Ateş ile oynuyorlar

Mahallenin sorunlarını anlattığımız ve mahalleyi tanıttığımız “Muhtarın Sesi”  sayfamızda bugün sizler için Çiğli’nin Balatçık Mahallesi’ndeyiz. Tarihi eskilere dayanan mahalleye ilk muhtarlık 40 yıl önce geliyor. Mahallemizin muhtarı ise polis emeklisi olan Cahit Tilki.


  • Oluşturulma Tarihi : 14.03.2015 08:43
  • Güncelleme Tarihi : 14.03.2015 08:43
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Ateş ile oynuyorlar

Mahallede Katip Çelebi Üniversitesi’nin bulunması mahalle sakinleri için bir avantaj teşkil ediyor. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak en önemli sorunları, mahalleyi birbirinden ayıran İZBAN tren hattı nedeniyle Balatçık İlköğretim Okulu’na gitmeye çalışan öğrencilerin bu tren hattından geçmek zorunda kalmaları. En yakın üst geçitin 2 kilometre olması nedeniyle aileler tarafından demir parmaklıkların kırıldığını söyleyen mahalle muhtarı Cahit Tilki, “İnsanlar çocuklarını buradan geçirmek zorunda kalıyor, her an çocuklardan birisi burada ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Buraya bir üst geçit konması gerekmektedir” dedi

“Muhtarın Sesi” sayfamızdaki bugünkü durağımız Çiğli’nin Balatçık Mahallesi. Mahalle Çiğlinin nüfus olarak en büyük mahallesi olmasa da yerleşim alanı itibariyle 2. en büyük mahallesi olma özelliğini taşıyor. Mahallemizde modern binalarla, kaçak binalar iç içe geçmiş durumda. Mahallemizin muhtarı ise muhtarlıktaki ilk dönemini icra etmekte olan Cahit Tilki. Mahallemizin tarihçesi ise eskilere dayanıyor. Mahalle olmadan önce köy olan Balatçık, 40 yıl önce Çiğli’nin buraya doğru gelişmesi neticesinde burası Çiğli’ye bağlı bir mahalle oluyor. Mahallemizin sorunları geldiğimizde ise karşımıza en büyük sorun olarak İZBAN tren hattındaki üst geçitin olmaması çıkıyor. Mahalleyi ikiye ayıran bu tren hattı nedeniyle Balatçık İlkokulu’na gitmekte sıkıntı yaşayan çocukları için aileler demir parmaklıkları kırarak çocuklarının buradan okula gitmelerini sağlıyorlar. Mahalle halkını isyan ettiren ve tehlikeli görüntüler oluşturan bu konu hakkında konuşan mahalle muhtarı Tilki şunları söyledi: “En yakın üst geçit iki kilometre uzaklıkta kalmaktadır. Bu nedenle öğrenciler okula gidebilmek için tren hattını kullanmak zorunda kalıyorlar. Her an çocuklardan birisi burada ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir. Hatta bir kez bu durumla karşı karşıya kaldık, tren durarak bu tehlike atlatıldı.  Defalarca bu konu hakkında şikayet ve isteklerimizi bildirmemize rağmen bir sonuç alamadık. Buraya bir üst geçit konması gerekmektedir.”

2. BÜYÜK MAHALLE

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Menemen yolu üzerinde bulunmaktadır. Balatçık Gediz nehrinin tarih boyunca getirdiği alivüyonlar üzerinde kurulmuş verimli ve bereketli topraklara sahip az nüfuslu küçük bir yerleşim yeriydi. Son 20-25 yıl öncesine kadar bu verimli topraklarda her türlü ürün yetiştirilmekteyken, kalan bu çok sınırlı alanlarda şimdi sadece Balatçık'ın meşhur Akdeniz’in ünlü, karaciğer dostu enginarı yetiştirilmektedir. Kentleşmenin kaçınılmaz sonucu ve İzmir’in 9. üniversitesi olan Katip Çelebi’nin de burada kurulmuş olması, kalan bu alanların da betonlaşmasını neden olmuş. Balatçık toprak bakımından Çiğli'nin 2. büyük mahallesidir. Mahallede yaşayan insanlar Türkiye'nin dört bir yanından özellikle 80'li yıllardan sonra göç eden insanlardır. Ancak, Balatçık’ın eski halini bilen ve hayatının her aşamasını burada geçirmiş hatırı sayılır sayıda Balatçıklı da burada halen yaşamaktadır. Erzurum ve Afyon başta olmak üzere yurdun diğer bölgelerinden gelen göçler sonucunda kozmopolit bir yapı oluşmuştur. 1 ilkögretim okulu, 4 cami, 1 park, 1 futbol sahası mevcuttur.

Muhtar olma sürecinizi anlatabilir misiniz?

Daha önce Dadaş Kulübü 2. Başkanlığı görevimdeyken çalışmalarımın sonucunda bir tane spor sahası yapılmıştı. Bu olay halkın bana karşı sevgi ve güvenini artırdı. Benden seçimlerde aday olmamı istediler. Bende aday oldum ve sağ olsunlar beni bu göreve getirdiler. Bende vatandaşlara elimden geldiğince en iyi şekilde hizmet etmeye çalışıyorum.

