‘Fuar İzmir’ beş Eyfel Kulesi’ne bedel

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin öz kaynakları ile tamamlanan fuar alanı için 600 milyon TL yatırım yapıldığını dile getiren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kongre merkezi, otel ve tamamlanacak hollerle birlikte bu rakamın 1 milyon TL’ye ulaşacağını belirtti. Kocaoğlu fuar alanının inşası için harcanan malzemelerin büyüklüğüne değinerek, sadece harcanan 34 bin ton demirle beş tane Eyfel Kulesi inşa edilebileceğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 18.03.2015 09:05
  • Güncelleme Tarihi : 18.03.2015 09:05
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
 ‘Fuar İzmir’ beş Eyfel Kulesi’ne bedel

NİLGÜN TAZE

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gelecek hafta kapılarını açacak ülkenin en büyük fuar kompleksi olan Fuar İzmir’i anlatarak, eski fuarın İzmir’e 600 – 800 milyon lira katkı sağladığını ve yeni fuar ile bu rakamın 5 katına çıkacağını ifade etti. Kültürpark’ın nasıl şekillendirileceği ve kullanılacağı hakkında da bilgi veren Kocaoğlu, mart ayında MARBEL 21.Uluslararası Doğal Taş ve Teknolojileri Fuarı ile kapılarını açacak Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi olan Fuar İzmir’in kente sağlayacağı katkıların büyük olacağını söyledi. Şato Konukevi'nde düzenlenen basın toplantısında detaylı bilgiler veren Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi 11 yılda sadece belediye hizmeti değil, imkanımız yettiği sürece yerelde kalkınma üst başlığı ile bütün sektörlerimizin kalkınmasını gerçekleştirmek üzere tüm alt yapı sorunlarını gidermek için çalışmaktadır. Topyekun kalkınmayı hedeflemekteyiz. Yaptığımız her projede hedef kentin kalkınması üzerine gerçekleştirildi. Kentin gelişmesinde 3 önemli sektör vardır. Hizmet sektörü, turizm sektörü ve kültür sanat sektörü. Bu sektörleri büyütebilmemiz için birçok alt yapı eksiğimiz vardı, hala da var. Ahmet Adnan Saygun ile çok büyük bir hizmet sağladık. Yine bu yıl temelini atacağımız Opera binası ile kültür coğrafyasını sanat mabedinde çalışmalarını sürdüreceğiz. Fuarcılık bize Ulu Önderimizin bize verdiği bir görevdir. Bu göreve layık olmak için başta Behçet Uz’dan bugüne kadar tüm başkanlarımız fuarcılığa hizmet etmiştir. Biz fuar alanının yapımında sadece öz kaynaklarımızdan yararlanmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu bir başlangıçtır. Değişen koşullar bizi böyle bir kompleksi yapmaya yöneltmiştir. Fuarın kardeş sektörü olan kongre sektöründe de bu yıl içerisinde kongre merkezinin çalışmalarını başlatmayı hedefliyoruz.  Kentin gelişmesi için çabalarımızı sürdürüyoruz. Gaziemir alanı fuar için mükemmel bir alan. Bu tesis İzmir’in ve ülkemizin gelişmesinde önemli bir kaldıraç olacaktır. Tüm sektörleri büyütüp ivme kazandıracaktır. Biz fuar firmaları ve İZFAŞ’la yaklaşık 30 fuar gerçekleştiriyoruz. Bundan sonra bütün fuarlarımızı büyütmeyi hedefliyoruz. Sürekli fuarlar yaparak kentin hizmetine, taksicisinden hediyelik eşya satıcısına kadar olanak sağlamak istiyoruz. Fuar İzmir temel atma sürecinden sonra 7–8 aydır Kültürpark’ın ne olacağı konusunda çalışma yapıyoruz. Oranın senaryosu yapıldı. Çalışmalar sürüyor. Kültürpark spor, kültür sanat alanında çalışmalar yapılacak. Yeniden restore edilecek ama inşaat faaliyeti az olacağı büyük bir park haline getirmeyi planlıyoruz” dedi. Kocaoğlu Altınordu Başkanı Mehmet Seyit Özkan’ın alana stat yapılması önerisini ise “Stat yapımı mümkün değil. Oraya yeni bina dikmek yerine mevcut binalardan arındırılacak. Özünde park olarak insanların rahatça dolaşabileceği bir alan olacak” dedi.
KAMULAŞTIRMA 5 SENE SÜRDÜ
Fuar İzmir’in yapımında gecikme yaşamasına ilişkin soru işaretlerine ve direksiyonun kimde olması gerektiğine değinen Kocaoğlu, “Yeri beğendik kamulaştırılması 5 sene sürdü anlaşabildiğimizin parasını verdik. Anlaşamadığımızla mahkeme sürecine girdik. Bir belediye başkanı süre konusunda, hele İzmir gibi doğal sitin yaygın olduğu bir yerde süre vermek doğru değil. Ama başarmak için elinizden gelen en kısa sürede yetiştirmemiz lazım. Bir sizin elinizde enstrümanlar var bir de sizin dışınızda enstrümanlar var. Ama her şeye rağmen kararlar verildiği takdirde mutlaka yapılacaktır. İZFAŞ yeni organizasyona giderek yoğun bir şekilde fuar işletmesini sürdürecek. Her konuda katılımcıları değerlendirerek İzmir’e katkısını sürdürecek şekilde ilerleyecek.  Fuarları kentin sahibi ve bu kentle bütünleşmemiş bir kurum yapmazsa, yarın daha iyi olanaklarla fuar alanı başka bir yere gidebilir. Bu da kentimiz için bir kayıp olur. Fuarı ve fuarcılık faaliyetlerinin direksiyonunda Büyükşehir olmalıdır. Bu işin doğasında vardır. Fuarın kentte iş bağlantıları hariç fuar sadece İzmir’e bıraktığı değer 600 ila 800 milyon lira ile gerçekleşiyordu. Yeni fuar alanı ile fuar 5 kat büyüyecek. Alt yapı çalışmaları bittiğinde ise gelir bu oranda artacak. Fuar İzmir’de f ticari faaliyeti dışında bin 60 tane gencimiz geçici olarak çalışacak” şeklinde konuştu.

