Bizim Mahalle-Konak, Pazaryeri Mahallesi

Konak İkiçeşmelik’te Agora Antik Kazı alanı ve müzesinin arkasından 2006 Yılında trafik kazasında yaşamını yitiren gazeteci Tarık Sarı’nın adını taşıyan sokaktan yürüyerek ulaştığım Pazaryeri Mahallesi 158 nci durağım oldu. 30 Mart’da 4 adayın yarıştığı muhtarlık seçiminde rakiplerine fark atarak ipi göğüsleyen genç muhtar Mehmet Sıraç Batuk’la Pazaryeri Mahallesini konuştuk.


  • Oluşturulma Tarihi : 18.07.2014 06:44
  • Güncelleme Tarihi : 18.07.2014 06:44
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Bizim Mahalle-Konak, Pazaryeri Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Pazaryeri Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Mehmet Sıraç Batuk’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (158 nci Mahalle)

Mahallenin adı:  Pazaryeri

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35240

Mahallenin nüfusu:  5.000

Mahallenin seçmeni:  1.300

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 15

Mahallenin muhtarı:  Mehmet Sıraç Batuk

Konak İkiçeşmelik’te Agora Antik Kazı alanı ve müzesinin arkasından 2006 Yılında trafik kazasında yaşamını yitiren gazeteci Tarık Sarı’nın adını taşıyan sokaktan yürüyerek ulaştığım Pazaryeri Mahallesi 158 nci durağım oldu. 30 Mart’da 4 adayın yarıştığı muhtarlık seçiminde rakiplerine fark atarak ipi göğüsleyen genç muhtar Mehmet Sıraç Batuk’la Pazaryeri Mahallesini konuştuk. Yeni seçilmesine karşılık yıllarca muhtarlık yapmışçasına bilgili olan Mehmet Sıraç Batuk, 20 yıldan buyana mahallede yaşıyor. Toplam 15 sokağı bulunan Pazaryeri Mahallesi’nin dar ve kıvrımlı sokaklarında sağlı sollu eski evler sıralanmış durumda. İki 5 katlı apartmanın bulunduğu mahallede evler genellikle bir veya iki katlı taş evlerden oluşuyor. Muhtar çocukluğunun geçtiği mahalleyi anlatırken bayram günlerinde kurulan altı karıncaları ve atlara binerek yaptığı gezileri özlemle anıyor. Önceleri bizim buraya Bayram Yeri’de denilirdi diyen muhtar Batuk, “Özellikle bayramlara bizim mahalle tam bir karnaval yerine dönerdi. Şimdi o bayramlar görülmez oldu. O zamanlarda bayramların rengi mahallemize o kadar sinmiş ki bizim buralara Bayram Yeri denilirdi. Mahallemiz sit kapsamında olduğu için bir çok eski ev harabe durumunda. Bu evler ne yıkılabiliyor, nede tadilat yapılabiliyor, ev sahipleri bu konuda çaresiz yaşamları boyunca anılarının bulunduğu evlerin her geçen gün biraz daha harap oluşunu ve yıkılışını üzülerek izliyorlar. Sokaklarımız asfalt, geçen dönemlerde ısrarla kilit parke taş döşenmesini istedik ama bir türlü yapılmadı. Şimdi benim gibi yeni olan başkanımız Sema Pekdaş’a bu sorunumuzu ilettik ve önümüzdeki günlerde bu çalışmayı yapacağı sözünü aldık. Başkanımızdan çok umutluyuz. İnşallah bizim mahalle gibi diğer sorunlu mahallelerin sorunları bu dönemde çözülür diye bekliyoruz” dedi.

