Sayfa Yükleniyor...
Hekim Gözüyle Pandemi Sürecinde Ülkemizde Öğretmenliğe Tanısal Yaklaşım
Bu Böyle Yine Yarım mı Kalacak?
Virüs pandemi yaptığından buyana, küresel kapitalistlerin aşırı hırsı, aşıların tüm dünya ülkeleri ve insanlarının ortak malı olduğu gerçeğini görmemeleri veya görmek istememeleri; Ne yazık ki milyonlarca insanı bunalıma sokmuştur.
Cumhuriyet kavramından ne anlıyoruz?
Ne sevdiğimiz belli, ne sevmediğimiz!
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları bir yandan beni coştururken, bir yandanda hüzünlendirdi.
*
Hani bilirsiniz “Muhlis Akarsu Ustamızın” güzel bir Sivas Kangal türküsü var. Gelin hatırlayalım!
Ey sevdiğim sana şikayetim var
Ne sevdiğin belli ne sevmediğin
*
Yurdum insanı görünüşte Cumhuriyet’i seviyor gibi yapsa da, sevip sevmediğini, seviyorsa niçin koruyamadığını bilemiyorum. Sokaklarda sanki Cumhuriyetimizden eser kalmış gibi biçimsel olarak Cumhuriyet Bayramını kutladığını ama Cumhuriyet’in kurumları tek tek elden çıkarken niçin seyirci kaldığını bir türlü anlayamıyorum. Şu ana kadar çözmüş değilim. Siz biliyorsanız lütfen bana anlatın!.. Türküdeki gibi sevdiklerimize şikayet mi edelim? Gerçekten bunu özümsemekte güçlük çekiyorum.
*
Halkın egemenliğine dayanan bir yönetim şeklidir diye bize ilkokul kitaplarında öğretilen Cumhuriyet’te;
“Hukukun üstünlüğü egemen olup, halkın seçme ve seçilme hakkı önemlidir.”
Bugünlerde bırakın seçme hakkını, seçimin güvenli yapılıp yapılmayacağı tartışılmaktadır.
*
Cumhuriyet; egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu kabul eden yönetim şeklidir diye ezberledik. Gerçekten şu anda
SU İLE İLİNTİLİ ENFEKSİYONLARIN GEÇİŞ YOLLARI
✓Su ile bulaşan enfeksiyonlar ciddi sorunlar doğurur mu?
ELİMİZİ KURALINA GÖRE YIKAMAKLA
Kan ve mikrobiyolojik araştırmalar neler olmalı?
*Boğazdan yayma,
*Periferik yayma,
*Boğaz ve balgam kültürleri,
*KOVİD-19 PCR testleri MMH koşullarında yapılmalıdır.
*Delta Varyantına özgül PCR testi uygunsa mutlaka yapılmalıdır.
Radyolojik testler neler olmalıdır?
*Akciğer grafisi,
*Sinüs ve akciğer tomografisi ve gerekirse bronskopik incelemeleri yine MMH koşullarında yapmak gerekir.
Öksürüğün nedenleri nelerdir?
*Üst ve alt solunum yollarının enfeksiyonları (özellikle Kovid-19 enfeksiyonu ve şu sıralarda Delta Varyantı),
*Üst ve alt solunum yollarının veya akciğerin tümörleri, yabancı cisim bulunması,
*Yabancı maddelere maruziyet,
*Akciğer embolisi (pıhtı tıkacı),
*Alerjik nedenler,
*Akciğerde sarkoidozu (Nedeni tam bilinmeyen granülomatöz iltihabi oluşum),
*Yüksek kan basıncını düşürmek amacı ile kullanılan tıpta “ACE İnhibitörü” dediğimiz antihipertansif ilaçların yan bulgusu olarak öksürük olabilir…
Enfeksiyonlarda görülen öksürük hakkında neler biliyoruz?
*En sık öksürük nedeni tabii ki enfeksiyonlardır.
* İnfluenza virüsü ile oluşan grip ve Korona virüsleri öksürüğün sık nedenlerinden biridir. Sıklıkla ateşin düşmeye başladığı dönemde ortaya çıkar. En çok 1-2 hafta sürer.
*Boğmaca ve tüberküloz da öksürük daha uzun sürelidir.
*Ateşle birlikte irinli balgam pnömoni(zatürre)’nin belirtisi olabilir.
