- Yerel
- 08.02.2025 17:23
Muhtarın Sesi sayfamızda bugün sizler için Karşıyakanın Goncalar Mahallesindeyiz. Mahallemizin muhtarı iki dönemdir bu görevi yürütmekte olan Erdal Türk. Mahallenin en büyük sorunu Nergiz-Demirköprü İZBAN durakları arasında yaya üst geçidinin bulunmaması. Yaklaşık olarak 5 kilometrelik bu alanı vatandaşlar yürüyerek geçmek zorunda kalıyor
Karşıyaka-Goncalar Mahallesi
Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız Muhtarın Sesi sayfamızda bugünkü konuğumuz Karşıyakanın Goncalar Mahallesi. Orta gelir düzeyindeki vatandaşların yoğunlukta yaşadığı mahallemizin muhtarı ikinci dönemini icra etmekte olan Erdal Türk. Mahallemiz kentleşme anlamında çok fazla sorun yaşamıyor. Ulaşım olarak baktığımızda merkeze yakın olması ve otobüs saatlerinin sıklığı nedeniyle çok fazla bir problem yaşanmıyor. Mahallemiz Karşıyakanın eski yerleşim yerlerinden birisi konumunda bulunuyor. 1950li yıllarda Dedebaşı Mahallesinden ayrılarak Goncalar ismini alıyor. Mahallemizdeki en büyük sorun ise Nergiz-Demirköprü İZBAN durakları arasında yaya üst geçidinin bulunmaması. Mahalle halkı olarak karşı tarafa geçmekte zorluk yaşadıklarını belirten muhtar Türk, iki durak arasındaki mesafenin 5 kilometre olduğunu söyledi. İnsanların karşıya geçmek için kilometrelerce yol kat ettiğini belirten Türk, bu köprünün bir an önce yapılması gerektiğini ifade etti.
Muhtar olma sürecinden bahseden Türk, Benden önce iki dönem boyunca babam bu görevi sürdürmüştü. Emekli olduktan sonra dinleneceğini ve muhtarlık yapmayacağını belirtti. Bana söyledi. Bende adaylığımı koydum. 2 seçimdir de mahallede tek aday olarak seçime giriyorum. Aile olarak muhtarlığımızı 16 yıldır sürdürüyoruz dedi.
ÜST GEÇİT YOK
Mahallelerinde İZBAN hattı üzerinde durağın bulunmaması nedeniyle sıkıntı çektiklerini belirten Muhtar Türk, Nergiz ve Demirköprü durakları arasında bir üst geçit bulunmuyor. Bu iki durak arasındaki mesafe 5 kilometreyi bulmakta. Mahalle sakinleri karşıya geçmekte zorluk yaşıyor. Nergiz ya da Demirköprüdeki alt geçitlere gitmek için kilometrelerce yol yürümektedirler. Özellikle Bostanlı pazarına gitmek isteyen vatandaşlarımız problem yaşamakta. Vatandaşlar bu konuda çok fazla şikayette bulunuyor. Buraya bir köprü yapılması vatandaşları rahatlatacaktır. Konuyla ilgili muhtarlık olarak başvurumuzu gerçekleştirdik. Bir de mahalleli olarak imza toplayarak girişimde bulunduk. Büyükşehir Belediyesi bunun yapılacağını ama bunun için belli bir zamanın gerektiğini söyledi. Biz de bu köprünün yapılmasını bekliyoruz diye konuştu.
MAHALLEYE VERİLEN ÖNEM
Karşıyaka Belediyesinin mahalleye ve vatandaşlar çok önem verdiğini belirten Türk, Karşıyaka belediye başkanımız seçildiği ilk günden Muhtarlar Masasını kurarak bizlere verdiği önemi gösterdi. Bu masanın başında bulunan Hasan Kaya, bizlerin her sorunuyla ilgilenmektedir. Sorunlarımızın en yetkili kişiye ulaşmasından etkili rol oynamaktadır dedi.
