Kılıçdaroğlu: Demokrasi sözcüğünü hak ediyor

15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı Açılış Töreni’nde konuşan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, “Bir belediye başkanı haksız bir şekilde hapisle yargılanıp beraat ediyorsa bu meydan demokrasi sözcüğünü hak ediyor demektir” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 18.02.2019 09:40
  • Güncelleme Tarihi : 18.02.2019 09:40
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Kılıçdaroğlu: Demokrasi sözcüğünü hak ediyor haberinin görseli

E. ÇAĞLA GENİŞ
CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, aday tanıtım toplantısının ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Mustafa Kemal Sahil Bulvarı’nda yapımı tamamlanan 15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Meydanı’nın açılış törenine katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “71 dönümlük bu meydanımız, Gündoğdu ve Konak meydanlarıyla birlikte, İzmir’in en büyük 3 meydanından biri oldu. Çok da güzel oldu. İçinden tramvay geçiyor. Kıyısına vapurlar yanaşıyor. Gençler artık burada buluşacak. Çocuklar buradaki oyun ve su parklarında eğlenecek.  Bisikletliler burada soluklanacak. Yaşlılarımız burada huzur bulacak” dedi.
HANGİ 15 TEMMUZ?
Kocaoğlu’nun ardından kürsüye çıkan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “Bu meydan adı üstünde, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı. 397 yıl hapisle yargılandı Sayın Kocaoğlu. Sonunda da beraat etti. Bir belediye başkanı düşünün tüm azmini bir kente vermiş. Ve siz bu belediye başkanını 397 yıl hapisle yargılıyorsunuz. Aklın ve mantığın almayacağı bir şey. Bir belediye başkanı haksız bir şekilde hapisle yargılanıp beraat ediyorsa bu meydan demokrasi sözcüğünü hak ediyor demektir. Öyle bir noktaya geldik ki, demokrasi ayaklarımızın altından kaydı, kay kaybediyor ama Türkiye aynı zamanda bir istihbarat devletine dönüştü. Herkesi fişlemek, telefonları dinlemek hele rakiplerin telefonlarını sürekli dinlemek ve bir kişiye rapor vermek demek istihbarat. Bugün geldiğimiz nokta budur. Bunu Erdoğan söylüyor. Partimizin genel merkezinde şu ana kadar önümüze konulan tüm adaylarda GBT’yi inceledik. Milli ve emniyet istihbarat inceledi diyor. Demokrasi ile bağdaşır bir yönü var mı bunun. Devlet ayrıdır, siyasi iktidar ayrıdır” diye konuştu.
DEMOKRASİ VURGUSU
Meydanda yer alan anıt heykel, 8 proje arasından seçildi.  Sanatçı Günnur Özsoy’un “tek bir parçadan başlayıp gittikçe sıklaşarak devam eden ve kumsaldaki çakıl taşlarını hatırlatan” eserinin seçilmesinde,  hayatın içinde törpülenmiş çakıl taşlarının ayağa kalkarak birlikte bir bütün olması ve omuz omuza duran halkı çağrıştırması unsurları öne çıktı. Tamiratı kolay, hafif ve dış koşullara dayanıklı bir malzeme olan polyester malzemenin kullanıldığı heykel, bütün olmuş bir milleti temsil etmesi yönünden beyaz renk seçildi. Su havuzuna yerleştirilen 60 santim genişliğinde, 120 santim uzunluğundaki 23 heykel, aynı zamanda teknelerin yelkenlerini ve kuş kanatlarını hatırlatarak özgürlük enerjisi de yayıyor. Anıt heykel, heykeli yansıtacak su havuzu üzerinde yer aldı ve havuzun kenarı su perdesi ile çevrildi. 241 demokrasi şehidinin adının yazıldığı anıt heykel çevresinde yaya yolu, anıt alanında ise bir anma bölümü de bulunuyor. Anıt, hem birlik ve beraberliği hem de İzmirlilerin demokrasiye inancını anlatıyor. Bölgedeki deniz ulaşımını güçlendirmek amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi kıyıya iskele ve tekne yanaşma yeri de yaptı.  Kent içi ulaşımda Körfez’den daha çok yararlanmayı hedefleyen Büyükşehir,  Karantina Vapur İskelesi’ni de 2018 yılı Aralık ayında hizmete aldı.