İmzalamıyoruz!

Limontepe Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, kendilerine sunulan Kentsel Dönüşüm Uzlaşma Sözleşmesi’ne imza atmayacaklarını belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 02.11.2014 08:15
  • Güncelleme Tarihi : 02.11.2014 08:15
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
İmzalamıyoruz!

DAVUT İPEK

Kentsel Dönüşüm projeleri kapsamında Limontepe Mahallesi’nde de başlatılacak olan çalışmalara imza atmak istemeyen bölge sakinleri, haklarını korumak maksadıyla bir dernek kurdu. Limontepe Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ismini alan dernek, kentsel dönüşüm projesi kapsamında halkın mağdur olmamasını sağlamak amacıyla çeşitli faaliyetler yürütüyor. İlk etapta on beş kişilik bir ihtiyar heyetinin toplanıp karar vermesiyle kurulan dernekte bugün tam üç yüz üye bulunuyor. Yaklaşık altı ay önce kurulan derneğin başkanlığını yapan Doğan Yüksel, kendilerine sunulan uzlaşma yöntemi sözleşmesinin, halkın çıkarları doğrultusunda olmadığını söyledi. Yüksel, dernekteki hiçbir üyenin bu sözleşmeyi imzalamayacağını da belirtti. Limontepe Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin başlattığı ‘İmzalamıyoruz’ kampanyasına destek veren kişi sayısı da gün be gün artıyor. Bölgenin riskli alan ilan edildiği gerekçesiyle bazı düzenlemelere tabii tutulduklarını belirten Doğan Yüksel, “Ortada farklı bir durum var. Kentsel dönüşüm olmasını, Limontepe’nin güzelleşmesini biz istemez miyiz? Burada yaşayan insanlar olarak elbette buranın güzelleşmesini biz de isteriz. Fakat ortalıkta şeffaf olmayan şeyler var. Sanki biz hiçbir şeyden anlamıyormuşuz gibi bir algıları var sanırım. Ama biz her şeyin farkındayız” dedi.

“BÜTÜN SERVETİMİZ BU”

Bölgede yapılmak istenen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili gerekli makamlara yazılar yazdıklarını belirten Yüksel, özellikle imar planlarıyla ilgili yazılar yazdıklarını ve akabinde belli cevaplar aldıklarını belirtti. Yüksel sözlerine şöyle devam etti: “İmar planları yok, daha doğrusu bize göstermiyorlar. Bizden kendileriyle anlaşmamızı istiyorlar, bizden başka herkesin bir imar planı bilgisi var, fakat bize hiçbir şekilde gösterilmiyor bunlar. Zaten burada yaşayan insanların geneli yoksul ya da orta gelir düzeyli kişiler. Bu insanların ömürleri boyunca biriktirebildikleri ve tek servetleri bu evler. Hayatları boyunca bütün kazançlarını bu bölgede sahipleri oldukları evlere yatırmış olan insanlar bunlar. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 26.04.2013 tarihinde Yeni Hedef Harita isimli bir firmayla sözleşme yapmış ve bölgenin kentsel dönüşüm hususundaki çalışma ihalesini bunlara vermiş. Bu firmanın yürüttüğü sürecin şeffaf olmadığını düşünüyoruz. Bu yüzden bu derneği kurduk ve insanların mağdur olmaması için çalışmalarımıza başladık. Burada tek servetimiz halinde bulunan evlerimizin ya da arsalarımızın heba olup gitmesini istemiyoruz. Çünkü dediğim gibi buraya ömrümüzü verdik.”

“HAKLILIĞIMIZ ORTAYA ÇIKIYOR”

Yüksel, sözlerine şöyle devam etti: “Burada kentsel dönüşüm adı altında yürütülen çalışmalar, söz konusu firmanın süreci şeffaf bir şekilde gösterememesi sonucu sekteye uğrayacaktır. Biz bu işe en başından beri şüpheyle yaklaştık ve haklılığımız yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlıyor. Ortada imar planları yokken uzlaşma görüşmelerine çağırılıyoruz. Burada on yedi bin konut var. Ama bu uzlaşma sözleşmelerine imza atan kişi sayısı henüz altmış. Onun dışında kimse bu sözleşmeye imza atmadı ve bizim gibi düşünmeleri halinde de atmayacaklardır. Şu an gerçekleştirilmek istenen bir oldubittiyle karşı karşıyayız. Biz bölgemizin güzelleşmesini elbette istiyoruz. Ama bize önce hakkımız verilsin. Süreç netleşsin ve uzlaşmaya o zaman çağırılalım. Zaten her şey şeffaf olsa biz bu işi onaylarız.”

