Sayfa Yükleniyor...
Orman ve Su İşleri Bakanı AK Parti İzmir Milletvekili Adayı Veysel Eroğlu, Kemalpaşadaki Orman Yangınlarıyla Mücadele Tatbikatına katıldı.
Tatbikat programında konuşan Bakan Eroğlu, geçen sene Manisa ve İzmir arasındaki alanlarda yanan ormanlık alanları göstererek bu alanlara 90 bin fidan diktiklerini söyledi. Yeni Foçada 108 hektar alanın yandığını ve 50 bin fidanı toprak buluşturduklarını söyleyen Eroğlu, Ormanlık alanlardan bir santimetre kare verilmez. Bu konuda çok hassasız. Bu ormanlar 78 milyonun malıdır dedi
NİLGÜN TAZE
Kemalpaşada gerçekleştirilen Orman Yangınlarıyla Mücadele Tatbikatı nefes kesti. Orman Bölge Müdürlüğünün çalışmaları ve uçak ile helikopterin yangını söndürmesi vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Tatbikata Orman ve Su İşleri Bakanı AK Parti İzmir Milletvekili Adayı, Orman ve Su İşleri Bakanı İzmir Valisi Mustafa Toprak, Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu, Kemalpaşa AK Parti İlçe Başkanı Yaşar Kırkpınar, Kemalpaşa Kaymakamı Kamuran Taşbilek, İzmir Orman Bölge Müdürü Şahin Aybal ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tatbikatta konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Dünyanın içinde bulunduğu yarış çok önemli. Bu yarışı kazananlar ayakta kalır. Yarışı kaybedenler tarih sayfasından silinirler. 2023te Türkiyeyi dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına taşıyacağız. Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak 2016da dünyada ilk 10a girelim diye sözleştik. Bunu yapacağız inşallah. 2023 yılında dünyada ilk 7ye gireceğiz. Pek çok konuda dünyada ilk üç arasındayız. Dünyada ormanlar yok ediliyor. Orman varlığını arttıran nadir ülkelerden birisiyiz. Son 12 yılda orman varlığımız 1.5 milyar metreküp yükseldi. Yüzde 25 arttı. Alan azalmadı. Alan da 900 bin hektar. 900 milyon dekar alan arttı. Bu Birleşmiş Milletlerin dikkatini çekti. Birleşmiş Milletlerin merkezinde dünya ormancılık toplantısı yapılıyor. Genel kurulda bu forumu Türkiye ve İstanbulda yapalım dediler. 2 yıl önce bu forumu İstanbulda yaptık. Dünyada erozyon ile mücadele ile alakalı konferanslara ağırlık veriliyor. Bugüne kadar Dünya Erozyon ile Mücadele Konferansı 11 defa yapıldı. 12.sine biz talibiz dedik. Orta Asyaya kadar çölleşme ile mücadelede büyük çaba sarf ediyoruz. Birleşmiş Milletler 12. Konferansı ekim ayında Ankarada yapılacak. Nereden nereye geldik. Özellikle ağaçlandırmada ilk 3e girmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sürekli eylem planı yapıyoruz. Daha önce eylem planı anlayışı yoktu. Her konuda, ağaçlandırma ve erozyon konusunda eylem planı hazırlıyoruz. Kim, neyi, ne zaman, nasıl yapacak bunları belirliyoruz. 1., 2. ve 3.ye ödüller veriyoruz. Çalışanı taltif ediyoruz, takdirname veriyoruz. Ceviz eylem planı yapıyoruz. Türkiyede ne kadar ceviz ağacı dikilecek. Kestane eylem planında nereye ne kadar kestane ağacı dikilecek hepsini belirliyoruz. Yol kenarı ağaçlandırma planı yapıyoruz. Yol kenarları artık yemyeşil fark ettiniz mi? şeklinde konuştu.
DÜNYAYA YARDIM EDİYORUZ
Geçen yıl ülke genelinde 3.300 hektar alanın orman yangınlarına maruz kaldığını belirten Prof.Dr. Veysel Eroğlu, Ege Bölgesinin orman varlığı açısından diğer bölgelere göre daya riskli olduğunun altını çizdi. Prof.Dr. Eroğlu, bu sebeple bölgeye büyük önem verdiklerini ve yangın konusunda daha dikkatli olunması gerektiğini dile getirerek, orman yangınları mücadelesinde Türkiyenin en güçlü ve en ileri teknolojiye sahip olduğunu anlattı. Bazı ülkelerin orman yangını konusunda Türkiyeden yardım talep ettiğini vurgulayan Prof.Dr. Eroğlu, Biz de onlara yardım ediyoruz. Ormanlar, dünyanın ortak malıdır. Afrikaya, Balkanlara, Orta Asyaya hizmet verebilecek durumdayız şeklinde konuştu.
