2

BARIŞ HAKKI : TOPLUMSAL HUZURUN KAYNAĞI


  • Oluşturulma Tarihi : 24.11.2014 06:48
  • Güncelleme Tarihi :

12 Kasım 1984 tarihinde BM Genel Kurulu tarafından Barış Hakkı Deklarasyonu kabul edildi. Bu deklarasyon genelde uluslararası barış vurgusu yapmasına rağmen, BM Barış Hakkı Çalışma Grubu son yıllarda yaptığı değerlendirme ve raporlamalarda daha ziyade insanların barış içinde yaşama hakkını öne çıkarmaktadır. Barış olmadan diğer insan hak ve özgürlüklerini sağlama, ya da insan hakları olmadan barışı sağlamak imkansızdır. Başka bir ifade ile barış ve insan hakları birbirini destekleyen ve birbiriyle ilintili kavramlardır.

Barış hakkını diğer bütün hakların içinde yüzdüğü bir hak olarak tanımlamak yanlış olmaz. Bu nedenle, barış hakkı, toplumsal istikrar ve kalkınma için ve genel olarak küreyi yaşanabilir bir yer haline getirmek için önemli bir unsurdur.

Türkiye'de devam eden barış süreci, Ortadoğu’da ve dünyadaki gelişmeleri de dikkate alarak barış konusunda geniş katılımlı bir çalıştayın yararlı olacağı fikrinden hareketle Konya'da bir barış hakkı çalıştayını düzenlemeye karar verdik.

Bu çerçevede Selçuk Üniversitesi (SÜ) İnsan Hakları Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından Barış Hakkı temalı II. Uluslararası Din ve İnsan Hakları Çalıştayı düzenlendi. Konya Dedeman Otelde 17-18-19 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen ve 10 farklı ülkeden 100'ün üzerinde akademisyen, STK temsilcileri, BM Raportörleri ve farklı dinlerin temsilcilerinin iştirak ettiği çalıştayda 6 oturum ve 24 sunum yapıldı. Sunumlar Türkçe, Kürtçe ve İngilizce dillerinde yapıldı ve üç gün boyunca bu üç dilde simultane çeviri hizmeti sağlandı.

BM Irk Ayrımcılığı ile Mücadele Özel Raportörü Mutuma Ruteere, Birleşmiş Milletler Barış Hakkkı Deklarasyonu Taslağı Hükümetlerarası Çalışma Grubu Raportörü Christian Guillermet Fernandez, Mardin Metropoliti Saliba Özmen, Müderris ve İmam-Hatip Mehmet Taha Baran, ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümünden Prof.Dr. Hüseyin Bağcı ve Prof. Dr. Nuri Yurdusev, AGOS Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Rober Koptaş, SETA İnsan Hakları ve Hukuk Koordinatörü Yılmaz Ensaroğlu, Eski Mazlum-Der Başkanı Ayhan Bilgen ve Yazar Cihan Aktaş'ın da katılıp sunumlar yaptığı çalıştay sonunda, üç dilde, 10 maddelik bir sonuç bildirgesi yayımlandı.

Sonuç Bildirgesi

1.Barış hakkı, temel bir insan hakkıdır.

2. Barış hakkı, toplumdaki bütün inançların, kültürlerin, etnisitelerin ve felsefi grupların farklılıklar içinde insanlık onuruna yakışır bir şekilde yaşamalarını güvence altına almalıdır.

2.Barış, insan hakları, adalet ve demokrasi birbirini tamamlayan, destekleyen ve geliştiren bir bütündür.

3.Barışdin, dil, ırk,  cinsiyet, sınıf, renk ve mezhep farklılığı gözetmeksizin bütün insanların eşitliğini sağlayacak derinlikli bir niteliğe sahip olmalıdır.

4. Barış dili, barış süreçlerinin devamlılığı ve gelişimi için vazgeçilmez bir unsurdur.

5.Barış süreçlerinde, kapsamlı düzeyde siyasal ve toplumsal katılım sağlanmalıdır.

