Sayfa Yükleniyor...
İzmirin tarihi ile eşdeğer bir geçmişi bulunan Bayraklı Mahallesi 173 ncü durağım oldu.
Egede Bugün okurları ve Bayraklı, Bayraklı Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Kemal Karacandan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.
Hamza Gül
MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (173 ncü Mahalle)
Mahallenin adı: Bayraklı
Mahallenin ilçesi, ili: Bayraklı/İzmir
Posta Kodu: 35580
Mahallenin nüfusu: 8.000
Mahallenin seçmeni: 5.200
Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 42
Mahallenin muhtarı: Kemal Karacan
İzmirin tarihi ile eşdeğer bir geçmişi bulunan Bayraklı Mahallesi 173 ncü durağım oldu. İZBANla Bayraklı İstasyonunda, ESHOTla Altınyolda Bayraklı üst geçit de indiğinizde ulaştığınız muhtarlıkta 2 dönemdir muhtar olan Kemal Karacan karşılıyor bizi güleç yüzüyle. Mahalle sakinleri ile bire bir samimi ve dostça bir sohbet ettiği gözlerden kaçmıyor. Mahalle hakkında sohbete başlamadan Muhtarım bu Bayraklı adı nereden geliyor? diye sorduğumda mahallenin adının birkaç farklı rivayetle anlatıldığını belirtti. Bunun üzerine tarihe kısaca bir gezinti yaptığımda Bayraklı ismi için üç farklı yanıt buldum.
BAYRAKLI ADI NEREDEN GELİYOR?
Bayraklı adı hakkında var olan söylencelerden ilki; Batı Anadolu kıyılarını kendilerine insan kaynağı olarak seçen Türk korsanlar ile ilgilidir. O dönemde Akdenize hakim olan denizciler her yıl İzmire gelip, bayraklar açarak levent toplarlar. Solumadan can vermek, terlemeden mal kazanmak isteyen bayrağımız altına gelsin sözleriyle gönüllü çekmeye çalışılır. Bayraklar, günümüzdeki Bayraklının bulunduğu yerde açılmakta ve gönüllüler orada yazılmakta olduğu için yörenin adı yıllar içinde Bayraklı olarak kalır. İkinci söylenceye göre; XIX. Yüzyılda yöreden geçen tüccar kervanlarını soyan ama kimsenin canını yakmadan yalnızca işlerine yarayacak malı alan soyguncular, her soygundan sonra Tantalosun mezarının bulunduğu tepeciğe bayrak asmaktadır. Bu nedenle bu soygunları yapanlara da Bayraklı Eşkıya adı verilir. Yörenin adı bu deyimden bozma Bayraklı olarak kalır. Üçüncü söylencede ise; Türklerin İzmir çevresine yerleştikleri dönemde elleri bayraklı 7 Türk savaşçı günümüzdeki Laf Deresi yakınında düşman askerleriyle çarpışır ve biri orada şehit olur. Bu nedenle o bölgenin adı Bayraklı olarak anılmaya başlar. Bazı kaynaklar buranın adının Bayraklı adlı aşiretten geldiğini de öne sürmektedir. Bornova - Bayraklı - Karşıyaka yoluna 1885 yılında kavuşan Bayraklı, tarih içinde şifalı havasıyla ün salmıştır.
