Sayfa Yükleniyor...
Kemeraltını hepimiz biliriz. Sıcak atmosferi ve ürün çeşidiyle bizi içine çeker. Yıllarını kemer altında esnaflık yaparak geçiren ve aynı zamanda Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanlığını yürüten Ümit Kaya ile Kemeraltının bugününü ve gelecekte Kemeraltını nelerin beklediğini konuştuk
TANER UYANIKER
Kemeraltı biz İzmirliler için alışveriş dendiğinde ilk aklımıza gelen yerlerden birisidir. Alışverişin yanında tarihi ve mistik havasıyla insanı kendine çeken bir yerdir. İzmire gelip de Kemeraltına uğramayan yoktur. Rakamlarla Kemeraltı ise şöyledir: 7 bin yıllık ömründe kesintisiz olarak ticari faaliyette bulunan İzmir Tarihi Kemeraltı Çarşısı bugün, 270 hektarlık bir bölgede ve 230u aşkın farklı işkolunda, 800 bini aşkın değişik ürün çeşidi ile 14 bin 482 işyerini, 10 bini aşkın esnaf ve taciri barındırıyor. 75 bin çalışanı ve günlük minimum 150 bin, maksimum 750 bin ziyaretçisi ise İzmirin bütün kamu kurum ve kuruluşlarını kapsayan, ama aynı zamanda İzmirin kültürel ve tarihi mirasının çoğunu içerisinde barındıran Çarşı, doğu ve batı pazarının İstanbul dan sonra, en önemli bağlantı noktası durumunda. Böyle muazzam bir yere sahiptir İzmirliler. Bu güzel Kemeraltının da kendine has sorunları bulunmaktadır. Bu sorunlar ve ilerisi için Kemeraltına yapılacak projeler hakkında Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Ümit Kaya gazetemize açıklamalarda bulundu.
"İŞPORTA TEMİZLENDİ
Kemeraltının kendisi için her şeyi, ekmek yediği yer olarak tanımlayan Kaya, Kemeraltının İnsan ilişkilerinin ve ahilik ilişkilerinin çok güzel olduğu bir yer olduğunu ifade etti. Diğer illerdeki çarşılara nazaran Kemeraltının daha güzel olduğunu belirten Kaya, Ben birçok ilin çarşısına gidiyorum. Bizim saat kulesinden salepçi oğlu hanına kadar yerde bitiyor. Ama bizim çarşımız çok geniş. 276 hektarlık bir alan var. Ben bile unutuyorum bazı yerleri çünkü o kadar büyük bir yer. Bir de o kadar çok imkanı var ki, alışveriş, ürün yelpazesi, insan ilişkileri, ahilik kültürü, camileri, hamamları, sinagoglarımız, balıkçımız, bunların hepsi Kemeraltında dedi.
Son zamanlarda belli bir ivme kazandırdıklarını söyleyen Kaya, Belli bir ivme yakalattırdık Kemeraltına. Valimizle beraber işportayı temizledik. Son on yıldır alınan göçlerden dolayı bir işgal vardı. Bir işporta sorunu vardı. Şehrin göbeğine AVM açılmasına izin verdiler. Küçük esnafın ayağına sıktılar. En çokta Kemeraltı esnafı etkilendi bundan. Son on yılda belli bir ivme kaybetti. Kaliteli müşterisini kaybetti. Son zamanlarda işporta temizlendi işgal temizlendi. Kemeraltı sadece alışveriş anlamında değil. Burada on bin esnaf var. Ürün yelpazesi çok geniş. AVMlerde olmayan çeşit var. AVMye gidersiniz raf elemanı müsaitse sizinle ilgilenir. Ama bizim esnafımız da 2 liralık alışveriş yapsanız Allah bereket versin der oradan akraba gibi çıkarsınız. Küçük esnafın özelliği cana yakınlığıdır zaten diye konuştu.
KEMERALTININ ÜSTÜ KAPATILACAK
Kemeraltıyla ilgili projelerden bahseden Kaya Şunları söyledi: İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi ile ilişkilerimiz güzel. Bildiğiniz gibi bir festival gerçekleştirdik. Şimdi de Konak Belediyesiyle ortak hoş geldin bahar, yeniden Kemeraltı projesi yapacağız. Büyükşehir Belediye Başkanıyla konuşmamıza göre mayıs ayından itibaren Kemeraltının alt yapı sorunun çözümüne başlanacak. Bunun yanında üstü kapatılacak. Emniyet genel müdürlüğüyle ilişkilerimiz iyi, buraya Kemeraltına bir mobese kamerası projemiz var. Bunun yanında sanat sokağı yapmayı planlıyoruz. Müzisyen arkadaşları getirtip müzikal bir çalışma yapmaya çabalıyoruz. Kemeraltıyla ilgili hiç durmuyoruz onu söyleyeyim. Sürekli, bir şeyler üretmeye çalışıyoruz. Bizim amacımız o AVMlerde soğuk esen rüzgarı kırıp, gerçek İzmirlinin dört bir tarafından gelen vatandaşlarını bir araya getirip tekrar Kemeraltına kazandırmak istiyoruz.
