Bizim Mahalle-Bornova, İnönü Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve İnönü Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Necla Yaman Turp’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak


  • Oluşturulma Tarihi : 09.06.2014 07:20
  • Güncelleme Tarihi : 09.06.2014 07:20
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bizim Mahalle-Bornova, İnönü Mahallesi

Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül - MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (142'nci Mahalle)

Mahallenin adı:  İnönü

Mahallenin ilçesi, ili: Bornova/İzmir

Posta Kodu: 35030

Mahallenin nüfusu:  23.000

Mahallenin seçmeni: 16.000

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 220

Mahallenin muhtarı:  Necla Yaman Turp

Gümrük’ten 165 numaralı Eshot otobüsü ile başladığım yolculuk Bornova Ege Üniversitesi Merkez Kampüsünün giriş kapısından geçerek, Homeros Vadisi’ni sağımızda bırakarak Evka4 Mahallesine doğru tırmanırken yamaçlarda kurulu İnönü Mahallesi Muhtarlığına ulaşıyorum. Bizim Mahalle’nin 142 nci durağı olan İnönü Mahallesi Muhtarı Necla Yaman Turp’tan randevu istediğim saatte Gümrükte beklediğim otobüse binene kadar bir saatlik bir süre geçti. Sonra yolda geçen süreyi de eklediğimde muhtarlığa ulaşmam mesaiden sonraya kaldı. İnönü Mahallesi Muhtarlığından içeri girdiğimde 30 Mart 2014 Seçiminde muhtarlık koltuğuna oturan genç ve heyecanlı birisinin samimi bir şekilde sizi karşılayıp sorularınıza yanıt vermesi bir gazetecinin yorgunluğunu unutturacak kadar etkiliydi. Çünkü 30 Mart seçimlerinden sonra iki ay gibi kısa bir sürede ziyaret ettiğim bir çok mahallede genç muhtarların bende bıraktığı izlenim gerçekten çok etkileyici oldu. Buna karşılık bu gençlik ruhunun mahallelerde önümüzdeki 5 yılda pozitif yönde çok etkili olduğuna olan inancımı şimdiden belirtmeliyim. İnönü Mahallesi Muhtarı Necla Yaman Turp’la yaptığım röportajda da muhtarın gözündeki kıvılcım, yüreğindeki çalışma ve başarma azmi, muhtarlığın kapısından çıkarak mahallenin bütün sokaklarında kendini hissettirecek kadar belirgindi. Sokaklara kadar inecek bu sinerji kısa sürede mahalle sakinleri üzerinde de etkili olacak diye düşünürken mahalleye yeni taşınan anne-oğulun sorunları ile ilgilenişe tanık olmak düşüncemin ne kadar olduğunu görmemi sağladı. Çünkü muhtarlığa gelen anne-oğul ayrılırken muhtara hitap şeklinde yüzlerindeki mutluluğa kadar bütün hal hareketleri muhtarın onları ne kadar etkileyici sade ve samimi davranışının doğal bir sonucuydu. Bir çocuk annesi muhtar Necla Yaman Turp, mahallenin ilk kurucu muhtarı Recai Şenermen’le 4 yıl çalıştığını belirterek, “O dönemde muhtarımızdan muhtarlıkta yapılan işlemler ve mahalle sakinleri hakkında iyice bilgi sahibi olmuştum. Ardından turizm sektöründe çalıştım. Geçen dönem mahallemizin muhtarı olan Hamdi Kanlıoğlu ile de 3 yıl çalıştım. Bu arada Hamdi Kanlıoğlu. Bornova Belediye Meclisi’ne aday olduğu için muhtar olmam için seçimlere girmemi teklif etti. İşletme mezunuydum, ayrıca muhtarlığın geçmiş dönemlerinde bilgisayar yokken bu kayıtların elde tutulduğu süreçten bu yana bu çalışmaya ve mahalleme yabancı değildim. Düşündüm ve seçimlere katılmaya karar  verdim. Benimle birlikte seçime 5 aday girdim ben sağolsun mahalleli seçmenlerimizden 5 bin 43’ünün oyunu alarak muhtar seçildim” dedi.

