Kısa sürede hayatımızı derinden etkileyen siber uzayın yakın gelecekte dünyamızı nasıl etkileyeceği ve ne tür yenilikler getireceği konusu bilim insanlarının ve sektör uzmanlarının merak ettiği bir konu. Bu çerçevede, mevcut veri ve hayal gücüne dayanarak uzmanlar tarafından 10 yıllık, 20 yıllık ve 50 yıllık tahminler yapılmaktadır. Bu tür çalışmalar söz konusu tahminlerin gerçekleşeceği anlamına gelmiyor olsa bile gelecek hakkında insanlara bir fikir ve vizyon sağlamaktadır.
Öncelikle geleceği şekillendirecek teknolojiler konusunda önemli bir fikir birliği var. Bu teknolojilerin başında nesnelerin internet(leşmes)i(IoT), yapay zeka(AI), büyük veri, bulut teknolojisi, blokjinciri teknolojisi ve akıllı telefonlar gelmektedir. Siber uzayı ve dolayısıyla geleceğimizi şekillendirecek bu temel teknolojilerin yanında onlarla bağlantılı ya da bağımsız olarak geleceği etkileyecek teknolojiler, uygulamalar ve platformlar var. Örneğin, sağlık ve güvenlik sektörlerinde giyilebilir(takılabilir) araçlar, sosyal medyanın yaygınlaşması ve reklamcılığın dijital alana kayması bunlardan bazılarıdır.
Bu yazıda söz konusu teknolojiler ve geliştirilecek yeni teknolojiler sayesinde siber uzayın hayatımıza katacağı düşünülen bazı olumlu noktalar üzerinde durulacaktır. Bunlardan bazıları şöyledir:
- Nesnelerin interneti (IoT) artacak. 2025yılında internete bağlanan araç sayısının dünya çapında 75 milyar civarında olacağı tahmin edilmektedir.
- Sürekli online olacağımızdan bilgi paylaşımı o kadar fazla olacak ki çoğu zaman farkında bile olmayacağız.
- Giyilebilir(takılabilir) araçlar sağlık hizmetlerini dönüştürecek.
- Saldırı amaçlı kötücül yazılımlar ve siber çatışmalar artacak.
- Online düzeni kurmak için baskıcı yaptırımlar gelişecek. Bazı hükümetler liberal bir bakış açısı geliştirirken bazıları elektronik gözetim ve sansürle vatandaşı baskı altına almaya devam edecekler.
- Büyük veri, yapay zeka ve IoT sayesinde çevremizle ilgili daha fazla bilgi sahibi olacağımızdan çevremize yönelik davranışlarımızda ve dünyamızla ilgili daha bilinçli olacağız.
- Internet sayesinde eğitim, sağlık, insan hakları ve bilinçlenme artacağından Arap baharı tarzı ayaklanmalarla üçüncü dünyada barışçıl şekilde yönetimler değişecek ve baskıcı rejimler kontrolü kaybedecek. Bazıları da büyük veri ve yapay zekayı kullanarak bireyler hakkında detaylı bilgi elde edecek hükümetler ve şirketlerin vatandaşlar üzerinde daha fazla kontrol sağlayacağını tahmin etmektedir .
- Geleneksel iş modelleri rekabette zorlanacak. Bulut teknolojisi, büyük veri ve IoT gibi teknolojileri adapte edebilen firmalar güçlenirken, geleneksel iş modelinde ısrar edenler rekabet etmekte zorlanacaklar.
- Siber güvenlik ve siber dayanıklılık firmalar için önemli olacak. Siber sigortacılık yaygınlaşacak.
- Kamu-özel sektör işbirliği artacak.
- Vatandaşlar daha fazla şeffaflık talep edecek.
- Mahremiyet yeniden tanımlanacak.
Ayrıca, kanser gibi hastalıkları ortadan kaldırmak için insanların genetiği değiştirilebilir. Fakat bunun beraberinde bir takım etik tartışmaları getireceği bir gerçek; yaşlı insan nüfusu zirveye ulaşacak; iklim değişikliği sonucunda oluşacak göçler ve doğal olaylar neticesinde bazı şehirler haritadan silinecek; artan yeni silahlar ve milliyetçilikler neticesinde yeni jeopolitik gerginlikler meydana gelecek; sınırlı kaynaklar yok olacak; uzayda yeni dünyalar keşfedilecek; zihin kapasitesi ilaçlarla geliştirilecek ve yapay zeka hayatın her alanına girecek. Bunların hiçbiri beklenmeyen gelişmeler değil aslında. Ve büyük ihtimalle yakın gelecekte çok büyük bir kısmı gerçekleşecek. Asıl büyük ve şaşırtıcı gelişmeler siber uzayın hayatımıza musallat edeceği olumsuzluklar olacaktır. O da gelecek haftaya.
Siber Uzay Geleceği Nasıl Etkileyecek?-1