2017 Karabağlar’ın yılı olacak

Karabağlar Kent Konseyi Başkanı Seniye Nazik Işık ile konseyin 2017 yılında hayata geçirmeyi planladıkları projeleri konuştuk


  • Oluşturulma Tarihi : 17.01.2017 08:52
  • Güncelleme Tarihi : 17.01.2017 08:52
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
2017 Karabağlar’ın yılı olacak

EMİRCAN IŞILDAK – ÖZEL HABER

Karabağlar Kent Konseyinin ilk kadın başkanı olarak tanınan ve kadınlara yönelik farkındalık çalışmalarıyla tanınan Seniye Nazik Işık ile Karabağlar’da bu yıl hayata geçirmeyi planladıkları projeleri konuştuk. İlçenin tarihine ışık tutacak “Karabağlar’ın Neneleri” isimli proje ile öne çıkan konsey çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Işık, yurttaşlık eğitim programlarıyla ilçedeki kadınlara çok büyük bir eğitim katkısı sunacaklarını ifade etti.. Konsey olarak yerel yönetim ile vatandaş arasında kurdukları köprü görevini bu yıl daha çok semt merkezlerinin artırılması yönünde yerine getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Işık, Karabağlar’daki değişimden de memnun.

KARABAĞLAR’IN TARİHİNİ NENELERDEN DİNLEYECEĞİZ

Hayata geçirmeye hazırlandıkları “Karabağlar’ın Neneleri” isimli proje ile ilgili bilgi veren Işık, ilçe tarihine yakından bakacaklarını dile getirdi. Yaşlı teyzelerin dilinden kentin tarihi belleğine katkı sağlayacaklarının altını çizen Işık, “Yeni yılda ‘Karabağlar’ın Neneleri’ isimli bir projeye başladık. Karabağlar’ı Karabağlar yapan buraya çok büyük ölçüde göçle gelen insanlardır. İlçemizin mahallelerine yerleşenlerin hemen hemen tamamı İzmir’in dışından göç etmiş vatandaşlarımız. Buralarda henüz yol, su, elektrik yokken, ulaşım yapılmamışken mahallelerde evlerini yapanlar, çocuklarını okullara taşıyanlar, kısacası yaşama tutunup aile kuranlar bir şekilde tarih yazdılar. Karabağlar’da böyle ortaya çıktı. Bu tarihi yazanlar arasında bu evleri döndüren, ısıtan, çamaşırları yıkayan, çocukları okullarına götüren yüzlerce kadın vardı. Bu kadınların ev içi emeklerinin görünmezliği gibi, Karabağlar’ın oluşumuna verdikleri katkı da görünmeyen bir katkı. Kıymetleri bilinmeyen bir katkıdır. Bu projemizde de 40 yılı aşkın süredir ilçede yaşayan, mahalleleri var etmiş neneler ile görüşme yapmak istiyoruz. Onlara ne ürettiklerini, neleri var ettikleri ve bugünden beklentilerini soracağız” dedi.

ONLARIN EMEKLERİ GÖRÜNÜR OLSUN

Nenelerin ilçeye olan katkılarının ölçülemez olduğuna da dikkat çeken Işık, proje ile birlikte yaşlı kadınların verdikleri emekleri göz önüne getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Anneler Günü’nde düzenleyecekleri sergi ile projeyi vatandaşların beğenisine sunacaklarını ifade eden Işık, “Onların verdiği emekleri görünür kılmak istiyoruz. Gönüllü arkadaşlarımızın katkılarıyla belgesel çekmek istiyoruz. Onun dışında nenelerimizin fotoğrafları ve hikayelerinden oluşan sergi düzenlemeyi arzuluyoruz. Onların bizlere anlattıkları arasından cümleler de sergide fotoğraflara eşlik etsin istiyoruz. Çalışmalarımız çerçevesinde yaklaşık 25 kişilik bir gönüllü ekip oluşturduk. Bu grubumuza İstanbul’dan Prof.Dr. Serpil Çakır destek verdi. Kendisi sözlü tarih konusunda görüşme tekniklerini bize anlattı. Dokuz Eylül Üniversitesinden Songül Ercan, Özlem Belkıs yardım etti. Karabağlar Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğünden de arkadaşlarımız bizimle beraber. Artık alana çıkma aşamasına geldik. Arzu ettiğimiz tarih Anneler Günü. Anneler Günü’nde nenelerimize böyle bir hediye vermek istiyoruz” diye konuştu.

