Kaldırımı olmayan mahalle

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Buca’nın Hürriyet Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı bu görevi beş dönemdir sürdüren Selahattin Yapıcı. Mahalle Şirinyer Aktarma Merkezi’ne yakın olması nedeniyle ulaşımda sorun yaşamasa da Buca’nın fakir yerlerinden birisi konumunda bulunuyor. Mahallenin en büyük sorunu ise asfalt ve kaldırım çalışmalarının yapılamıyor olması. Muhtar Yapıcı, mahallede hala Piriştina zamanında yapılan asfaltların bulunduğunu ve bunlarda göçmeler meydana geldiğini söyledi


  • Oluşturulma Tarihi : 28.07.2015 06:34
  • Güncelleme Tarihi : 28.07.2015 06:34
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kaldırımı olmayan mahalle

Buca-Hürriyet Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Buca’nın Hürriyet Mahallesi. Mahallemiz Şirinyer’in eski yerleşim alanlarından birisi konumunda bulunuyor. 1960 ihtilalinden sonra burada kurulan üç mahalleden birisi olan Hürriyet, daha önce İzmir zenginlerinin yazlıklarının bulunduğu bir alan olarak karşımıza çıkıyor. Mahallemizin muhtarı ise beş dönemdir bu görevi yürütmekte olan Selahattin Yapıcı. Mahallemiz için Buca’nın fakir mahallelerinden birisi diyebilirim. Orta ve altı gelir düzeyi yoğunlukta yaşıyor. Mahallemiz Şirinyer Aktarma Merkezi’ne çok yakın bulunuyor. Bu durum mahallenin ulaşım problemini çözmüş durumda. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak kaldırım ve asfalt problemleriyle karşılaşıyoruz.  Mahallenin sadece yüzde on beşinin kaldırıma sahip olduğunu söyleyen muhtar Yapıcı, geri kalan alanlara da kaldırım çalışması yapılması gerektiğini ifade etti. Asfalt çalışmasına mahallenin ihtiyacı olduğunu da vurgulayan Yapıcı, Piriştina zamanında yapılan asfaltlarla durduklarını söyledi.

BABADAN OĞULA MUHTARLIK

Muhtar olma sürecinden bahseden Yapıcı, şunları söyledi: “Babam benden önce 20 yıl bu görevi yürüttüğü için bu duruma yabancı değildim. Babama yardımcı oluyordum. O görevi bırakacağını söyleyince ve benim muhtarlığımı destekleyince bende adaylığımı koydum. Mahalle halkının da desteğini alarak bu göreve geldim ve 20 yıldır elimden geldiğince mahalleme hizmet etmeye çalışıyorum.”

Mahallenin eski bir yerleşim yeri olması nedeniyle daha önce yapılan hizmetlerin yenilenmesi gerektiğini söyleyen Yapıcı, bunların başında asfalt ve kaldırımların geldiğini ifade etti. Yapıcı, “Mahallemize Piriştina zamanında asfalt çalışması yapılmıştı. Ondan sonra mahallemize bu konuda bir hizmette bulunulmadı. Asfaltlarda göçmeler meydana geldi. Yıpranmış bir vaziyette bulunuyor. Özellikle Namık Kemal Caddesi’ne asfalt yapılması gerekiyor. Bunun yanında mahallemizin sadece yüzde on beşinde kaldırım bulunuyor. Mahallemize kaldırım çalışması da yapılması gerekiyor” dedi.

Mahallelerinde iki tane parkın bulunduğunu ve bunların bakımının tam olarak yeterli olmadığını dile getiren Yapıcı, bu konuda vatandaşların duyarsızlığına da dikkat çekti. Yapıcı, “Parklarımızda bulunan aletler yıpranmış durumdadır. Bir önceki belediye döneminde buralar komple yenilenmişti. Bu çalışmalardan sonra kimi kendini bilmez vatandaşlar buradaki aletleri kullanılamaz hale getirdiler. Kovucukları bile sökenler oldu. Yapılan hizmete sahip çıkılamadı. Şimdi yenilenmesi için bir kez daha istekte bulunduk ve bunun sözünü aldık şimdi yapılmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“HİZMET ADALETLİ DAĞITILSIN”

Belediye hizmetleri arasında adil bir dağılımın olmadığını iddia eden Yapıcı şunları söyledi: “Bir mahalleye 48 ton asfalt çalışması yapılırken başka bir mahalleye 48 kilo asfalt çalışması yapılmıyor. Bu sınırlamalar neye göre belirleniyor?  Her mahalleye bu hizmetler eşit şekilde yapılamaz mı? Bu hizmetler daha adil bir şekilde dağıtılırsa belediye için daha faydalı olur. Vatandaşlar belediye iş yapıyor diye görür.”