Kemeraltına yönelik otobüs projemiz var. Kemeraltına ana arterlerden direk Kemeraltı yazacak. Ya ücret alınmayacak ya da yarı yarıya bir ücret alınacak. Bunun dışında Konak ve Çankaya istasyonlarında Kemeraltı anonsu da yaptırmayı düşünüyoruz. Bir sonraki istasyon Çankaya Kemeraltı gibi. Konuya sıcak bakıldı olumlu bir gelişme var. Bu yaz başlayacak gibi görünüyor.
MARKALAR KEMERALTINDA
Her çarşı o şehrin aynasıdır diyen Kaya, Kemeraltının da İzmirlinin bir aynası olduğunu belirtti. Burada sadece alışveriş imkanının olmadığını, bunun yanında tarihi mistik kokusunda var olduğunu belirten Kaya, Buralarda sinagoglar, kilise, tarihi camiler bulunuyor. İzmir dışından gelen kim gelirse gelsin üst düzeylilerden tutun birimizin bir yakını gelsin Allahın emri Kemeraltında ağırlar. Burada bir şeyler yer, içeceğini burada içer. Kemeraltında gıda sektöründe de gerçekten isimli olan yerlerimiz bulunuyor. Dönercisinden tatlıcısına kadar ünlü mekanlarımız bulunuyor. Biz de bunu avantaja çevirmye çalışıyoruz. Biliyorsunuz küçük esnaf dürüsttür. Vergisini verir. Yanında çalışan elemanının sigortasını yapar. Bir şey kaçırmaz. Çünkü satarken yaşar. O yüzden burada sıcak bir atmosfer, samimi bir ortam doğuyor. Mesela şimdi sinemalarımızla ilgili bir projemiz var. Şimdi ayakakbıcılardan boşalan yere bir tane şirket kuruldu. Tarkem şirketin adı. Onların çok güzel projeleri var. Bu ayakkabıcılardan boşalan yerlere butik otel yapılmasıyla ilgili. Yani Kemeraltı her gün geçtikçe daha da güzelleşecek. Genç üniversiteli bayan arkadaşlarımızı buraya çekmek için böyle bir şey yapacağız. Bununla ilgili görüşmelerimiz var dedi.
Öğrencilerin genelde AVMlere gittiğini söyleyen Kaya, Orada sinema olması fasfood tarzı yiyeceklerin olması etken oluyor. Şehrin göbeğinde de olması nedeniyle oraya doğru bir yönlendirme oldu. AVMlere tanınan imkan bize tanınmıyor. Bizim buradaki ana arterlerdeki aydınlatmalar yeterli değil. AVMler kışın sıcak yazın soğuk. Bu rekabet unsurunda Kemeraltına daha fazla bir şey yapılması gerekiyor. Biz Kemeraltını harekete geçireceğiz, yürüyüş yolunu değiştirmeye çalışıyoruz. 2007 yılından beri uğraşıyoruz. Biraz da Kemeraltı üvey evlat muamelesi görüyor diyebilirim. Bir de Kemeraltının iki belediyeye ait olması sıkıntı yaratabiliyor. Sokak içi aydınlatmalar yapıldıktan sonra, sinemalarla harekete geçtikten sonra. Ayakkabıcılardan boşalan yerlere butik oteller, güzel restoranlar, insanların akşamları içebilecekleri yerler yaptıktan sonra niye üniversiteliler genç nesil gelmesin. O vesileyle buraya gelenler, kendine bir çanta bir tişört alabilir. İllaki esnafa faydası olur. Bugün gezmek için gelir, yarın alışveriş yapmaya gelir. Alışveriş için biçilmiş yer burasıdır. AVMlerde her istediklerini bulamazlar. Ama birazcık zaman gerekiyor. Yüzdük kuyruğuna geldik. Vali ile bir toplantı yaptık, orada da yönlendirme tabelaları istedik, bilgilendirme yerleri istedik. Üst erkanı devamlı rahatsız ediyoruz. Küçük esnafın yaşaması için her şeyi yapıyoruz diye konuştu.
Başlıca Kemeraltının sorunlarını sıralayan Kaya, Kemeraltının çok sorunu var. Işıklandırma, yürüyüş yolunun düzenlenmesi, üstünün kapatılması, mobese, otopark, tuvalet sıkıntısı, iş yerleri ile ilgili ruhsat sıkıntısı. Karahan diye bir yer var oraya masraf yaptılar orası ayakkabıcılar sitesi görünüyor diye ruhsat sorununu çözemiyoruz. Yatırımcı çok güzel bir proje yapmış. O çözüldüğü zaman otomatikman ayakkabıcılar da çözülecek. Sorunlar çözülebilir ama bu durum vali ve emniyet müdürlerinin iki dudaklarının arasındadır. Şehrin büyükleri bir araya geldikleri zaman Kemeraltı cam gibi bir yer alır. Ama yeter ki herkes siyasi düşüncesini bir kenara bırakacak koltuk kaygısından vazgeçecek ve bir araya gelindiğinde çözülmeyecek sorun yok diye konuştu.
