2

Tarihte Bu Hafta


  • Oluşturulma Tarihi : 12.01.2022 06:51
  • Güncelleme Tarihi :

Milletler Cemiyeti Neden Kuruldu?

10 Ocak, Milletler Cemiyeti’nin resmen kuruluş günüdür. Milletler Cemiyeti, bizim bir asır öncesindeki konuştuğumuz dilde Cemiyet – i Akvam olarak geçer… Bugünkü Birleşmiş Milletler Cemiyeti’nin 1946’dan önceki ismi, yani feshedilen Cemiyetin ismidir… İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra feshedilmiş ve yerine bugünkü Birleşmiş Milletler Cemiyeti kurulmuştur.

İki Cemiyetin de kuruluş amaç ve hedefleri aynıdır. Özetle, dünyada savaşları önlemek, büyük balıkların küçük balıklar yutmasına fırsat vermemek, insan haklarını ve hukukun üstünlüğünü tüm dünyada tesis etmek!..

Kısaca, dünyayı insanlığın huzur içinde yaşadığı bir coğrafya haline getirmek!..

Bunların tümü maskenin ön yüzüne yazılan palavralar… Emperyalizmin tüm dünyayı yönetmek için icat ettiği sistemin üç ayağından biri…

Emperyalizmin üç ayaklı masası şudur:

1) Siyasal Aparat: Birleşmiş Milletler

2) Askeri Aparat: NATO

3) İktisadî Aparat: IMF – Dünya Bankası

Bu üç kuruluş da emperyalist devletlerin çıkarlarına hizmet eder!

Bu açıklamadan sonra gelelim başlıktaki sorunun cevabına:

Milletler Cemiyeti’nin kuruluşunun sebebi biziz!.. BİZ!..

Nasıl mı?

Sütunumuz müsaade ettiği kadarıyla kısaca özetleyelim:

İngilizlerin öncülüğünde Osmanlı İmparatorluğu’nun tasfiyesi hayata geçirilince, Osmanlı’nın petrol bölgelerinin bulunduğu coğrafyada 10’un üzerinde devlet kurulacaktı. Bütün bu devletleri kendi siyasi ve bürokratik vatandaşlarına yönettiremezlerdi. Yani işgal edilmiş sömürgeler sınıfına sokamazlardı. Kendilerinin bir müddet yönetebilecekleri mandater yönetimlerle bunu gerçekleştirebilirlerdi. Bunun da uluslararası bir meşruiyet ayağı gerekliydi.

İngiliz aklı buna öncülük etti. Fransa ve İtalya’yı yanına aldı, evrensel bir hava vermek için aralarına Japonya’yı da kattı, 25 Ocak 1919’da Paris Barış Konferansı’nda sofraya getirdi, 28 Nisan 1919’da onaylattı ve 10 Ocak 1920’de Cenevre’de resmen Cemiyetin açılışını yaptı!..

Üzerinde bu kadar düşünülmüş ve tüm dünyayı etkileyebilecek sonuçlar doğuran böyle bir konuyu bu sınırlı mecrada açıklamak maalesef çok mümkün değil. Merak edenler konu ile ilgili daha geniş bilgiyi YouTube üzerinden televizyon programlarımdan edinebilirler.

Tarihte Bu Hafta
Prof. Dr. Mehmet Çelik
Yazarımız Kim ?

Prof. Dr. Mehmet Çelik