- Yerel
- 08.02.2025 17:23
Karşıyaka Belediyesi temmuz ayı olağan meclis toplantısı ilk oturumunda Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yürürlükten çekilen İstanbul Sözleşmesi AK Parti ile CHP grubu arasında tartışmalara neden oldu
ONURHAN ALPAGUT
Karşıyaka Belediyesi temmuz ayı olağan meclis toplantısının ilk oturumu tamamlandı. Belediye Başkanı Cemil Tugay idaresinde gerçekleştirilen oturuma Zübeyde Hanım Nikah Sarayı ev sahipliği yaptı. Mecliste Cumhurbaşkanı kararnamesi ile yürürlükten çekilen İstanbul Sözleşmesi AK Parti ile CHP grubu arasında tartışmalara neden oldu. Karşıt görüşlerin belirtildiği konuşmada, CHP Grubu sözleşmeyi savunurken AK Parti Grubu ise sözleşmeden çekinilmesinin faydalı olacağını savundu.
BİZ BUNU KABUL ETMİYORUZ
CHP Grup Başkan Vekili Yaşar Özcan geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı kararnamesi ile feshedilen İstanbul Sözleşmesi hakkında konuştu. Özcan, “Kadınlara yönelik şiddet ve aile içi şiddetin önlenmesi ve bunlarla mücadeleye ilişkin İstanbul Sözleşmesi’nin fes edilmesine ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. 2011’de imzacısı olduğumuz şiddetle mücadele anlamında bir sözleşme olan İstanbul Sözleşmesi’nden herhangi birine yeni bir yöntem getirilmeden tek taraflı olarak çıkmak şiddeti cesaretlendiren bir davranıştır. Kadın erkek eşitliği ve demokrasiyi yok saymaktır. Biz bunu kabul etmiyoruz. Şiddetin önlenmesi, demokrasiye ve kadın haklarına sahip çıkmak için mücadelemize devam ediyoruz bunun bilinmesini istiyoruz” dedi.
HERKESİN BİR DURUŞU VARDIR
AK Partili Meclis Üyesi Adem Öztürk, Özcan’ın açıklamalarına cevaben, “İstanbul Sözleşmesi konusu defalarca gündeme getirildi. Herkesin bir duruşu bir bakışı vardır. Bende diyorum ki İstanbul Sözleşmesi Cumhurbaşkanı kararnamesi ile şükürler olsun ki kaldırıldı. Burası İzmir, burası Karşıyaka. Tahammülün, demokrasinin en üst seviyede olması gereken bir meclis. Aynı fikirde olmayabiliriz ama sabırla dinlemek lazım. Genel siyasete dair gündeme alınması konuşma ihtiyacı hissettirdi. Kadın şiddetini, aile şiddetini hiçbir sözleşme ile özleşemez. Bizim aileye bakış açımızı İstanbul Sözleşmesi dizayn etmedi. İstanbul Sözleşmesi altında toplum, adet, örf unsurlarının karşısında olan bazı grupların kendi fikir ve ideolojilerini beyan etmesi üzerine İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılması elzem kılınmıştır” dedi.
BUNU SAVUNAMAYIZ
İstanbul Sözleşmesi’nin gerekliliğinin önemini vurgulayan Belediye Başkanı Cemil Tugay, “İstanbul Sözleşmesi, 2011 yılında AKP iktidardayken imzalandı. Amacı; aile içi şiddet gören, cinsiyeti nedeniyle şiddet gören vatandaşlarımızı korumaktı. Bu yönde kanun yapmak önlemler yapmak için verilen taahhütler vardı. O taahhütler yerine getirilmedi. Bu arada ne oldu? Bir sürü kadın öldü. 10 yaşında bir çocuk, annesi yanında, ayrılmaya çalıştığı eşi geliyor boğazını kesiyor. Anne, ölmek istemediğini söylüyor, Çocuk da ‘anne lütfen ölme’ diyor. Bu sahneyi yaşamı boyunca unutabilecek olan var mı? Bununla ilgili rakamlara baktım; bu ilk 6 ay için görebildiğim 186 kadın aile içi şiddet nedeniyle öldürülmüş. Biraz fazla gelmiyor mu size de? Karşıyaka çok şükür ki kadın erkek eşitliği açısından çok iyi noktada. Ama bu bize, bu konuda öncü çalışmaları yapmak, söylemler dile getirmek için bir misyon yüklüyor. Bence çok haklı görülmeyen gerekçelerle bu sözleşmenin feshedilmesi hukuksuzluktur. Bunu savunamayız. Hepimiz bu ülkede kadınların ölmesini istemiyoruz. Yapmamız gereken toplum olarak bu konuda sesimizi yükseltmek. Bu alanda varsa yasal eksikliklerin giderilmesini sağlamak” açıklamalarında bulundu.