BİR ÇOCUK ÖLÜRSE HESABINI KİM VERECEK?

Mahallenizin sorunları nelerdir?

Mahallemizdeki en büyük sorun, Balatçık İlkokulu’na varmak için çocukların tren hattından geçmek zorunda kalmalarıdır. Öğrencilerin okula gidebilmeleri için en yakın üst geçit ise okuldan yaklaşık 2 kilometre uzaklıkta kalmaktadır ve bu çocukların oradan geçerek okula gitmeleri çok zor olmaktadır. Aileler bu tren hattındaki demirleri kırarak çocuklarını burada geçirmek zorunda kalıyor. Burada her an bir kaza olabilir. Bir kazayla da burun buruna kalıyorduk.  Tren çocuğa çarpmak üzereyken son anda duruyor. Biz buraya bir üst geçit yapılmasını istiyoruz. Bu konu hakkında şikayetlerimiz ve isteklerimizi hem Çiğli Belediyesi’ne hem de Büyükşehir’e bildirdik ama bize oradan bir dönen olmadı. Yine mahalle sakinleriyle imza toplayarak yine bu kurumlara verdik ama yine hiçbir şey yapılmadı. Orada bir çocuk ölürse bunun hesabını kim verecek?

Mahallemizdeki bir diğer sorun ise mahallemizde duran İZBAN durağının isminin Egekent olmasıdır. Egekent buraya 7 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Hatta bu duraktan Egekent’e giden bir tane bile otobüs bulunmamaktadır. Egekent diye inen insanlar bana gelip soruyor, ‘Burası Egekent değil mi’ diye. Burada insanlar mağdur ediliyor. Durağın isminin değiştirilmesi hakkında müracaatlarımız oldu. Balatçık’ın ismini hor gördükleri için mi, buraya Balatçık durağı ismini koymuyorlar?

DURAK İSTEĞİ

Katip Çelebi Üniversitesinin olduğu alan İZBAN’ın bir durak koymasını istedik. Bu üniversite okuyan ve mahallemizde oturan 3 bine yakın öğrenci bulunmaktadır. Öğrenciler oraya bir durak konulmadığı için okulları gitmekte büyük zorluk yaşamaktadırlar. Bununla ilgili olarak da 30 bin imza topladık ama yine hiçbir sonuç alamadık.

Mahallemizde yer alan Tekel Ortaokulu’na belediye otobüs gitmemektedir. Otobüsün o okulun önünden geçmesini istedik. Otobüs oradan geçmediği için aileler her ay servise 200 lira vermek zorunda kalıyorlar. Oradan otobüs geçse insanlar çok daha ucuz miktarlar vererek çocuklarını okula gönderebileceklerdir.

Mahallemizde yağmur kanalı bulunmamaktadır. Yağmur yağdığı zaman mahalleyi su basmaktadır. Bu konu hakkında yetkili mercilere defalarca dilekçe vermemize rağmen tam anlamıyla sorun çözülemedi. Bazı alanlar düzeltildi ama bu yetersiz kaldı. Bu sorunun düzeltilmesini istiyoruz.

Mahallemizdeki yollar bozuk. Asfaltlar yer yer çökmüş durumdadır. Belediye otobüsleri bile zor geçmektedir. Bu konu hakkındaki şikayetlerimizle ilgilide bir çalışma yapılmadı.

Mahallemizde 1 tane parkımız var. Bu park mahallemiz için yeterli değildir. Çocukların gelip oynayabilecekleri daha modern ve geniş bir park istiyoruz. Yaşlı vatandaşlar da bir park yapılmasını istiyorlar. Bu konu hakkında da yetkili mercilere başvurumuzu yaptık. Bir parkın yapılacağını söylediler. Biz de bekliyoruz.

“BİR SİYASETÇİ HALKLA BU KADAR İÇ İÇE OLAMAZ”

Mahalle için muhtarlar neyi ifade eder?

Muhtarlar Türkiye’nin kapı kilididir. Muhtarlar olmazsa mahalle hiçtir. Mahallenin sorununun belediye, vali, devlet bilmez, muhtarlar bilir. Muhtar vatandaşlarla iç içe yaşamaktadır. Kahvede, cenazede, düğünde hep beraberiz. Bir siyasetçi halkla bu kadar iç içe olamaz. Muhtar mahalle sakinlerin acı, atlı günlerinde yanında olur. Muhtarlar bir mahalle için önem arz etmektedirler.

Cahit Tilki Kimdir?

1955 yılında Erzurum’da dünyaya geldim. 25 yıl boyunca devlete polis olarak hizmet ettim. Bu seçimlerde göreve geldim ve muhtarlıkta ilk dönemimi yapmaktayım. Daha önce Dadaş Kulübü 2. Başkanlığı, Ahmet Yesevi Dernek Başkanlığı görevlerinde bulundum. Evli ve 3 çocuk sahibiyim. Öğrenim durumum ise lisedir.

Mahallenin künyesi:

Nüfus: 9999

Seçmen sayısı: 6300

Posta kodu: 35590

Cadde sayısı: 7

Sokak sayısı: 140

Muhtar: Cahit Tilki

 

 

Haber Merkezi