ÖKSÜRÜK VE KOVİD-19 YORUMUMUZ:
İçinde yaşadığımız pandemi sürecinde doğal olarak ilk aklımıza gelen KOVİD-19 enfeksiyonu ve Delta Varyantıdır. Bunu mutlaka ekarte etmek gerekir. Yukarıda saydığım nedenlerden başka çok nadirde olsa birçok nedenle öksürük olabilir. Özellikle
Sonbaharın ve doğal olarak soğukların başladığı, mevsim dönüşümünün olduğu şu günlerde; Kovid-19 enfeksiyonunun artık yarışı önlerde koşmasını neredeyse doğal görüp, mücadele azmimizi yitirdik. Ne olacaksa olsun benden bu kadar raddesine geldik. Saldım virüsü çayıra, Mevlam bizi gayıra diyoruz
***
Sonbahar ve Kış aylarında giderek artan, neredeyse çevremizde öksürmeyenin çok az olduğu bir savunma mekanizmamızdan, bazen ciddi hastalıkların bulgusu olan “öksürük”ten elimden geldiği, dilimin döndüğü kadar yine bahsetmeye çalışacağım. Özellikle KOVİD-19 enfeksiyonunun ve DELTA VARYANTI’NI, aşıların etkinliğini konuştuğumuz şu günlerde bizlerden tekrardan istenen bu konuyu, mümkün olduğunca teknik ayrıntıya girmeden anlatmaya çalışacağım. Olabildiğince de özet ve anlaşılır yazmaya dikkat edeceğim.
***
En sık gözlenen, polikliniklere neredeyse beşinci altıncı yoğunlukta başvuru nedeni olan öksürük; KORONA VE DELTA VARYANTI ENFEKSİYONUNU korkusu yaşanılan ve giderek çemberin daha da daraldığı bu günlerde maske mesafe ve hijyenin ihmal edildiği, kalabalık ve kapalı ortamlara gidişin, nişan, düğün ve toplantı sıklığının daha da arttığını, siyasi otoritenin de ticari ve politik nedenlerle göz yumduğu kuralsızlıkların pik yaptığını gözlemekteyiz.
***
Üst ve alt solunum yolları ile özellikle KOVİD-19 enfeksiyonunda ve özellikle Delta Varyantının kol gezdiği bugünlerde; önemli bir bulgu olan öksürük, gerçekten zamanında tanı konamaz ve nedenine yönelik tedavide gecikilirse çok önemli sorunlara
Türkiye’de ve dünyada koronavirüs salgını devam ediyor. Salgın etkisini sürdürmeye devam ederken; ölüm sayıları da üç haneli rakamların altına inmiş değil. Koronavirüs salgınına karşı en etkili yöntem olan aşılama çalışmaları ise peyderpey yurt genelinde sürüyor. Özellikle hamilelerde ve 15 yaş altındaki gençlerde aşılama programı başlamış olmasına rağmen endişe ve panik içerisinde olan gruplar, aşılama programlarına katılmıyor ya da katılmak istemiyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de devam eden salgını can almaya devam ediyor. Türkiye’de son zamanlarda on binleri geçen, neredeyse elli bine yaklaşan günlük olgu sayıları ve Soma faciasına yakın ölüm sayıları ile dünyada başlardayız. Listelerin başında olduğumuzdan övünelim mi? Kovid-19 salgınına karşı elimizdeki en güçlü silahımız aşılamadır. Fakat aşılama programına dahil edilmiş olmalarına rağmen hamileler ve 15 yaş altında bulunan gençler aşılama sürecine ya katılmıyor ya da aşıdan endişe etmektedir. Bu nedenle hem hamileleri hem de 15 yaş altında bulunan gençleri aşı olmaya davet ediyoruz. HAMİLELERİN İLK ÜÇ AYINDAKİ AŞILAMA KARARININ KENDİ İSTEKLERİNE BIRAKILMASI YERİNDEDİR DİYEBİLİRİZ. Hamileleri ilk üç ayda kendi isteklerine bırakıyoruz. Çünkü ilk üç ay içerisinde farklı sebeplerle düşük olabilmekte olup, bunun aşıyla ilişkilendirmemek amacı ile ilk 12 haftalık sürecinde aşılamanın gebenin tercihine bırakılması şu an en iyi seçenektir. Üç aydan sonraki bütün dönemlerde de rahat bir şekilde aşılarını yaptırabilirler. Korona aşısı yapılan gebelerde; gebelik sonrası dünyaya gelen çocuklarda bugüne kadar herhangi bir riskle karşılaşılmadığını ifade edebiliriz. Yapılan çalışmalarda ciddi bir yan etkiye rastlanmadı. Dolayısıyla aşılarını yaptırmaları konusunda şimdilik bir sorun gözükmüyor. 12 YAŞ ALTI İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR. 15 yaş altındaki çocuklarda ise aşılama programlarının olabileceğini, bilimsel anlamda bugüne kadar herhangi bir sorunla karşılaşılmadığını söyleyebiliriz.12 yaş ve altındaki gruplar hakkında da değerlendirmelerde bulunursak; her yaş grubunun farklı bir özellikleri var olup, ben sorun olacağını sanmıyorum. Ama araştırmalar çıkmadan yorum yapmak doğru değildir derim. DEMOKRATİK BİR ÜLKE OLMADIĞIMIZ İÇİN SORUNLAR YAŞIYORUZ. Sağlık Bakanlığı’nın aşılama programındaki yönetimi hakkında da değerlendirmeler yaparsak; Bakanlığın şeffaf bir yönetim anlayışı içerisinde olmadığını söyleyebiliriz. Etkili sağlık bileşenleri devreye girmemektedir. Maalesef bilgiler paylaşılmıyor. Hekimler araştırma yapmak istiyor. Fakat izin verilmediği için yapılmıyor. Sağlıkla ilgili bileşenlere eldeki veriler açıklanmalı ve onlar da kendi üyelerine bilgi vermeli diye her platformda söylesek de sesimizi dinleyen yok. Demokratik bir ülke olmadığımız için bunları yaşıyoruz. İnsanlar bundan dolayı tereddüt içerisinde kalıp aşıya gitmiyor...
