- Yerel
- 08.02.2025 17:23
İzmirin tarihi semti Damlacıkın ardından Konak-Yeşildere Tünellerinin geçtiği hat üzerinde bulunan Çimentepe, Tınaztepe, Kocatepe, Duatepe ve Zafertepe mahalleleri de tünel inşaatının yarattığı olumsuzluklara karşı ortak mücadele etme kararı aldı
Konak Belediyesinin öncülüğünde ilki Damlacıkta gerçekleştirilen halk forumları bu kez İzmir'in Beştepeler semti olarak bilinen Çimentepe, Tınaztepe, Kocatepe, Duatepe ve Zafertepe mahallelerinden vatandaşların katılımıyla düzenlenen Beştepeler Gerçeği adlı forumla sürdü. Tohumları Damlacıkta atılan ve Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaşın destekleriyle kuruluşu tamamlanan Konak-Yeşildere Tüneli Mağdurları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneğinin öncülük ettiği foruma, beş mahalleden çok sayıda vatandaş katıldı. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Damlacıkta olduğu gibi Beştepeler forumunda da vatandaşları yalnız bırakmadı. Belediye bürokratları ve meclis üyeleriyle alandaki yerini alan Pekdaşa, CHP İlçe Başkanı Mehmet Şakir Başakın yanı sıra meslek odaları ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de eşik etti.
BEŞ MAHALLE DİLE GELDİ
1.Kadriye Yayla Meydanında düzenlenen forumda Konak-Yeşildere Tünellerinin devam eden inşaatının yarattığı yıkıcı etkilere karşı yapılması gerekenler ele alındı. Alanı dolduran yüzlerce Beştepeli, hem tünel yüzünden yaşadığı sorunları anlattı hem de yerel yönetimlerden beklentilerini dile getirdi. Kazı çalışmaları yüzünden aylardır evlerinde rahat uyku uyuyamadıklarını anlatan vatandaşlar, Bakanlar Kurulu kararıyla çıkartılan acele kamulaştırma kararına rağmen evlerini terk etmeyeceklerini söyledi. Karayolları 2.Bölge Müdürlüğü yetkililerine de seslenen mahalle sakinleri, tünel inşaatının bir an önce durdurulmasını, gerekli önlemler alınmadan da çalışmalara başlanmamasını istedi.
SUSKUN DEĞİL, COŞKUN OLACAĞIZ
Konak-Yeşildere Tüneli Mağdurları Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (YTM-DER) Başkanı Gürcan Alıcı, Konak Belediyesinin destekleriyle kurulan dernek sayesinde artık örgütlü mücadele ettiklerini söyledi. İnşaatı devam eden tüneli gecekondu olarak niteleyen Alıcı, evlerini terk etmeyerek, sonuna kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirterek, "Suskun değil coşkun olacağız. Eskiden olduğu gibi mahallemizde dertlerimizi de sevincimizi de paylaşacağız" dedi.
SORUNLAR BİRLİKTE ÇÖZÜLECEK
Konakta bir ilke imza atarak, halk forumlarına öncülük eden Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da, Haziran ayında düzenlenen Damlacık Forumu'nun yarattığı kamuoyu tepkisinin katlanarak büyüdüğünü söyledi. Damlacıkta başlayan hak mücadelesinin bazı kişileri rahatsız ettiğini dile getiren Pekdaş, baskılara rağmen aynı kararlılıkla mücadelenin sürdürülmesini istedi.
BU PROJE, O PROJE DEĞİL
Konak-Yeşildere Tünellerinin tamamen kanuna aykırı bir şekilde yürütüldüğünü savunan Pekdaş, yapımı süren tünelin 2011 seçimleri öncesi Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme eksi Bakanı Binali Yıldırım tarafından açıklanan 35 İzmir 35 Proje içinde yer alan proje olmadığını söyledi. Pekdaş, 35 proje arasında bir tünel de vardı ama o tünel buradaki tünel değildi. O projelere bakıldığında tünelin Mürselpaşa Bulvarı ile Mithatpaşa Caddesi arasında düşünüldüğünü görüyoruz. O proje olmayınca İzmir'e bir tünel lazım dediler ve Yeşildere-Konak hattını buldular. Bunu da ihaleye çıkmadan vermeleri gerekiyordu. Aydın Çeşme Otobanının bağlantı yolu dediler. O dönem yolu yapan firmanın haklarını alan firmaya devam inşaatı diyerek ihalesiz verdiler. İhalesi yapılmayan, kime verildiği belli olmayan, işin sahibinin belli olmadığı bir tüneli başlattılar dedi.
YAPILAN HUKİKİ DEĞİL
Bakanlar Kurulundan alınan acele kamulaştırma kararının tünel inşaatı başladıktan çok sonra alındığına dikkat çeken Pekdaş, Aradan iki buçuk yıl geçti, acil kamulaştırma kararlarını uygulamak için mahkemeden Damlacıklıların evlerine tebligatlar geldi.Bu acele kamulaştırma kararını incelediğimizde, kamulaştırma alanının tünelin plan sınırı içine aldığını gördük. Yani Beştepeler'in altından geçen tünelin sınırı yukarıda da acele kamulaştırma sınırı. Bu demek oluyor ki, istedikleri zaman burada bir mahkeme tespitiyle acele kamulaştırmayı hayata geçirebiliyorlar. Bu hukuki değil" diye konuştu.
ÇÖZÜM BİRLİKTE HAREKET ETME
Yapılanın gerçek bir kamulaştırma olmadığını da savunan Başkan Pekdaş, İzmirin tarihi mahallelerinin yok edilmek istendiğini dile getirerek şöyle konuştu: "Kent kimliğimize, tarihimize sahip çıkmamız, kent dokumuzu korumamız, koruyarak geliştirmemiz gerekiyor. Gelecek, kültürel gelişmede, tarihsel kimliğimizi geleceğe aktarmakta ve bunu bir ekonomik katkı halline getirmekten geçiyor. Bütün sorunlarımızı konuşarak, engel olamadığımız tünelin bizim için bir ders olduğunu bilerek, buraların yok pahasına satın alınmasına karşı çıkmak, burada kent dokusuna uygun planlamalar yapmak, projeleri hayata geçirmek için çalışacağız. Çözüm hep birlikte hareket etmekte, birlik olup bu mücadeleyi sürdürmekte.
MÜCADELEYE DEVAM
Konuşmaların ardından foruma katılan vatandaşlar tek tek söz alarak düşüncelerini dile getirme fırsatı buldu. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaşa teşekkür eden mahalle sakinleri, ilk kez bir belediye başkanının kendileriyle birlikte bir mücadelenin içinde yer aldığını söyledi. Doğup büyüdükleri mahallelerini terk etmeyeceklerini belirten Beştepeliler, acele kamulaştırma kararına karşı haklı mücadelelerini yargı yoluyla sürdüreceklerini, evlerini terk etmemek için direnmeye devam edeceklerini dile getirdi. (HABER MERKEZİ)