6.Barış hakkı, toplumsal kalkınma, refah ve istikrarın temelidir.

7. Kalıcı bir barışın tesisi için toplumsal farkındalığı artıracak barış eğitimine öncelik verilmelidir.

8. Dinler, yaşam hakkını ve barış hakkını birlikte ele almayı gerektiren manevi, ahlaki ve insani kaynaklardır.

9. Başta ülkemiz ve bölgemiz olmak üzere, bütün dünyadaki çatışmaların çözümü ve dönüşümü barış hakkının korunmasıyla mümkündür. Bunun için öncelikle başta BM olmak üzere, bütün uluslararası kurumların kapsayıcı, katılımcı, dinamik ve demokratik bir yapıya kavuşması esastır.

10. Ülkemizde devam eden çözüm sürecinin sürdürülebilir bir barışa çevrilebilmesi için dünya tecrübelerinin ve çatışma yönetimi araçlarının etkin ve işlevsel bir şekilde kullanması gerekmektedir.

Deklarasyona Encamê

  1. Mafê aşitiye mafekî mirovatiyê bingehin e.

2.Mafê aşitiyi divê ku hemûbaweriyan, çandan, etnîsîteyan u komênfelsefîyên ku di navcivakê de bi awayekî rûmetên mirovatiye bigiretêxê bin ewlehiyê.

3 Aşitî mafên mirovan edelet û demokrasî hev du temamdikin, piştgirîdidinhev û hev du peşvêdibin.

4 Zimanê aşitiyê jibo berdawam û peşvebirina pevajoya aşitiyê hêmanekî jeneger e.

5. Di pevajoya aşitiyê de tevlîbûnek berfireh ya sîyasal û civakîpewist e.

6. Mafe aşitiye bingeha peşveçûna civakî, aramî û îstikrarê ye.

7 Jibo avakirina aşitiyek mayîn deperwerdeyek aşitiyê kuhişyarbûna civakîzêde bike pewist e.

8 Ol,  çavkaniyen manevî, ehlakî, însanî ne ku mafê jiyanê û mafê aşitiye wekhevdibîne.

9. Di serî de herema me û welatê me û jiboçareserkirin û veguherîna lıhevxistinên hemû inyayê biparastina mafê aşitiye pekan e. Jibonavê, di serî de bi tevlibuna NY’ û hemûsaziyen navnetewi dive bi awayek berfirehî, beşdar, dinamîk û demokratîkpewist e.

10 Evpêvajoyaku di welatê me de didome jibona ku emkaribin têxin di navrewşekdomdar, serpêhatiya dinyayê û amrazênrevebirina lihevxistinandi vê biçalakî û erkîbêkaranîn.

The Final Declaration

  1. The right to peace is one of the fundamental human rights.
  2. The right to peace requires that all religions, cultures, ethnicities, and ideological groups must be able to live together in diversity and dignity.
  3. Peace must be understood ın a manner which rejects all types of dıscrimination including– race, gender, class, ethnicity, religion, and so forth.
  4. The language of peace is a vital part of peace processes.
  5. There must be political and social participation at all levels in peace processes.
  6. The right to peace is the foundation of social development, welfare, and stability.
  7. Peace education is needed in order to raise awareness and ensure that peace processes remain sustainable.
  8. Religions are spiritual, ethical  and humanitarian resources that requires us to consider both the right to life and right to peace together.
  9. The right to peace must be guaranteed in order to solve national,  regional, and global conflicts.For achieving this, international institutions, particularly the United Nations,need to be democratically reformedto guaranteewider inclusion, and participation.
  10. A sustainable peace in Turkey will only be possible by learning from World experiences and by applying the conflıct management instruments effectively and functionally.

BARIŞ HAKKI : TOPLUMSAL HUZURUN KAYNAĞI
Prof.Dr. Nezir Akyeşilmen
Yazarımız Kim ?

Prof.Dr. Nezir Akyeşilmen