 

RAKAMLARLA FUAR İZMİR
Kentin gelişen fuarcılık potansiyeline cevap verebilmek ve sektörün önünde yeni kapılar açmak amacıyla harekete geçen İzmir Büyükşehir Belediyesi, Fuar İzmir için 400 milyon TL’lik yapım maliyetini tek başına üstlendi. Kavşak ve monoray projeleriyle birlikte öz kaynaklarla yapılan yatırım tutarının yaklaşık 600 milyon TL olacağı bildirildi. Tesisin kurulduğu 337 bin m² alandaki kamulaştırmalar için de 40 milyon TL harcandı. Türkiye’nin en büyük fuar kompleksi olarak inşa edilen Fuar İzmir’le birlikte kente yeni ve büyük çaplı fuarlar kazandırılması, mevcut fuarların ise büyütülerek uluslararası alana taşınması hedefleniyor.
Toplam 337 bin m² büyüklüğünde arsa alanına sahip Fuar İzmir, 50 futbol sahasına eşit bir arazide inşa edildi.
Toplam inşaat alanı ise 240 bin m² büyüklüğünde.
İnşaat alanından 2 milyon 300 bin m3 hafriyat çıkarıldı. Bu da yaklaşık 200 bin kamyona karşılık geliyor.
Fuar İzmir’in yapımında kullanılan 34 bin ton demirle 5 adet Eyfel Kulesi inşa edilebilir.
Yeni fuar kompleksinin inşaat aşamasında dökülen 300 bin m3 betonla, 100 m2’lik 6 bin daire inşa edilebilir
Fuar İzmir için 29 bin metre “fore kazık” yapıldı ki, bu da yaklaşık olarak Konak-Kemalpaşa arasındaki mesafeye karşılık geliyor.
İksa duvarı (kazı yüzlerini desteklemek amacıyla uygulanan sistem) için, Çeşme-Bergama arasındaki mesafe kadar, yani 200 km. uzunluğa denk gelecek miktarda ankraj (betonarme yapılarda çelik donatının beton içerisine bağlanması) yapıldı.

FUAR İZMİR’DE NELER VAR?

Fuar İzmir’de 4 adet kapalı, 1 adet açık sergi alanı bulunuyor. Sergi hollerinin toplam alanı 90 bin m² yani 12 futbol sahası büyüklüğünde.
 A Holü Sergi Salonu:
3 kattan oluşan bu bölümde sergi holü olarak 23 bin m² ayrıldı. Otopark alanının büyüklüğü ise 46 bin 350 m².
B Holü Sergi Salonu:
3 kata yayılan bu bölümün sergi hollerinin büyüklüğü 26 bin 600 m². Blokta 11.100 m²’lik sığınak katı ve 6 bin 50 m²’lik tesisat katı bulunuyor.
C Holü Sergi Salonu:
15 bin 650 m² büyüklüğünde sergi holüne sahip bu bölümün en önemli özelliği ise, 16 metrelik yüksekliğiyle ‘Tekne, Denizcilik ve Yat Fuarı’ (Boat Show) için özel olarak tasarlanmış olması.
D Holü Sergi Salonu:
3 kattan oluşan bu bölümün 11 bin 500 m² ‘si sergi holü, 12 bin 500 m²’si sığınak ve teknik merkez, 800 m² ise görüşme odaları için ayrıldı.
Ofis Bloğu:
8 kattan oluşan Ofis Bloğu’nun 45 bin 600 m’lik bölümünde 6 katlı otopark, ofis, vip salonu ve dinlenme salonu bulunuyor.
12 bin 900 metrekarelik bölümünde ise restoran, mutfak, ofis, seminer salonu, kafeterya ve teras yer alıyor.
Fuar Sokağı:
Bu bloğun 14 bin 400 m²’lik bölümünde 4 katlı Fuar Sokağı, 3 katlı otopark ve ofisler var. 10 bin 450 m²’lik bölümünde ise 2 adet seminer salonu, kafeterya, görüşme odaları, ofis ve restoran inşa edildi.
Seyir Kulesi:
Fuar İzmir’in bu bölümünde 48 metre yüksekliğinde 14 kattan oluşan Seyir Kulesi yer alıyor.
Açık Sergi Alanı:
Komplekste 31.650 m² özel sergi alanı bulunuyor.
2 bin 500 araçlık kapalı otopark alanı
Alanda 93 bin m² büyüklüğünde toplam 2500 araç kapasiteli kapalı otopark da kuruldu.
Diğer rakamlar:
Açık sergi alanı: 31.650 m²
Fuar Meydanı: 20.500 m²
Fuar Platosu: 12.000 m²
2. Etap için ayrılmış arazi: 46.000m²
2. Etap için ayrılmış sergi holü alanı: 33.000 m²
Rezerv alan (kongre-otel/ açık otopark) :40.000 m²
Kompleks alanının peyzaj çalışmaları için 1545 adet ağaç, 9478 adet bitki dikildi. 4700 m² hazır çim serimi yapıldı.

Haber Merkezi