- Yerel
- 08.02.2025 17:23
Aydın'ın Efeler ilçesindeki romanlar geçimini bambu, hasır, kamış ve rattan gibi malzemelerden yapılan ürünlerden karşılıyor
Aydın'ın Efeler ilçesindeki Ilıcabaşı Mahallesi'ndeki romanlar genellikle sahil kesimlerini güzelleştiren ve hayatın her alanında kullanılan bambu, hasır, kamış ve rattan gibi malzemeden yapılan birçok ürün için gece gündüz demeden çalışmalarını sürdürüyor.
Geçiminin yüzde 98'inin kargı örme işinden kazanıldığı Ilıcabaşı Mahallesi'nde romanlar evlerini atölye gibi kullanıyor.
"BU MAHALLENİN TÜM GEÇİM KAYNAĞI BU İŞ"
Sezon açıldığında mahallede kimsenin kalmadığını ifade eden 68 yaşındaki Ramazan Taşçı, "Şu anda hazırlık dönemindeyiz. Sezon açıldığında mahallede kimseyi bulamazsınız. Bu mahallenin tüm geçim kaynağı bu iş. Buradaki insanların tamamına yakını buradan para kazanıyorlar. Çiçek sepetleri, bebek beşikleri gibi çeşitli ürünler yapıyoruz. Yaptığımız ürünler, Türkiye'nin her tarafına gidiyor. Genellikle İstanbul ve Antalya bölgelerine gidiyor. Sipariş üzerine çalışıyoruz, rast gele iş alamıyoruz. Bizim insanlarımız karşı tarafa karşı yalancı konumuna düşmeyi sevmez. O nedenle yapabileceği işi alır ve zamanında da teslim eder ve parasını alır" diye konuştu.
"HERKES BU İŞLE UĞRAŞIYOR"
Yaptıkları işin zor gibi göründüğünü ama aksine eğlenceli bile sayılabileceğini kaydeden 35 yaşındaki Seçil Bay, "Yaz sezonuna hazırlık içerisindeyiz. Geçimimizi bunlarla sağlıyoruz, başka para kazanacağımız bir durumumuz yok. Bunlarla şemsiye, sepet gibi ürünler hazırlıyoruz. Bence bu iş zor değil. Bilmeyenler için elbette zor gelebilir ama bazıları için eğlenceli bile olabiliyor. Bu işi severek yapıyorum. İşlerimiz bu aralar yoğun mahallede herkes bu işle uğraşıyor" ifadelerini kullandı.
''MAHALLEMİZİN YÜZDE 98'İ HASIRCILIK İLE İLGİLENİYOR"
Ilıcabaşı Mahallesi'nin tamamına yakınının bambu, hasır, kamış ve rattan gibi malzemelerden ürün ortaya çıkarttığını ve geçimlerini de bu işten kazandığını belirten Aydın Romanlar Derneği Federasyon Başkanı Abdül Aydeniz, "Mahallemizde 800 hane var ve yaklaşık 3 bin kişi yaşıyor. Mahallemizin yüzde 98'i hasırcılık ile ilgileniyor. Birkaç hane hurdacılık ve müzisyenlik ile ilgileniyor. Bunların dışında mahallemizdeki roman vatandaşlarımız bambu ve hasır işinden geçimini sağlıyor. Mahallemizin tamamında sezon hazırlıklarımız sürüyor. Bambu, hasır, kamış ve rattan gibi hammaddelerden bu ürünleri yapıyoruz. 7'den 70'e hummalı şekilde önümüzdeki yaz sezonuna hazırlık yapıyoruz. Biz buralarda sandalyeden tutun abajura kadar her türlü ürünü ortaya çıkartabiliyoruz. Çok şükür örülebilecek her ürünü ortaya çıkartıyoruz. Elimizden geldiğince müşterilerimizden gelen talepler istikametinde siparişleri yetiştirmek için çalışıyoruz" şeklinde konuştu. İHA