Muhtarların sorunlarından bahseden Yapıcı, yeni yasalarla muhtarların mahallerinde kimlerin oturduğunu bilmediğini söyledi. Yapıcı, “Vatandaşlar nüfus müdürlüğünde kaydını yaptırıyor ve mahalleye yerleşiyor. Bizim bundan hiç haberimiz olmamaktadır. Muhtarlar olarak mahallede kimlerin olduğunu bilmemiz gerekmektedir. Bu yeni bir yasayla düzenlenerek vatandaşların muhtarlığa gelmeleri de sağlanmalıdır. Bunun yanında muhtarlığın giderleri olan internet ve telefonu biz karşılıyoruz. Biz burada şahsi kendi işimizi yapmıyoruz. Yaptığımız hizmet vatandaşlara yönelik. Bu giderlerin bizim cebimizden çıkmaması gerekiyor. Tebligat kanunundan ötürüde sıkıntı yaşıyoruz. Bu işin muhtarlardan alınması gerekmektedir. Bunun içinde her eve posta kutusu konulabilir ve bunlar oraya atılır” dedi.

“MUHTARLAR TOPLANTISI OLSUN”

Mahalle için muhtarların önemine dikkat çeken Yapıcı, “Mahalle halkı muhtarları devlet yerine koymaktadır. Devlet olarak en yakınlarında biz varızdır onların. Onlarda bütün sorunlarını gelip bize rahatlıkla anlatırlar. Bizde vatandaşların isteklerini belli yerlere sunarız. Bunları daha sağlıklı yapabilmemiz için belediye meclisinin her yıl belli aralıklarla muhtarlarla buluşması gerekir. Muhtarlar bu toplantılarda sorununu anlatabilsin. Yetkili kişileri sadece seçim zamanında görüyoruz onun dışında göremiyoruz böyle bir şey yapılırsa herkes için daha sağlıklı bir durum ortaya çıkar” diye konuştu.

Selahattin Yapıcı Kimdir?

1955 yılında Şirinyer’de doğdum. O tarihten itibaren de bu mahallede yaşadım. İlkokul ve ortaokulu Şirinyer’de, liseyi ise Buca Lisesi’nde okudum. Muhtar olmadan önce ambar memurluğu görevinde bulundum. Muhtarlık vazifemi beş dönemdir yerine getiriyorum.1994 yılında bu göreve gelmiştim benden öncede babam 20 yıl muhtarlık yaptı. Evli ve iki çocuk babasıyım.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan resmi kurumlar:

Mahalle Şirinyer’in en eski yerleşim alanların birisi konumunda bulunuyor. 1960 ihtilalinden sonra 3 mahalle kuruluyor. Hürriyet Mahallesi’de bunların arasında yer alıyor. Mahallemiz bu ismi almadan öncede İzmir zenginlerinin yaz aylarını geçirmek için seçtikleri yerlerden birisiymiş. Özellikle yabancı uyruklu İzmirlilerin geldiği ve Cennet Mahalle ismini koydukları Hürriyet,  1945 yılından sonra yapılaşmaya başlamış. Mahallede Buca Belediyesi yüzme havuzu, kız yetiştirme yurdu, 1 tane sağlık ocağı, 2 tane ilkokul, askeri ceza evi ve 3 tane cami bulunuyor.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 15112

Mahallenin seçmen sayısı: 9506

Mahallenin posta kodu: 35140

Mahallenin cadde sayısı: 4

Mahallenin sokak sayısı: 98

Mahallenin muhtarı: Selahattin Yapıcı

Haber Merkezi