“BU ŞEKİLDE İMZALAMIYORUZ”

Söz konusu firmanın kendilerine proje, alan veya imar planı göstermediğini iddia eden Dernek Başkanı Doğan Yüksel, “Süreç çok farklı işliyor. Her ne hikmetse hala bir imar planı bize gösterilmiyor. Bu yüzden oturduk ve karar verdik. Dernekteki üyelerimizle ‘İMZALAMIYORUZ’ kampanyasını başlattık. Kentsel Dönüşüm Sözleşmesine imza atmıyoruz. Şimdi ikinci bir sözleşme daha ortaya çıkardılar. Üstelik bu yeni sözleşmede haklarımızı koruyacak bir madde de yok. Bizlere yer verilip verilmeyeceği konusunda bir kesinlik yok. Olabilir, yapılabilir şeklinde ifadeler yer alıyor bu sözleşmede. Hak edilen alan/m2 diye bir işlem ortaya çıkarmışlar ve sözleşmeye imza atan kişilere bu konu hakkında açık bir bilgilendirme yapılmıyor. Hak edilen alan hesabını nasıl yaptıklarını soruyoruz, fakat hepsi farklı cevaplar veriyorlar. Anlayacağınız firma kendi içinde bile neyin olup bittiğini bilmiyor. Biz mütevazi insanlarız, bize ne eksik versinler ne de fazla… Biz sadece hakkımız olanı istiyoruz. Bize hakkımızı versinler” dedi.

“PLANI NEDEN GÖREMİYORUZ?”

Bölgede 17 bin konut olduğunu fakat sözleşmeye sadece 60 kişinin imza attığını söyleyen Limontepe Mahallesi Muhtarı Tacim Öz ise şunları söyledi: “Ortada bir plan var, evet. Fakat bu plan asıl gösterilmesi gereken kişilere, yani bizlere gösterilmiyor. Projeyi göremediğimiz için de bu sözleşmeyi imzalamayacağız. Biz bilgilendirilmek istiyoruz. Ama gerçekten bilgilendirilmek istiyoruz. Öyle kaçamak cevaplar vererek kimse bizlere bu sözleşmeyi imzalatamaz. Kentsel dönüşüme karşı değiliz, ama sürecin şeffaf olmasından yanayız. Buraya zamanında göç edip gelenlerin tek varlığı buradaki menkulleri. Onları da kesinliği belli olmayan bir sözleşme yüzünden kaybetmek istemiyorlar.”

“BİZ BU İŞE MUHALİFİZ”

Limontepe Mahallesi Kentsel Dönüşüm Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Doğan Yüksel, bu şartlarda sözleşmeye muhalif olduklarını belirtti. Öncelikle imar planlarının kesinleşmesinin gerektiğini de söyleyen Yüksel sözlerine şöyle devam etti: “Bornova’da, Alsancak’ta insanlara nasıl hakları veriliyorsa, biz de aynı şekilde hakkımızı istiyoruz. Yıllardır yaşadığımız bu şehirde ikinci sınıf insan muamelesi görmek istemiyoruz. Bu sözleşmenin iyi bir sözleşme olduğunu anlatanlara da hodri meydan diyoruz. Nerede, ne zaman isterlerse onlarla oturur ve bu işin tüm süreçlerini enine boyuna konuşuruz. Bunlar sanırım bizi her şeyden habersiz sanıyorlar. Fakat biz her şeyin farkındayız ve haklarımızı da çok iyi biliyoruz. Avukat arkadaşlarımız var ve dernek olarak bilgi anlamında gerekli donanıma sahibiz. Her şey çözümlendikten sonra uzlaşmaya otururuz. Onun dışında kimse bize o sözleşmeleri imzalatamaz. Olmayan bir şeyi bize satmaya çalışıyorlar resmen. Böyle bir şey mümkün olabilir mi? Bu yaklaşımdan vazgeçsinler, çünkü biz her şeyin farkındayız. Tekrar söylüyorum, biz de buranın güzelleşmesini istiyoruz. Ama biz hakkımız olanı da istiyoruz. Ortada bir imar planı yok, ama sorulacak çok soru var. Bize imzalatılmak istenen sözleşmelerde kesin maddeler yok. Olasılıklar üzerinden sözleşme yapılamaz.”

 

Haber Merkezi