- Yerel
- 08.02.2025 17:23
CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz, Aydın’ın Köşk ilçesinde üretilen ve ülke ekonomisine katkı sağlayan, kestane üreticileriyle bir araya geldi
Kestane ağaçlarına ve kestaneye zarar veren “Gal Arıları” ile ilgili yapılması gereken mücadeleyi ve zor durumda kalan üreticinin sorunlarını TBMM gündemine taşıyarak, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Kalıcı Mücadele Şart
Ülkemizin en önemli kestane üretim merkezi Aydın’ın Köşk ilçesi Gökkiriş Köyü kestanelik mevkiinde üreticilerle bir araya gelen ve üreticilerin sorunlarını dinleyen, kestane ağaçlarında çiçeklenen ve meyveye dönmeye başlayan kestanelerin, Gal Arıları tarafından nasıl zarara uğratıldığı yerinde inceleyen CHP’li Karakoz, Bakan İbrahim Yumaklı’ya, “Ülkemizin kestane ambarı konumunda olan Aydın’da etkin ve kalıcı bir mücadele yapılmaz ise kestane üretiminin hem kısa vadede hem de uzun vadede tamamen tehlike altına gireceğine yönelik tarafınıza sunulmuş herhangi bir rapor var mıdır?” diye sordu.
Milletvekili Karakoz; “Anavatanı Çin olan, Japonya, ABD ve İtalya'da da görülen Gal Arılarının ülkemizde ilk defa 2013 yılında Yalova’da görüldüğünü, ürünlerde meyve ve çiçek oluşumunu engellediğini ve Aydın’daki kestane rekoltesine büyük zararlar verdiğini ve ülkemizin ihracat gelirlerinde kayıplar yaşamasına neden olduğunu” hatırlattı.
Katil Arılarla Mücadele Biyolojik Olmalıdır
Bu arılara karşı doğa ve ekolojik dengenin korunması adına kimyasal mücadelenin yapılmadığını, mutlaka biyolojik mücadelenin yapılması gerektiğini ifade eden CHP’li Evrim Karakoz, “Gal Arılarının bıraktığı yumurtaları, larvaları yok eden ve laboratuvar ortamında üretilmiş olan 'Torymus Sinensis' adlı böceğin daha çok üretilmesi ve riskli bölgelere salınımın yapılması gerekmektedir. Gal Arıları ile başarılı ve kalıcı bir mücadele yapılmak isteniyorsa, biyolojik yöntemler kullanılmalıdır” vurgusunu yaptı. HABER MERKEZİ