değerlidir. Sağlıklı bir uyku sonrası, kişiler sabah uyandığında biraz hareket etmeli, ardından sağlıklı besinlerin yer aldığı bir kahvaltı yapmalı ve tuvalete girmelidir. (Bu yazının konusu olmamakla birlikte günümüzde kahvaltıda işe giderken veya işe gidilir gidilmez karbonhidrat ve hamur işi ağırlıklı -simit, börek, poğaça- basit gıdalar tüketmek ve hareketsiz bir yaşama sahip olmak gibi yanlış alışkanlıklar giderek yayılmaktadır.) Kahvaltı sonrasında büyük tuvalet yapma refleksi çok daha kolay olacaktır. Ek olarak; düzenli büyük tuvalet yapma alışkanlığının kazanılmasında her gün aynı saatlerde tuvalete oturmak önemlidir.

Diğer Dikkat Etmemiz Gereken Konular Nelerdir?

Ikınma eylemi karın içi basıncı arttırdığı için özellikle hemoroid hastalığını tetikleyebilmektedir. Bu nedenle sürekli ve çok ıkınarak tuvalet yapılmamalıdır. Ikınmadan doğru şekilde nefes alınmalıdır. Ayrıca gün içinde büyük tuvalet yapmayı geciktirmek ve sürekli ‘tuvalet tutma’ alışkanlığı geliştirmek de yapılan bir diğer yanlıştır. Bu yanlış alışkanlıklar çeşitli makat bölgesi hastalıklarına, makat kaslarının zarar görmesine, dışkının sertleşmesine ve kabızlığa zemin hazırlayabilir. Büyük tuvalet yapma ihtiyacı hissedildiğinde bu geciktirilmemelidir. Taharet alırken sadece peçete kullanmak hijyen ve temizlik açısından yetersiz kalabilir. Bu nedenle ılık bir su ile temizlendikten sonra peçete ile kurulanmak tavsiye edilmektedir. Parfümlü ve kimyasal içeriği zengin peçete kullanımı veya alkollü ıslak mendillerin kullanımı da makat bölgesini tahriş edebilir.

Son olarak; tüm insanların sindirim sisteminin sağlıklı olarak çalışabilmesi için sağlıklı beslenmek ve hareket etmek basit ama kıymetli bir alışkanlıktır. Nasıl çocuklarımıza doğru bir tuvalet alışkanlığı kazandırabilmek önemliyse erişkin yaş grubundaki insanlara da doğru tuvalet alışkanlığı kazandırmak aynı şekilde önemlidir. Kabızlığa sebep olabilecek, altta yatan bir hastalığın tanı ve tedavisi için kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Herkese sağlıklı günler dilerim…

Yanlış Büyük Tuvalet Alışkanlıkları Hastalıklara Sebep Olabilir!
Op. Dr. Ayberk Dursun
Yazarımız Kim ?

Op. Dr. Ayberk Dursun