ŞENLİK GELİYOR!
Mayıs ayında yapılması planlanan Bahar Şenliklerinden de bahseden Kaya, Projemiz Kemeraltına gelen insanları eğlendirebilmek. Sokak sanatçıları, palyaçolar olacak. 1 ay gibi bir süre sürecek. Mayıs ayı içinde olacak diye konuştuk Konak Belediye Başkanı Sema hanım ile dedi.
İnsanlara bir şeyler satmak için tacizde bulunan esnaf sorununun da çözüme kavuşturulmak üzere olduğunu söyleyen Kaya, Bu uygulama artık tek tük kalmaya başladı. Bunun en büyük sorunu işportaydı, kaldırdık. Müşteriye taciz olayını kaldıracağız. Pasaj içlerine müşteri çekmek için yapıyorlar. Onunla ilgili bir eğitim vermek istiyoruz. O esnaf arkadaşlarımıza diyeceğiz senin müşteri çağıran kaç elemanın var diye. Kaç tane varsa onları bir kariyer firmasıyla anlaşıp oraya göndereceğiz. Orada müşteriyle nasıl konuşulur, nasıl iletişim kurulur onların dersini vereceğiz. Vücut dili. Biz bu eğitimi verdikten sonra onlar kokartlı olacak. Kartları olacak. İnsanları rahatsız eden değil de Kemeraltına artı katan birileri yapacağız. Mobese geldikten sonra da bu olay kalmayacaktır diye konuştu.
Kaliteli müşterinin on yıl önce alınan göçlerden ve işportalardan dolayı elini ayağını çektiğini ifade eden Kaya, AVMlerin de kaymalara neden olduğunu söyledi. AVMlerin aynı mozaikte ve bir çeşitliliğinin olmadığını söyleyen Kaya, Gittiğinizde elektrik akımı nedeniyle yoruluyorsunuz. Yorucu mekanlar. Kemeraltı düzenlenmeye başladıkça o müşterileri geriye çekmeye başladık. Bizim kaliteli müşterimiz gelmeye başladı. Bayan arkadaşlarımız geliyor. Artık hiçbir şekilde rahatsız edilmiyorlar. Ana haltere çizgiyi getirdik. Hiçbir esnaf karşı çıkmadı. Hiçbir esnafımız hayır demedi çünkü esnafımızın lehine olan şeylerdi. Eskiden olduğu gibi taşmalar, taşkınlıklar yok. Kemeraltımız gezilebilir bir yer konumuna geldi. Bazı projelerde bittikten sonra Kemeraltı gece de yaşanılabilecek bir yer konumuna gelecek. Kemeraltına birileri geldikçe bu alışverişe yansıyor. Kahve içiyor yan tarafında rafta bir şey görüyor alıyor. İllaki alışverişe kayıyor. Biz dernek olarak Kemeraltına bir müşteri fazladan nasıl getiririz diye mücadele ediyoruz. Buna ciddi anlamda 4 senedir uğraşıyoruz. Şu an Kemeraltını hafta içi ziyaretçi sayısı 200-250 bin arası hafta sonu ise 400-450 bin civarındadır. Üstü de kapanınca daha güzel olacak. Kapandığında Avrupada ki gibi bir çarşı olacak. Diğer çarşılarda temas az olduğu için daha çabuk kapatabiliyorlar ama bizim ki çok geniş olduğu için zor dedi.
Son olarak İzmirlilere seslenen Kaya şunları söyledi: Biz İzmirliye sesleniyoruz. Kemeraltı İzmirin vazgeçilmesi yapılan istatistiklerde de ilk üçe giriyoruz. Nihayetinde Kemeraltı olmazsa olmazlardandır. Hem küçük esnafın yaşaması hem de Kemeraltının yaşaması için İzmirliyi Kemeraltına bekliyoruz.
Ümit Kaya Kimdir?
35 senelik Kemeraltılıyım. Gelinlik ve damatlık sektörüyle uğraşıyorum. Modacı, tasarımcı, kimliğimiz var. Bu bağlamda da yıllarca ekmek yediğimiz için dernek kurulduktan sonra sorumluluk hissederek bu taşın altına elimizi koyduk. 4 senedir derneğin içindeyim. 3 sene başkan yardımcılığını, son 1,5 yıldır da yönetim kurulu başkanlığını yapmaktayım. 1966 yılında İzmirde doğdum. Evliyim 4 tane oğlum var. Lise mezunuyum.
Haber Merkezi