Sayfa Yükleniyor...
İzmir’in en sakin ve güzel ilçelerinden biri olduğunu düşünüyorum Güzelbahçe’nin. Kendisine ait bir sakinliği ve dinginliği var. Seçmen kitlesi de oldukça bilinçli. Çoğumuzun emeklilik hayali olsa gerek Güzelbahçe’de yaşamak.
Bu sakin ilçe; yerel seçim sürecinde ise hiç de sakin değildi. CHP’de aday belirleme krizinin en çok yaşandığı ilçelerden bir tanesi oldu. Özgür Özel ve ekibi İzmir’de değişim diyerek; Kurultay sürecinde kendinden taraf olsa da 3 dönem belediye başkanlığı yapan Mustafa İnce’yi değil de yardımcısı Mustafa Günay’ı aday gösterdi.
Sonrasında ise Günay’ın adaylığına tepkiler yükseldi. Bu tepkilere gerekçe olarak ise Günay’ın Urla’dan belediye başkan aday adaylığı başvurusunda bulunmasıydı. Aday adayları tepki eylemi gerçekleştirerek; CHP Genel Merkezi’nin kararını gözden geçirmesini ve Güzelbahçe için aday adaylığı başvurusunda bulunan birinin aday gösterilmesini talep etti.
Mevcut Başkan Mustafa İnce de partisinin Güzelbahçe İlçe binasında aday tercihinin yanlış olduğunu düşündüklerini belirten bir açıklama yaparak, aday olmadığını ve Güzelbahçe için aday adaylığı başvurusu yapan birinin aday gösterilmesi gerektiğini bildirdi.
Tepkiler son güne kadar devam etti ama CHP Genel Merkezi, ‘Mustafa Günay’ kararından vazgeçmedi, Günay CHP’nin Güzelbahçe adayı olarak kaldı.
Şimdi dilerseniz ilçedeki son yerel seçimdeki sonuçlara bakalım.
2019 Yerel Seçim Sonuçları
İttifaklarla gidilen son yerel seçimde CHP’nin adayı Mustafa İnce oyların yüzde 70,41’ini alarak (13 bin 826) belediye başkanı seçilmişti. AK Parti’nin adayı Burcu Dereci ise oyların yüzde 23,07’sini (4 bin 547) alarak ikinci olmuştu. İlçede DSP oyların yüzde 3,90’ını (768), Saadet Partisi ise oyların yüzde 1,11’ini (218) almıştı.
Belediye meclis seçimlerinde; CHP yüzde 67,93 (13 bin 428 oy), AK Parti yüzde 23,09 (4 bin 565 oy), DSP yüzde 4,31 (851 oy), HDP yüzde 1,27 (251 oy) aldı.
Güzelbahçe’de 14 Mayıs 2023 Genel Seçim Sonuçları
Ülkemizde gerçekleştirilen son seçim olma özelliği taşıyan 14 Mayıs seçimlerinde, aradan geçen 4 yılda seçmen davranışlarında herhangi bir değişiklik yaşanmış mı diye baktığımızda şunları gözlemliyoruz:
İlk olarak ittifaklara baktığımızda; Millet İttifakı (CHP-İYİ Parti) yüzde 74,55, Cumhur İttifakı (AK Parti-MHP) yüzde 16,69, Emek ve Özgürlük İttifakı yüzde 4,4, Ata İttifakı yüzde 2,04.
İlçede 14 Mayıs’ta öne çıkan partiler ise şu şekildeydi: CHP yüzde 59,97, İYİ Parti yüzde 14,58, AK Parti yüzde 12,93, Yeşil Sol yüzde 4,41, MHP yüzde 3,10.
31 Mart’ta Kurulacak Sandık Sayısı ve Oy Kullanacak Seçmen Sayısı
İlçede kurulacak 85 sandıkta 28 bin 577 seçmen oy kullanacak.
Yarış Hangi Adaylar Arasında Geçer?
CHP’nin adayı Mustafa Günay, AK Parti’nin adayı Gümüş Saime Bucaklıoğlu ve İYİ Parti’nin adayı Gizem Albaş’ın arasında geçmesini bekliyorum.
Seçim Değerlendirmesi
Güzelbahçe’de CHP seçmeni bu dönem partisine tepkili. Gerek altyapı sorunları gerekse aday belirleme sürecinde yaşananlar birçok seçmeni kendisinden uzaklaştırdı. Bunu da 31 Mart’taki sonuçlarda gözlemleyeceğiz.
Seçmenin temel eleştirisi; Mustafa Günay’ın Ankara’dan torpil geçilerek, bir vekile yakın olduğu için atanması iddiasından kaynaklı. Tabi altyapı yatırımlarının yetersizliği de bir başka etkili neden. Günay’ın adaylığının ardından bazı isimler başka partilere yöneldi.
Fakat her ne kadar Urla’dan aday adayı olsa da 3 dönem ilçe belediye başkan yardımcılığı yapmış bir isim olan Günay’ın başkan adayı olarak gösterilmesinin çok da abesle iştigal olan bir durum olarak nitelendiremeyiz.
Siyasi nezaket gereği bence de bir ilçeye aday yapacağınız kişi o ilçeden çıkmalı ve aday adayı olmalı ve tabi liyakatle belirlenmeli fakat Günay’ın liyakat açısında bir sorunu yok. Günay’ı eleştireceğimiz temel nokta şöyle olmalı: Güzelbahçe son 3 dönemdir potansiyeline uygun gelişti mi? Altyapı yetersizlikleri neden yaşandı? Belediye görev ve sorumluluklarını yeterince yerine getirdi mi? üzerinden olmalı çünkü Mustafa İnce’nin yönetiminde başkan yardımcısı olan Mustafa Günay da başarılardan ya da başarısızlıklardan sorumludur.
CHP bu tartışmalarla seçime hazırlanırken; AK Parti ve İYİ Parti ise nispeten daha sakin bir seçim dönemi geçiriyor. İki parti de stratejik bir tercihle kadın aday belirledi. İzmir’de CHP’nin yoğun yaşadığı bölgelerde kadın aday stratejisi, parti bazlı değil aday bazlı seçim çalışması bu dönem doğru bir strateji AK Parti için. Çünkü, İzmir seçmeni yıllardır AK Parti muhalifi. Tercihlerinden memnun olmasa da AK Parti’ye ciddi bir yönelimi olmadı.
AK Parti uzun yıllar ilçe teşkilatında görev alan, Gümüş Saime Bucaklıoğlu’nun tercih etti. Bucaklıoğlu’nun avantajları; ilçede siyasi arenada tanınan bir isim olması, ilçe teşkilatını yönetmiş olması ve CHP’ye muhalif olan ve ders vermek isteyen birçok seçmeni kendi tarafına çekebilecek potansiyeli olması.
İyi Parti ise Gizem Albaş’ta karar kıldı. 1990 doğumlu, rakiplerine göre daha genç bir aday olan Albaş ise mahalli idareler alanında aldığı eğitimle seçmenlerin tercih edebileceği, yine CHP’den umudunu kaybedenlerin yönelebileceği profilde bir aday.
Ben her ne kadar bir önceki yerel seçime göre CHP’nin oylarının düşeceğini düşünsem de seçimin doğan favorisini Mustafa Günay olarak görüyorum. Çünkü ideolojik bakış açısının yerel seçimlere etkisi çok oluyor.
DİPNOT: Bir gün ideolojileri bir kenara bırakıp aday bazlı tercih yaparak belediye başkanını belirleyen bir ilçe olursa da bunu ilk olarak Güzelbahçelilerin başaracağını düşünüyorum.