ISRARCI MUHTAR
Bayraklı Mahallesi Karşıyakaya dahilken 3 dönem üst üste muhtarlığa aday olup seçimi kazanamayan Kemal Karacak, Bayraklı İlçe olup Bayraklı Mahallesi buraya bağlandığında dördüncü kez girdiği seçimi kazanarak muhtar oldu. 2 nci dönem muhtarlık yapan Kemal Karacan, muhtarlıktan önce mahallede bayan kuaförlüğü yaptığını belirterek, 1994te muhtar olmaya karar verdim. Girdiğim üç seçimde başarılı olamadım ancak yılmadım, kesinlikle mahalleme muhtar olacağım dedim ve bu ısrarcı tutumum sonucu 2009da mührü teslim aldım. Yeni ilçe olan Bayraklıda belediye başkanımız ve ekibinin de gayretleri ile mahalleme hizmet için mücadele ediyorum. Mahallemin çevresinde Adalet, Fuat Edip Baksı, Tepekule ve Çiçek Mahalleleri var. Bayraklı Mahallesinde 40 sokağımızın yanısıra Zeki Yavaş ve Ekrem Akurgal Caddeleri var. Mahallemde Piyale İlkokulu çocuklarımızın eğitimini ayrıca Toplum Sağlığı Merkezi ile 11 Nolu Aile Hekimliği sağlık hizmeti vermekte. Mahalle sınırlarımız içinde 3 tane parkımız var, ayrıca Bayraklı Sahili tamamen yeşil bir rekreasyon alanı olarak mahalle sakinlerimizin hizmetinde. Bu park ve yeşil alanlarımızda çocuklarımız için oyun aletleri ve spor aletlerimiz var. Belediyelerimiz ile gerek Büyükşehir gerekse de Bayraklı Belediyesi ile uyumlu bir çalışma içindeyiz. Ufak tefek aksaklıklar ortaya çıksa bile bunlar kısa sürede çözümleniyor dedi.
ULAŞIM MERKEZİ
Bayraklının Bayraklı Mahallesi ulaşım yönünden Bayraklıdaki bir çok mahalleye göre oldukça şanslı. Mahalle sınırından geçen Cumaovası-Aliağa İZBAN hattı ve Altınyoldan geçen ESHOT otobüslerinin bir çoğu Bayraklı Mahallesi sakinlerinin ulaşımında oldukça şanslı kılıyor. Ayrıca Dolmuş güzergahının da mahalleden geçtiğini hatırlatmakta yarar var. Bayraklı İlçe Belediyesi kayıtlarında mahallede zbin 93 bina bulunduğuna dikkat çeken muhtar Kemal Karacan, Mahallemde alt yapı önceleri sorunluydu. Ancak geçen dönemde belediyelerimizin çalışmaları ile bu sorunlarımız büyük ölçüde azaldı. Sokaklarımızın yüzde 60ına yakını kilit parke taş kaplı, olmayanlar ise önümüzdeki dönem yapılacak. Yokuş olan sokaklarımız asfalt kaplı. Mahallemizde doğal gaz hattı var ancak 1642, 1632 (Yarısı), 1634 ve 1629 nolu sokaklarımızda gaz hattı yok bu konuda dilekçelerini hazırladım bayramdan sonra bunun içinde çalışmaları başlatmayı umuyorum. Mahalle sakinlerimizin büyük bölümü emekli ve orta gelir düzeyinde diyebiliriz. Genel olarak daha önceleri asayiş yönünden yaşadığımız sıkıntılar son dönemde emniyet güçlerimizin ciddi çalışmaları ile azaldı. Sorun yaratan özellikle işsiz olan mahalledeki gençlerimizi yeni ilçe olan belediyemize başkanımız Hasan Karabağ belediyeye işe almasıyla bu sorunların ciddi oranda azaldı. Çünkü bir çok problem işsiz insanlar tarafından çıkartılıyor, işi aşı olan kişi niçin sorun yaratsın ki. Mahalle sınırlarımız içinde Bayraklı Emniyet Amirliği, Bayraklı Belediyesi Zabıta, Kültür ve Ruhsat Müdürlükleri ile Sosyal Yardımlaşma Vakfı var. Mahallemize geçen dönem belediyemizin kazandırdığı Sevgi Yolu mahalle sakinlerimizin alış veriş için kullandığı en yoğun merkezlerden birisidir. Burada iş yapan esnaflarımız ise sadece buzum mahalleden değil diğer mahallelerden gelen kişilere de hizmet vermekte. Tedaşla aydınlatmada ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Özellikle arazı olduğunda arızanın giderilmesi için yaptığımız müracaatlarda bilmem kaçıncı sıradasınız yanıtı bizi üzüyor. Biz kendi evimizin işi için değim mahalle sakinlerimizin ihtiyacı olan bir arızaya çözüm istiyoruz. Bunun dikkate alınmasını bekliyoruz diye konuştu.
Haber Merkezi