Sayfa Yükleniyor...
İzmir tarih projesi kapsamında restorasyonu tamamlanan Tasarım Atölyesinin açılış töreni gerçekleşti
EMİNE ŞEKER
İzmir tarih projesi kapsamında restorasyonu tamamlanan Tasarım Atölyesinin açılış töreni öncesi Agora Ören Yeri önünde buluşularak Tasarım Atölyesine gidildi. Açılış törenine başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu olmak üzere, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülaziz Ediz, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.
YENİDEN YENİDEN TANITMAK GEREKİR
Saygı duruşu ve İstiklal Marşından sonra Tasarım Atölyesinin açılış konuşmasını yapan Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Tasarım Atölyesinin bulunduğu konum itibariyle İzmirin mücevher değerinde olan bölgesi olduğunu söyleyerek, Bu değeri ortaya çıkartmak ve değerli olan bu bölgeleri göstermek İzmire ve tüm dünyaya yeniden yeniden tanıtmak gerekir. İzmirin kent kimliğinin oluşmasında rol alan bu yerler şimdide en büyük tasarım objesi olan kentlerimiz için bir tasarım atölyesi olarak işlev görecek dedi.
BU BÖLGENİN TOZUNU SİLKELEMEYE ÇALIŞIYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise yaptığı konuşmada, bağışı yapan Şengül Gürsele, Gülşen Durmuşa ve Hüseyin Hüsnü Hasdemire İzmir halkı adına teşekkür ederek, Her kente gittiğimizde bir tarihi kent var. O tarihi kentler o kentin geçmişinden bugüne tüm özelliklerini ve yaşanmışlıklarını yansıtıyor. Büyük ve pahalı binalar yapabilirsiniz. Ama bugün Kemeraltında, Kadifekalede, Agorada bulunduğumuz Pazar yeri mevkiinde ve daha birçok yeri tekrar yapmak, tekrar yaşatmak ve kopyalamak mümkün değildir. Burada bir tarih var. Bu kentin İzmirin 8 bin 500 yıllık bir kentin yakın dönem izleri var. 3 bin yıllık Agorası ve Kadifekalesi var. Dolayısıyla bu bölge İzmir merkezini her bakımdan ayağa kaldıracak bir bölge. Bizde göreve başladığımız günden bugüne arkadaşlarımızla birlikte kentin büyük destekçileri ile birlikte bu bölgeyi ayağa kaldırmaya bu bölgenin tozunu silkelemeye ve tescilli binaları restore ederek topluma tekrar geri kazandırmaya çalışıyoruz. Uzun süreli bir iştir bu. Biz çalışmalarımızı birçok binayı restore ederek sürdürüyoruz. Ama bu iş iğne ile kuyu kazmak gibi bir şey. Zaman ve süreç istiyor. Mutlaka ve mutlaka hem mülkiyet sahiplerinin hem de İzmirli iş adamlarının buranın bir an evvel ayağa kalkması için çok büyük özveride bulunmaları ve yatırım yapmaları gerekiyor. Eğer 50 tane iş adamımız buradan 50 tane bina alıp 50 binayı restore edip burada 50 binanın restorasyonunu gösterebilsek burası çorap söküğü gibi kısa sürede toparlanacak ve dünya sandığına sunulacak. Biz bugünde iyisiyle, kötüsüyle, eskiliğiyle ve harabeliğiyle sunuyoruz. Ama çok daha iyi sunabilme olanağı yaşayacağız şeklinde konuştu.
ÖNEMLİ BİR ADIM ATIYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak Kadifekalenin Yeşildere heyelan bölgesini temizlediklerini söyleyen Kocaoğlu, sözlerine şöyle devam etti: Agoranın kazı çalışmalarının devam etmesi için kamulaştırma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tiyatroyu kamulaştırdık. Teslim ettik. Agora ve Kadifekale su duvarlarının restorasyonları bitti. Şimdi orada yine bir bölgeyi kamulaştırıyoruz. Çalışmalarımız devam ediyor. Devam edecek. Biz bağışçılarımızın anne ve babalarının anısına yani bu binanın mülkiyet sahibi rahmetli Fatma ve Mustafa Hasdemir adına bu binaya anı evi adını verdik. Kendilerine sonsuz teşekkür ediyorum. Lafın özü olarak bu bölgeyi ayağa kaldırmamız gerekiyor. Biz elimizden gelen katkıyı koymaya çalışıyoruz. Ama herkesten de destek bekliyoruz. Biz burada kentin kalkınması için önemli bir adım atıyoruz. Hepimize, kentimize ve gelecek kuşaklara hayırlı ve uğurlu olsun.
Açılık konuşmalarının ardından İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bağışı yapan Şengül Gürsel, Gülşen Durmuş ve Hüseyin Hüsnü Hasdemir kardeşlere birer şükran plaketi sundu.
Haber Merkezi