HİZMETTEN MEMNUNLAR
Muhtarlık olarak çalışmalarından bahseden Türk, şunları söyledi: Vatandaşlarımızın rahat, sakin ve huzurlu bir ortamda yaşamaları için çalışıyoruz. Vatandaşların bir yerden bir yere giderken güvenli bir şekilde hareket etmesi için belediye ve emniyetle irtibat içinde çalışıyoruz. Bunun yanında eski bir ev kamulaştırılarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Anıtı dikildi. Açılışlı da ilgili günde gerçekleştirildi. Yapılan alan ranta açık bir yer olmasına rağmen belediye burayı halkın hizmetine sunmuştur. Buraya kafeteryalarda yapılarak vatandaşların faydalanmaları sağlanmıştır. Parklarımızın bakımı ve yenilenme faaliyetleri zamanında yapılmaktadır.
YENİ YASA ÇIKARTILMALI
Muhtarların sorunlarına değinen Türk, hala 1945 yılında uygulanmaya başlanan muhtarlar yasasıyla yönetildiklerini söyledi. Türk, Günümüzde muhtarların adı var kendisi yok. Muhtar kimdir? Nedir? Görevi tam olarak neyi kapsar? Bunların tam anlamıyla açıklığa kavuşturulması gerekmekte. Bu yasanın günümüze uyarlanması gerekiyor. Muhtarların şu an adı var icraatı yok. Özlük haklarımızdaki sıkıntılar nedeniyle kendi sigortalarımızı kendimiz ödüyoruz. Muhtarların aldıkları ödenek asgari ücret oluyor. Aldığımız ödeneğin yarısı buraya gidiyor. Çoğu işlemin nüfus müdürlüklerinde yapılması nedeniyle ek gelir de elde edemeyen muhtarlar ekonomik olarak zor durumda kalıyorlar. Bunun dışında tebligat kanunuyla ilgili sorun yaşıyoruz. Postacılar evde bulamadıkları vatandaşların postalarını bize getiriyorlar. Muhtarlar olarak postacı konumunu düşürülmüş bulunuyor. Vatandaşlarla sorun yaşıyoruz. Bu kanunun değiştirilerek bunun bizden alınması gerekmektedir. Burada yapılacak bir yanlışta yargı bizi devlet memuru olarak yargılamakta. Bu yüzden de hapse giren çok sayıda muhtar arkadaşımız oldu dedi.
DEVLET KAPISI GİBİ
Mahalle için muhtarların önemine dikkat çeken Türk, Muhtarlar mahalleli için devlet kapısı konumunda. Komşusu açtır bize söylerler. Bir yerle işi vardır bizden akıl almaya gelirler. Bir iş başvurusu yapacaktır evrak almaya gelir ve yol parası ver de iş başvurumu yapabileyim der. Yani anlayacağınız mahalleli aklınıza gelebilecek her türlü sorun için muhtarların kapısını çalmaktadır. Muhtarlar mahalleli için her şeydir. Aynı zamanda mahallede muhtarlar için her şeydir diye konuştu.
Erdal Türk Kimdir?
1976 yılında İzmir Karşıyakada dünyaya geldi. Muhtarlıkta ikinci dönemini icra ediyor. Evli ve bir kız babası. Muhtarlıktan önce elektronik bilgisayar teknisyenliği yaptı. Öğrenim durumu ise lise.
Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan resmi kurunlar:
Mahallemiz Dedebaşı ve Nergiz mahallelerinden ayrılarak sokak alarak 1950li yıllarda kuruluyor. Mahallede 1 tane ortaokul, 1 tane cami, 1 tane sağlık ocağı bulunuyor.
Mahallenin künyesi:
Mahallenin nüfusu: 11000
Mahallenin seçmen sayısı: 7501
Mahallenin posta kodu: 35560
Mahallenin cadde sayısı: 3
Mahallenin sokak sayısı: 64
Mahallenin muhtarı: Erdal Türk