Salgın ortamı, hayatımızdaki birçok alışkanlığı değiştirdi. Bu alışkanlıkların yanı sıra, bizi dijital ortamla daha haşır neşir hale getirdi. Bununla bağlantılı olarak eğitime örgün ve uzaktan eğitim iç içe olmak üzere dijital ortamdan destek alarak devam etme kararı aldık. Peki bu kararın getiri ve götürüleri nelerdi, gelin bunun üzerine biraz konuşalım.
*****
Öğrencilerin uzaktan eğitime devam edebilmesi için ihtiyacı olan yegane şey, bilgisayar ya da telefon. Bundan sonraki aşamada internet gereksinimi doğuyor. Sizce burada bir fırsat eşitliği söz konusu mu, sorarım size? Geçtiğimiz dönemde üniversite öğrencileri için internete erişimi olmayanlar adına "dönem dondurma" seçeneği sunuldu. Tabii bu, bunu sunanlara göre bir "seçenek." Bir dönem kaybın boyutları ne büyüklükte olur, biliyor musunuz? Öğrencide yarattığı o yarım yamalak his... Sırf internet erişimi olmadığı için yarım kalan öğrenme süreci ve dahası. Herkes hayata eşit şartlarda gelmiyor, önce bunu kabullenmeliyiz. Şebekenin olmadığı kırsal kesimde yaşayan öğrenciler var olduğu gibi, internete ulaşabilmenin bile "lüks" sayıldığı aileler var. Yoksul ve kalkınamayan ailelerin çocuklarının öğrenme süreci sekteye uğrarken, imkanı olan öğrencilerin kaldığı yerden devam etmesi hak mıdır? Fırsat eşitliği nerede? Yandı, bitti, kül oldu...
*****
Şunu hiçbir zaman unutmamak gerekir ki, eğitim ve adalet bir mıknatıs gibidir. Refah içinde yaşayan toplumların dikkat ederseniz eğitim düzeyi hep yüksektir ve bununla ilintili olarak işlenen suç oranında azalmalara rastlanır. Bu durum, bir tesadüfün ürünü asla değildir! Bir toplumun eğitimi, anne sütü gibidir. Yokluğu, büyük eksikliklere yol açabilecek kuvvette ve cüretkarlıktadır. Bu nedenle, bu konularda yaşanan her eksiklik, bir çorap söküğü misali açılacak, açılacak ve ileride kendini adalet sisteminde iz bırakacak olaylarla gösterecektir. Bu yüzden, her şeyden çok eğitim; en çok eğitim anlayışıyla hareket etmek bir şarttır. Meydana gelen teknik aksaklıklar giderilmeli; imkanı olmayan öğrencilere imkan kapıları sonuna kadar açılmalı; her öğrenci, bir dünyadır anlayışıyla hareket edilmelidir.