2

Suriye'de Siber Savaşlar


  • Oluşturulma Tarihi : 24.09.2018 06:55
  • Güncelleme Tarihi :

Küreselleşme ile birlikte oldukça karmaşık bir hal alan uluslararası ilişkiler, Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) ile daha da karmaşık bir hale geldi. Dijitalleşme, yapay zeka ve nesnelerin internet(leşmes)i hayatın her boyutunda olduğu gibi çatışma ve savaş alanında da köklü değişiklikler ve yenilikleri beraberinde getirdi. Ateşli silahlar, nasıl kılıçla göğüs göğüse savaşları zamanla ortadan kaldırdıysa, uçak ve füzeler geleneksel silahlı savaşları minimize etti. Ve bugün siber savaşlar da konvansiyonel savaşı ortadan kaldırmaya aday görünmektedir. Estonya’ya yönelik DDoS saldırılardan, Gürcistan karma savaşına, Stuxnet’ten Wikileaks sızıntılarına kadar bunu gösteren pek çok kanıt var. Son yıllarda yine bunun en güzel örneklerinden birisi giderek küresel güçler çatışmasına dönüşen Suriye iç savaşıdır.
Son haftalarda Suriye’nin bir Rusya uçağını (düşman uçağı zannedip) düşürmesi buna açık bir örnektir. İddiaya göre, İsrail veya İsrail destekli hackerlar Suriye radar sitemini heckleyerek Rusya uçaklarını düşman olarak tanımlamışlar. Suriye ordusu da Rusya uçağını muhtemelen bir İsrail ya da başka bir düşman uçağı zannedip vurdu. Sonra Rusya uçağı olduğu anlaşılınca, Rusya İsrail’i suçlamaya başladı.
Bu ilk değildi tabi. Son 11 yılda yani 2007 yılından bu yana İsrail en az üç kez (2007, 2011 ve 2018) Suriye Radar sitemini ele geçirip oyunlar oynadı. 2007 ve 2011’de İsrail Suriye radar sisteminde kendi uçaklarını dost uçaklar tanımlayıp Suriye’de belli hedefleri vurduktan sonra geri dönüyor ve Suriye daha sonra olayın farkına varabiliyor. Buradan Suriye radar sisteminin eski teknolojileri kullandığı ya da yeterince siber güvenlik önlemi alamadığını göstermektedir. Farklı zamanlarda ve sıkça rastlanılan haberlerden bazıları da Rusya’nın Suriye askerlerini vurması ya da benzer vakalar meydana gelebiliyor. Bunların da bir kısmı hata olabilir fakat bir bölümü de BİT sistemlerinde yapılan manipülasyon sonucu meydana gelmektedir.
Dünyada siber saldırıları uluslararası ilişkilerde yoğun bir şekilde kullanan ülkelerin başında Rusya ve Çin gelmektedir. Bunların yanında ABD, İsrail, İran, K. Kore ve İngiltere de yoğun siber araçları kullanan ülkelerdendir.
Suriye savaşında siber savaşlar sadece bunlarla sınırlı değil tabi. Bir de bilgi savaşları var. Dünya kamuoyunu manipüle etmek, katliamları başkasına yıkmak, ahlaksızlıklarını örtmek ve haksızken haklı görünmek için yalan haberler üretilmektedir. Bunlar özellikle, Suriye’de savaş suçu sayılabilecek katliamlar, illegal silahların kullanılması ve örgütlerin ya da devletlerin yaptığı terör eylemlerini örtülmesi için kullanılmaktadır. Yalan ve üretilmiş haberler demokratik ülke medyaları tarafından kısmen deşifre edilebilirken, baskıcı ve dikta rejimlerde bunların ortaya çıkarılması şöyle dursun, yalan olduğunun yazılması dahi mümkün değildir. Bu nedenle, özellikle Suriye özelinde maalesef çok büyük çapta bilgi savaşları yürütülmektedir. İllegal silahları defalarca kullanan Esad rejimi, destekçileri ülkelerin manipülasyon ve uydurma haberleriyle adeta bu tür silahların hedefi imiş gibi gösterilebilmektedir. Tam bir algı ve manipülasyon çağında yaşıyoruz.
Bilgi savaşlarıyla, maalesef katiller maktul, zalimler mazlum ve ahlaksızlar ahlaklı gösterilebilmektedir ve Suriye’de en çok yapılan şey de budur. Ahlaklı ve rasyonel bir değerlendirme yapılırsa ancak hakikat ve gerçek kısmen yakalanabilir. Aksi takdirde, bir zalimi ve katili sempati ile karşılama tehlikesi bulunmaktadır. İşin aslı basit asında. Kim güçlü ve bilgi manipülasyonunu kim yapabilir? Haber kaynaklarına bakmakta yarar var. Alternatif açıklamalara kim izin vermiyor? Hep haklı hep haklı görünen yalancı(lar) kimler?
Suriye özelinde siber savaşlar çok boyutlu olarak devam ediyor. Geleceğin savaşları büyük oranda topla, tankla ve tüfekle yapılmayacak. Daha çok siber çatışmalarla, bilgi savaşlarıyla, manipülasyonla ve kritik altyapıların hizmetlerini yavaşlatma ya da engelleme ile olacaktır. Bunlar da büyük oranda bugün olduğu gibi, vekâlet savaşları şeklinde olacaktır. Ülkelerin kiraladıkları (katil) hackerlar ya da hacker toplulukları. Değişen bir şey yok yani…

Suriye'de Siber Savaşlar
Prof.Dr. Nezir Akyeşilmen
Yazarımız Kim ?

Prof.Dr. Nezir Akyeşilmen