6 CADDE, 214 SOKAK

1979 yılında kurulan İnönü Mahallesi Ergene Mahallesi’nden bölünerek oluştu. Mahallede var olan bütün evlerin bahçeler içinde bir veya iki katlı evlerden oluştuğuna dikkat çeken muhtar Necla Yaman Turp, “Benim mahallemin çevresinde Ergene, Atatürk, Kızılay ve Evka4 Mahalleleri var. Mahallemizde var olan 6 caddemizin adları ise; Özdar, Ersoy, Barbaros, Hürriyet, Turgut Reis ve Şehit Mustafa’dır. Mahalle sınırlarımız içinde Mevlana Ortaokulu, İhsane Tuna Dıravacıoğlu İlk ve Ortaokulu ile Gül Sefa Kaptancıoğlu Lisemiz var. Kamu kurumları açısından kendine yeten bir mahalleyiz derken, mahalle sakinlerimizin sağlık sorunlarına  çare içinde Bornova 6 Nolu Atatürk Aile Sağlığı Merkezimiz var. Bu anlamda diğer mahallelerden farklı olarak mahalle sınırlarım içiresinde yeşil alan sıkıntısı hemen her ev ve apartman bahçe içinde olsa bile yine de mahalle sakinlerimiz boş gördüğü arazi için ‘muhtarım burası park olsun’ diyor. Mahallemizde ayrıca Vali Hüseyin Öğütcen Kapalı Spor Salonumuz var. Diğer Mahallerden farklı olarak çocuklarımız için Kültür Müdürlüğümüze bağlı Mehmet Akif Ersoy, Çocuk ve Gençlik Kütüphanesi bulunmaktadır. Zamanla bir veya iki katlı olan mahallemizin yapıları zaman içinde ailelerin çocukları büyüyüp evlenince üstüne bir kat, bir kat derken şimdi 4 kata kadar çıkan binalarla dolmuş durumda. Sokaklarımızın tamamı asfalt, caddelerimizin üst yapısı ve kaldırımlarımız bu konuda sıkıntılı değil. Oysa bazı yollarımızda yeni çalışmalar olduğunda buralarda kilit parke taş ile kaplanıyor. Bu anlamda belediyelerimiz ile yazışmalara başladım. En büyük eksiğimiz yağmur suyu kanalı bun konuda Büyükşehir Belediyemiz projelerinin olduğunu ve önümüzdeki yıllarda bu çalışmanın başlayacağını belirttiler” diye konuştu.

23 BİN NÜFUS, 16 BİN SEÇMEN

İnönü Mahallesi’nin 214 sokağı ve 6 caddesi üzerindeki konutlarda yaklaşık 23 bin mahalle sakini yaşamakta, bunlardan 16 bini seçmen olarak kayıtlarda karşımıza çıkmakta diyen muhtar Necla Yaman Turp, sözlerini ve isteklerini şöyle sürdürdü; “Mahallemizde doğal gaz hattı çekildi ancak birçok konut hala ısınma ihtiyacını kömürle yapıyor, mahalle sakinlerimizin yarıya yakını ev sahibi kalan yarısı ise kiracı konumunda. Burada kiralar 350-600 tl arasında değişmekte. Bu anlamda burada yaşayan insanların ekonomik durumları da üç aşağı beş yukarı ortaya çıkıyor. Bizim mahallenin zengini iyi zengin yoksulu ise tam yoksul. Mahallemizde Çarşamba günleri kurulan pazaryerimiz var ancak yeterli gelmiyor. Belediye bize Pazar yöre gösteriyor ama mahalle sakinleri aradaki mesafeden dolayı bu yere sıcak bakmıyor. Önümüzdeki günlerde belediyemizle görüşerek lmevcut Pazar yerinin biraz daha düzenli hale getirilmesi için taleplerimi ileteceğim. Artık mahallemizin Bornova Belediye Meclisi’nde de bir temsilcisi var. Eski muhtarımız bu konuda bizim ve mahalle sakinlerimizin en büyük güvencesi. Ben yeni seçildim ama muhtarlarımızın toplu ulaşımdan faydalanmasının ortadan kalktığını öğrendim. Biz zaten mesai saati içinde istesek te otobüs, metro veya vapurla bir yere keyfi gidemeyiz. Bizler mahallenin sorunları için toplantılara çağrılıyoruz, Kaymakamlığa, Valiliğe, Bornova ve Büyükşehir Belediyelerimize gidip gelmek için cebimizden kent kart almak zorundayız. Bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’nun tıpkı İstanbul’da olduğu gibi İzmirli muhtarların toplu taşıma araçlarından ücretsiz yararlanması yönünde bir çalışma başlatmasını istiyorum"

 

Haber Merkezi