KESİNLİKLE DOĞRU DEĞİL
Basında, orman yangını çıktığı zaman peşkeş çekileceği yönünde haberlerin yer aldığını ancak bu haberlerin doğru olmadığını söyleyen Prof.Dr. Eroğlu, Yanan alanların bir metrekaresini bile başka bir maksatla kullandırmıyoruz. Bunu iddia eden ispatlasın. Yanan alanları aynı yıl ağaçlandırıyoruz. Bu ormanlar 78 milyonun yani milletin malıdır dedi. Türkiye genelinde 776 kuleden ormanların 7 gün 24 saat gözlendiğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu Ayrıca hassas bölgelerde kameralarımız var. Bir duman çıkınca hemen haberimiz oluyor ve anında müdahale ediyoruz. Bizim böyle bir teknolojimiz var dedi.
KÖYLÜLERLE HASIM DEĞİL HISIMIZ
Orman teşkilatının artık orman köylülerinin hasmı değil hısmı olduğunu vurgulayan Eroğlu, Gelir getirici ne varsa yapıyoruz. Bal ormanı oluşturuyoruz. Çiçek, çam balı dikiyoruz. Gerekirse kredi desteği veriyoruz. Masrafı da çok az. Vatandaşı kalkındırıyoruz. Planlı şekilde büyümüş gelişmiş ormanlara otlatma yapılır diyoruz. Artık hayvanlar da arıcılar da girebiliyor. Dünyada bal üretiminde 6. sıradaydık artık ikinciyiz. İnşallah birinci olacağız. Ormanlar sizin için. Hayat standardınızın artması için. Biz size balık tutmayı öğreteceğiz. İstihdam sağlayacağız. Yukarı havza dediğimiz alanda ağaçlandırma ve dere ıslahları ile plan yaptılar. Yukarı havza sel önleme eylem planı yapıldı. Erozyon ile mücadelede destan yazıldı. Verimli toprakların oluşması zor. Bu toprakları terk etmek vatanı terk etmek gibidir. 2013te başladık. Yılda 500 milyon metreküp toprak özellikle denizlere akarken 167 milyon metreküpe indirdik. 500 milyon metreküp nerede 160 milyon metreküp nerede? Bu büyük başarı. Bu yüzden Birleşmiş Milletlerin takdirini kazandık. Ağaçlandırmada 5 yıllık bir plan yaptık. Sayın Cumhurbaşkanımız talimat verdi ve Veysel Hoca büyük bir eylem planı hazırla dünyada ses getirsin dedi. 23 milyon dekar alanda 2 milyar fidanı toprakla buluşturalım diye hedef koyduk. Bu bir dünya rekoru. Orman teşkilatını tebrik ediyorum. Dünya 3.lüğünü yakaladık. OECD Genel Sekreteri, Türkiye ağaçlandırma ve erozyon kontrolünde dünya lideri dedi. Bu gerçekten Türkiyenin gururu. 3 milyar 250 milyon fidanı toprakla buluşturan muhteşem bir teşkilatımız var. Dile kolay. Sadece ormanlar değil, yol kenarları, okullar, mezarlıklar, her tarafı cami avluları dahil her tarafı ağaçlandırıyoruz. İsteyen olursa ücretsiz fidan tahsis ediyoruz. Burada fıstık çamı dağıtacağız. Daha önce böyle bir şey yoktu. Para ile fidan bulunmazdı. 400 milyon fidanı üretiyoruz. Bütün kurumları ikili protokoller imzaladık. Milli Eğitim, Sağlık ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıkları ile protokol yaptık. Geçen sene Manisa ve İzmir arasındaki alanlarda yanan ormanlık alanları gösterdim. Çiçekli Köy yangını 2009da çıktı. Oraya 90 bin fidanı diktik. Yeni Foça 108 hektar yandı. 50 bin fidanı toprak buluşturduk. 1 santimetre kare verilemez. Hassasız. Bu ormanlar 78 milyonun malıdır. Teknolojimiz o kadar ileri ki yanan orman alanını yakından takip edebiliyoruz dedi. Tatbikat ve tören sonunda vatandaşlara kura ile zeytin fidanı sertifikaları dağıtımı yapıldı.
İZMİRE 2 MİLYAR EĞİTİM YATIRIMI
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kemalpaşadaki tatbikatın ardında basın mensupları ile birlikte helikopterle Foçaya geldi. Foçadaki Cemil Midilli Çok Programlı Anadolu Lisesinin açılış töreninde konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Ben de hocaydım. İstanbul Teknik Üniversitesinde ders vermiştim. Öğretmenlik apayrı bir meslek. Hocalık dönemimi özlüyorum. Gençlerle birlikte olmaz çok güzel dedi. İzmire büyük yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Bakan Eroğlu, İzmire çok büyük önem veriyoruz. 12 yılda 30 milyar lira yatırım yaptık. Bu yatırımın 2 milyarı sadece İzmirde eğitim yatırımı olarak yer aldı. Eskiden bir kitabı bulabilmek için kırtasiye kırtasiye gezerdik. Şimdi kitaplar basılıp öğrencilerimizin sıralarına geliyor.
Haber Merkezi