YURTTAŞLIK EĞİTİMİ KONSEYDEN

Benzer şekilde bu yıl içerisinde tekrarlayacakları yurttaşlık eğitiminin içeriği ile ilgili de bilgilendirmelerde bulunan Işık, “Yurttaşlık eğitimine de başlıyoruz. 2016 yılında bunu ilk olarak gerçekleştirmiştik. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) ile birlikte yürüttüğümüz bir çalışma. Özellikle yerel yönetim kavramının vatandaşlarla yakınlaşmasını sağlıyoruz. Yerel yönetimlerle hangi konularda bir araya gelebilecekleri konusunda bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Toplumsal cinsiyet, toplantı, iletişim, kayıt, rapor, öfke kontrolü, mahalle örgütlenmesi ve çalışması ile katılımcılık gibi konuları ele aldık. 6 hafta süren bir çalışma. Burada yapmak istediğimiz şey özellikle semt merkezlerini güçlendirmek. Kent Konseyleri yapısı itibariyle bulunduğu yerleşimdeki yaşamla ilgili yerel yönetimler tarafından gerçekleştirilen hizmetlerin nasıl olması gerektiğine dair fikir üreten, katkıda bulunan bir katılım mekanizmasıdır. Bu köprüyü de sağlıklı kurabilmemiz için sağlıklı yaklaşmamız lazım. Bilgimizin artmasına ihtiyaç var. Yurttaşlık eğitimiyle de tam olarak bunu amaçlıyoruz. KADER ile birlikte çok olumlu bir çalışma oldu ve 30 kadınımız bu eğitimlerden geçti. Ayrıca KADER 4 farklı ilçede de bu eğitimleri uyguladı” dedi.

KADIN-ERKEK FARKINA VURGU YAPTI

Kadınların özellikle Karabağlar İlçesi’nde çevrelerinin kısıtlı olduğunu da belirten Işık, bu olumsuz tabloyu gidermek adına çalışmalar yaptıklarını söyledi. Yurttaşlık eğitiminin Karabağlarlı kadınları sosyalleştirdiğini vurgulayan Işık, “Biz bu eğitimleri uygularken şunu fark ettik; Kadınlar ve erkekler aynı şekilde yaşamıyorlar. Toplumsal iş bölümleri ve cinsiyet rolleri değişkenlik gösteriyor. Kadınlar çoğu zaman evleri ve yakın çevreleriyle sınırlı bir alanda yaşıyorlar. Ailece olmadığı zaman çok da mahalle dışına çıkmıyorlar. Bunun bir örneği de yaptığımız gezilerde karşımıza çıktı. Sasalı ve Körfez gezilerimizde turumuz bitip vedalaşırken 65 yaşlarında bir kadın yanıma gelerek, ‘Çok teşekkür ediyorum. 65 yaşındayım ilk kez kendimi ait bir günüm oldu ve eğlendim. İlk kez de Körfez’de vapura bindim’ dedi. Kadınların ne kadar çevrelerinin sınırlandırılmış, şartlarının daraltılmış olduğunu gösteren güçlü bir örnek oldu. Biz istiyoruz ki sınırlı çevrede bile olsa kadınlar değişimin habercisi olsunlar. Kendi evlerini değiştirip güzelleştirdikleri gibi çevrelerini de güzelleştirsinler. Bunu yapabilecek enerjileri var. Onlar büyük bir güç. Bunları gerçekleştirmek için de yurttaşlık eğitimi veriyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

ÖRGÜTLENME ARTIYOR

Işık, konseydeki görevine başlamadan önce Karabağlar’da mevcut olan yalnızca bir kadın örgütü olduğunu, günümüzde ise 5.’nci kadın örgütünün faaliyete geçtiğini dile getirdi. Işık konuyla alakalı, “Karabağlar’da kadın örgütü sayısı arttı. Bir tek İzmir Kadınlar Birliği (İZKAB) vardı. O da zaten 2012 yılında kuruldu. Bizim nazar boncuğumuzdu. Şimdi de 5.’nci kadın örgütü kuruluyor. Birçoğu da bizim eğitimlerimizden geçen kadınlar tarafından kuruluyor” dedi.

SEMT MERKEZLERİ YETERLİ DEĞİL

İlçede yer alan semt merkezlerinin sayısının yetersiz olduğunu da dile getiren Işık, bu konuda Bayraklı Belediyesinin örnek alınması gerektiğini ifade etti. Semt merkezlerinin vatandaşların sosyalleşmesi açısından büyük bir öneme sahip olduğunu da dile getiren Işık, “Bir başka üzerinde durduğumu konu da semt merkezleri. Karabağlar Belediyesinde yer alan semt merkezi sayısı 2014 yerel seçimlerinde 4’tü. Stratejik Plan’a göre her yıl bir semt merkezi açılacaktı. Ancak Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, göreve gelir gelmez 3 tane merkez açtı. Böylece 7 merkezimiz oldu ve son olarak Refet Bele’deki merkezimizle sayımız 8’e çıktı. Umarım bu hızımızı sürdürürüz. Çünkü biz 58 mahalleli bir ilçeyiz. 8 çok küçük bir sayı. Hedef her semtte olması. Bayraklı’da her mahallede birer semt merkezi açmayı başarmış olması bize örnek olmalı. Nüfusu 20 binin üstüne olan mahallelerimiz var. O nedenle daha fazla merkeze ihtiyacımız var. Çünkü semt merkezleri önemli sosyalleşme alanları. Özellikle kahvehaneler, parklar genellikle erkek kullanım yoğunluğunda, kadınlarımızın gidebilecekleri çok fazla yer yok. Erkekler için günün hangi saati sokakta oldukları da fark etmiyor. Ancak kadınlar öyle değil. Kadınların gün içerisinde gidebilecekleri, ayrıca fazla para harcamayacakları mekan sayısı çok kısıtlı. Bu yüzden semt merkezleri kadınların masraf yapmadan gelebilecekleri ve sosyalleşebilecekleri alanlardır” şeklinde konuştu.

 

 

 

Haber Merkezi