KÜÇÜK MARDİN

Konak Pazaryeri Mahallesi’nde yaşayan ailelerin büyük bölümü Mardin’in hemen hemen bütün ilçelerinden göçerek gelenlerden oluşuyor. Bu nedenle mahalleyi ‘Küçük Mardin’ olarak tanımlayan muhtar Mehmet Sıraç Batuk, “Mahallemizde yaşayanların yüzde 85’i Mardinli. Bu anlamda insanlar burada tıpkı göçtükleri köylerinde veya ilçelerindeki akrabalık ve komşuluk ilişkilerini burada da yaşatıyor. Bu anlamda hemen hemen herkes üç aşağı beş yukarı burada birbirini tanır ve bilir. Mahallemizin ilk sakinlerinden oturan komşularımızda var. Eski sakinlerle çok iyi bir kaynaşma ruhu ile bir arada yaşıyoruz. Mardin’in bütün ilçelerinden göçen aileler burada ekonomik zorluklar içinde hayata tutunmaya çalışıyor. Mahalle sakinlerimizin büyük bölümü günlük işlerde çalışarak hayatını kazanıyor. Düzenli işe gidenler ise asgari ücretle çalışıyor. Mahallemizde yaşayan komşularımızdan ev sahibi olanlarla kiracılar sayı olarak eşit. İşsiz gezenlerimizde çok var. Mahalle sınırlarımız içinde okulumuz yok, çocuklarımız Altınordu ve Yeni Mahalle’deki okullara gidiyor. Bizim mahallede tek kamu kurumu olarak sağlık ocağımız var. Mahallemiz hem sit kapsamında oluşu hem de eski yerleşim yeri olduğundan parkımız yok. Belediyelerimiz park yapmak istese bile park olacak yerimiz yok. Mahallemizin var olan 15 sokağının hiç birinde kaldırım yok, ayrıca alt yapımızda çok eski olduğu için oldukça problemli.  Şehir merkezine çok yakın olan mahallemizin ulaşım sorunu yok. Çünkü yürüme mesafesinde, Gümrük, Çankaya ve Basmane’ye ulaşıldığında buradan toplu taşıma araçları ile bütün İzmir’e ulaşmak mümkün.” şeklinde konuştu.

ÖMERLİ’DEN PAZARYERİ’NE

Aslen Mardin’in Ömerli İlçesinden olduğunu belirten muhtar Mehmet Sıraç Batuk, politika ile ilgilenen bir ailenin ferdi olduğunu belirterek, “Dayım 15 yıl Ömerli’de Belediye Başkanlığı yaptı. Bir diğer dayım milletvekilliği yaptı. Bu anlamda politikayı ve örgütçülüğü aileden biliyorum. Bu anlamda muhtarlık seçimi de benim açımdan kolay oldu. Çünkü zaten bu mahallede 20 yılım geçmiş ve buranın esnafı olarak bütün komşularımla iyi bir diyalogum var. Zaten bu seçim sonucuna yansımış durumda. Sandığa gelen 800 civarında seçmenin 400 ünün oyunu ben aldım diğer üç adayda kalan 400’ü paylaştı. Mahallemdeki işyerleri farklı sektörlerden küçük imalathanelerden oluşuyor. Simitçiden, tekstile kadar birçok alanda üretim yapan atölyeler mevcut. Mahallemiz sakinlerinden işsiz olanlarda buralarda dönem dönem çalışıyor” diye konuştu.

GÖÇ TÜRKÜSÜ

Pazaryeri Mahallesi’nin sokaklarında fotoğraf çekerken gözümü takılan duvar yazıları ve evlerin zamana karşı hüzünlü duruşu beni çok etkiledi. Özellikle sokak diliyle küfürlü yazılan uyarı yazısı ve sılaya duyulan özlemi ifade eden bir diğer duvar yazısını okurken, Mardin’den İzmir’e taşınan sevdaları ve geride bırakılan anıları düşünmeye başladım. Çünkü muhtarla yaptığım sohbette de Mardin ve ilçelerindeki yerel seçim sürecini enine boyuna öğrenme fırsatım oldu. Buradan hareketle demek ki insanlar nereye giderse gitsin doğdukları yerleri bir anda unutmak mümkün değil. Bunu en açık şekilde Pazaryeri Mahallesi’nde hissettim. İzmir’in ilk yerleşim yerlerinden Tilkilik olarak bilinen bölgenin hemen üzerinde bulunan Pazaryeri Mahallesi’nin eski evleri sanki geçmişte burada yükselen rumca aşk ezgilerini kulağınıza fısıldar gibi karşılıyor sizi. Bu ezgilere son yıllarda yanık Mardin Türkülerine de eklediğimizde sesler birbirine karışmış gibi algılansa da ikisinin de ortak özelliği aşk ve sevda teması. Bu duygularla açık pencere pervazlarından sanki sokaktaki bıçkın delikanlı aşığına bakan güzel İzmir kızlarının seslerini duyar gibi yürüyorum. Sokakları kuşatan eski evlerdeki sessizlik arada çıkan çocukların sesleri ile kesintiye uğrasa bile beni duygulandıran gizemi hep ön plandaydı. Pazaryeri, Mahallesi geçmişi ne kadar renkli olsa da, son dönemde yaşadığı aşırı göç ve yıkılmaya yüz tutan evleri ile belediyelerin ilgisini bekliyor.

 

Haber Merkezi