Hekim ve sağlık çalışanlarının, özel veya kamu çalışanı olarak ayrılmasının son derece yanlış olduğunu görmek gerekir. Hekimlik evrensel bir bütünlükte olmalıdır. Bu sebeple kesinlikle ayrım yapılmamalıdır. Tüm hekimler aslında bir kamu görevi yapmaktadır. Sağlık yaşamsaldır. Dolayısıyla bu alanda çalışan hiçbir emekçi kamu veya özel diye ayrılamaz. Kamuda tanınan tüm haklardan aynı şekilde özel sağlık kuruluşu çalışanları da yararlanabilmelidir.
GRİP AŞISINI KİMLER ÖNCELİKLE YAPTIRSINLAR?
•65 yaş ve üzerindekiler,
•Süreğen kalp ve akciğer hastalığı olan yetişkinler ve çocuklar (astımlı çocuklar da dahil),
•Böbrek hastalığı olanlar,
•Diyabet hastası (şeker hastası) olanlar,
•Bağışıklık sisteminde yetersizlik veya baskılanma durumları olanlar. Kanser hastaları, HIV/AIDS enfeksiyonu olanlar, organ nakli yapılmış olanlar, steroid ilaç alanlar, kemoterapi ya da radyoterapi uygulananlar,
•Kan hastalıkları tedavisi görmüş veya hastanede görmekte olanlar,
•Sağlık ve hastane çalışanları
•Okul, fabrika, kışla gibi topluluklarda bulunanlar,
•Bakımevlerinde kalan ve sürekli hastalığı olanların hepsi,
•Devamlı grip riski altında olanlar,
•Kovid-19 enfeksiyonu geçirenler.
***
Her ne kadar grip aşısı bilmecesini geçen yılda yüzüne gözüne bulaştıranların, bu yılda bunu çözeceğini, düzenli ve şeffaf şekilde sorunu gidereceğini düşünemiyorum. Yanılmak çok isterim. Ama görünen köy kılavuz istemez.
***
Basit bir maske sorunun da bile sınıfta kalan, şeffaf olmayan, bilime inanmayan(lar)ın, bana göre bunu başarması zordur. Konuyla ilgilenen bir uzman hekim olarak ve ettiğimiz hipokrat yemini çerçevesinde toplumumuzu aydınlatıp bilinçlendirmek görevimizdir. Bu dönemlerde susmak en büyük yanılgıdır.
***
HEDEFLERİMİZ NELER OLMALIDIR?
✓Sağlığın koruyucu hekimliği ön plana alacak şekilde kamulaştırılıp, sosyalize
Kovid-19 enfeksiyonu dünyamızdaki salgın maratonunda çok önlerde koşarken, bizler de bu sonbahar ve kış döneminde yine “Grip ve Korona Salgınını” birlikte gözleyeceğiz dersek abartmış olmayız. Bilindiği gibi dünyamızda 1918, 1957 ve 1966 yıllarında “Küresel Grip Salgınları” yaşanmıştı.
Uzm.Dr. Mustafa TORUN
Uzm.Dr. Mustafa TORUN
Uzm.Dr. Mustafa TORUN
Uzm.Dr. Mustafa TORUN
TOPLUM KÖKENLİ DİRENÇLİ BAKTERİLER NELER OLABİLİR?
SÖMÜRÜ DÜZENİ DEVAM ETTİKÇE GELECEKTE DE ENFEKSİYONLAR YİNE BİZLERİ ÇOK ÜZECEK...
Diğer Nedenler; ağız boşluğunun ve dişeti ve dişlerin her türlü bakteriyel enfeksiyonlarının seyri sırasında boğaz ağrısı oluşabilir.
✓BOĞAZ AĞRISI VE DELTA VARYANTINA BAĞLI KOVİD-19 ENFEKSİYONU BİRLİKTELİĞİ Nİ NASIL ÇÖZELİM?
NEZLE OLMUŞUM NE VAR BUNDA DEMEDEN, DELTA VARYANTINI ASLA UNUTMAYIN! KORONAVİRÜS VARYASYONLARINA KOŞARAK DEVAM EDİYOR...