Sayfa Yükleniyor...
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayındır Belediyesi ortaklığında bu yıl 18incisi düzenlenen Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali törenle başladı.
ANIL YIKGEÇ
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayındır Belediyesi ortaklığında bu yıl 18incisi düzenlenen Uluslararası Bayındır Çiçek Festivali, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, onur konuğu Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ile Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene, Bayındır Kaymakamı Barboros Baran, CHPli milletvekilleri ile adaylar, ilçe belediye başkanları, çiçek üreticileri, kooperatifler ve ilçe halkının katıldığı kortej yürüyüşüyle başladı. 3 Mayıs tarihine kadar devam edecek festival kapsamında çeşitli etkinlikler yapılacak. Yarın saat 21.00da Suavi, 2 Mayıs Cumartesi ise saat 22.00da Bengü, Bayındır Şehir Stadında sahne alarak Bayındırlılara keyifli anlar yaşatacak. Festival 3 Mayıs günü En İyi Bitki Yarışması ödül töreniyle son bulacak.
AMACIMIZ KIRSALI KALKINDIRMAK
Bayındır girişinden başlayan kortej yürüyüşünün ardından Bayındır Şehir Stadında gerçekleşen açılış töreninde Yunanistan, Bayındır Belediyesi ve Soma Belediyesi halk oyunu ekipleri sahneye çıktı. Törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınma adına yaptıkları yatırımları özetledi. Kocaoğlu, 2007den beri birçok çiçek festivali yaptık, anlaşmalar yaptık. Üreticiye önce tefeciden, sonra bankadan kurtulun dedim. Arabanızı değiştirmeyin, kıza oğlana şaşalı düğün yapmayın, önce üretimi arttırın, çeşidi arttırın, kaliteyi arttırın, pazarı büyütün, Bayındır dikme çiçek konusunda başta olmak üzere çiçekçilikte Türkiyenin başkenti olsun dedik ve bunu 8 senede başarmanın onurunu, gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Bayındırda çiçek üretmek, Türkiyeye, bölgedeki ülkelere tanıtmak demektir. Bayındırı kalkındırmak, yerelde kalkınmayı sağlamak, kırsalı kalkındırmak demektir. Amacımız da zaten bu dedi.
KOOPERATİFLERE SAHİP ÇIKMALIYIZ
Üreticinin kalkınması için kooperatifleşmenin önemine vurgu yapan Kocaoğlu, Dünyada kırsalın, tarımın, hayvancılığın kalkınması için hiçbir ülke kooperatiflerin dışında bir çözüm bulamamıştır. Buna Avrupa da dahildir. O zaman kooperatiflere destek vermek zorundayız. Başka türlü tarım, hayvancılık ve kırsal kalkınmaz. Kooperatiflere sahip çıkmak zorundayız. Ortak proje yapmak zorundayız, destek olmak zorundayız. Biz de İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak yıllardır bunu yapıyoruz dedi. Başkan Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınmanın tüm sektörlerde olması gerektiğini kaydetti ve şunları söyledi: Biz İzmiri kalkındırmak için yerelde kalkınma dediğimiz modeli her sektörde hayata geçirmeye çalışıyoruz. Bizim tek hedefimiz var: insanımızın mutlu olması, kalkınması, yüzünün gülmesi, insanımızın birbirine güvenmesi inanması kenetlenmesi, ilerlemek için ve ileriye gitmek için ayağa kalkmasıdır. Bunun için çalışıp üretmek zorundayız ifadelerini kullandı.
PROSEDÜRÜ AŞAMADIK
Kaymakam Barboros Baranın Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesi için çalışma yapılmalı sözlerine cevap veren Kocaoğlu, 6 senedir Arıkbaşında, 600 dönüm mera vasfındaki arazinin Bayındır Çiçekçilik Organize Bölgesi olması için Tarım İl Müdürlüğü ile çalışma yürütüyoruz. Üzerindeki gölet daha projelendirilmemişti, yeni projelendi ve ancak su tuttu. Ama biz bürokratik engelleri aşıp 600 dönümlük Çiçekçilik Organize Sanayi Bölgesini kuramadık. Bunu yapacak gücümüz var, Tarım İl Müdürümüzle görüşüyoruz. Tarım Daire Başkanlığımız konuyu takip ediyor. Valimiz ve Tarım Bakanlığından konuyla ilgili bir an önce prosedürün tamamlanmasını diliyorum diye konuştu.
KUTU KUTU
SESLİ: TÜRKİYENİN YÜZDE 25İ
Çiçeğin hikayesinin 1941 yılında başladığını belirten Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, festivali geliştirmek için çalıştıklarını belirtti. Sesli, Kabuk kırılıyor, Türkiye dışına taşmaya başladık. Bugün Bayındırda kapalı alanda 800, açıkta 3 bin dekar alanda çiçek üretiliyor. Türkiyenin yüzde 25 çiçeği Bayındırdan çıkıyor. Türkiyenin her evinde Bayındır çiçeği olması için uğraşıyoruz. Başkanımız Aziz Kocaoğluna teşekkür ediyorum dedi. Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ersoy Sümerkan, 18 yıl önce ortaya çıkan fikirle, şenliğimiz festivale dönüştü. Umarım ilerleyen yıllarda daha geniş katılımla yaparız. Yalnız Türkiye değil uluslararası olacak bir festival istiyoruz o zaman adına yakışır olur. Böylece uluslararası alıcılar gelirse festival amacına ulaşır dedi.
KUTU KUTU
GÜRÜN: EGE BİR BÜTÜN OLMALI
Onur konuğu illerden Muğlanın Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise, Ege Bölgesi bir bütün olmalı, birlik olunmalı. Bölgenin lideri de İzmir olmalı. O zaman 10 yılda birlikte yapılacak projelerle yıldız bölge oluruz. Aziz Kocaoğluna böyle bir misyon yüklüyorum dedi. Soma Belediye Başkanı Hasan Ergene ise, 13 Mayıstaki maden faciasının etkilerinin devam ettiğini söyledi. Ergene, Büyük kaza bütün Türkiyede birlik beraberlik vesilesi oldu. Türkiyenin her köşesinden insan geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Aziz Kocaoğlu talimatlarıyla tüm ekipler Somadaydı, ihtiyacımız kalmadı diyene kadar bizimle kaldılar kendilerine teşekkür ediyorum dedi.
Haber Merkezi