Mahalleli 'yerinde dönüşüm' istiyor

“Muhtarın Sesi” sayfamızda konuğumuz Karabağlar’ın Limontepe Mahallesi. Mahalle Karabağ’ın yüksekçe bir yerine kurulmuş, eşsiz güzellikteki manzarası ile insanı kendisine hayran bırakıyor. Muhtar Tacım Öz, mahallenin en büyük sıkıntısının ise kentsel dönüşümdeki uygulama olduğunu söyledi. Yerinde dönüşümün yapılmasını istediklerini belirten Öz, “Bizi yaşadığımız yerin dışında 2. Etap denilen bir yere taşıyarak, deniz manzarası olan bu alanı ise rant olarak kullanacaklar” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 27.06.2015 07:13
  • Güncelleme Tarihi : 27.06.2015 07:13
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Mahalleli 'yerinde dönüşüm' istiyor

TANER UYANIKER

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Limontepe Mahallesi’ndeyiz. Mahallemiz 1970’li yılların başlarında özellikle Güney ve Doğu Anadolu Bölgesi’nden buraya yaşanan göçler sonucunda gecekondulaşma yapılarla kuruluyor. Mahallenin muhtarı ise iki dönemdir bu görevi sürdüren Tacim Öz. Mahalle kentsel dönüşüm kapsamına alınmış durumda. Muhtar Öz, bu dönüşümde kendilerinin bulundukları yerin dışında başka bir alana sürülmek istenildiklerini söyleyerek, yapılacak değişimin yerinde ve adil olması talebinde bulundu

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Limontepe Mahallesi. Mahallemizin muhtarı ise bu görevi iki dönemdir sürdürmekte olan Tacim Öz. Mahallemiz Karabağ’ın yüksekçe bir yerine kurulmuş durumda. Bu nedenle eşsiz güzellikteki manzara bizi karşılayan ilk görüntü oldu. Çarpık kentleşmenin olduğu mahallelerde tek bir ağaç göremezken, burada tek katlı müstakil evlerin bahçelerinde salınan meyve ağaçları, dik yokuşlu mahalle sokaklarında güzel bir yaz manzarası oluşturuyordu. İnsanların göç ettikleri yerlerden zamanla yakınlarını da getirmesiyle birbirine bağlı, aile bağları güçlü ve herkesin birbirini tanıdığı, köyün şehir mahallesine uyarlandığı bir yerleşim yeri olmuş durumda. Anadolu’dan bir anda kente gelen vatandaşlar kentleşme problemiyle karşılaşmış ve köy yaşantılarını buraya taşıma gayreti içine girmiş. Bahçelerde ekilen tarla mahsullerinden, tavuk besleyen evlere kadar bir çeşit köy manzaralarıyla karşılaşabiliyorsunuz. Bu yarı kent yarı köy mahallemizin uzun zamandır yaşadığı sorun ise kentsel dönüşümdeki uygulama. Mahallede yapılacak bu değişimin yerinde yapılmasını istediklerini söyleyen Muhtar Öz, “Bizi şu an yaşadığımız yerin dışında 2. Etap diye geçen bir yere götürerek bu deniz manzarası gören alanı ise rant olarak kullanacaklar” dedi.

MAHALLENİN KURUCULARINDAN

Muhtar olma sürecinden bahseden Öz, mahallenin kurucularından birisi olmasının bunda etkili olduğunu söyledi. Öz, “Mahallemde uzun yılar boyunca yaşamam nedeniyle buradaki vatandaşlar tarafından tanınıyordum. Bir de sosyal ilişkilerimin kuvvetli olmasından dolayı insanların böyle bir talebi oldu. Ben de adaylığımı koydum ve mahalle halkının takdiriyle bu göreve geldim. Görev sürecimce de elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum” dedi.

Mahallenin kentsel dönüşüm alanı içinde olduğunu belirten Öz, bu konuyla ilgili yaşadıkları sıkıntıları şu şekilde açıkladı: “Bu bölgemiz 6306 sayılı afet yasasınca ele alınarak afet riski olan bölge olarak görünüyor. Burada bu konuyla ilişkili kimsenin görüşü alınmadan hukuk hiçe sayılarak uygulama yapılmıştır. Ben yaptım oldu anlayışından başka bir şey değildir. Bu konu hakkında toplantı yapıldı biz orada yapılacak bu dönüşümün yerinde yapılmasını istedik. Bu dönüşüm çerçevesinde 5 etaplı bir alan belirlenmiş durumdadır. Bizim şu an oturduğumuz ve deniz manzarası gören bu yer 1. Etap olarak geçmektedir. Burasını belli başlı kişiler üstlerine geçirmişler. Bir rant kavgasının olduğunu görüyoruz. Yeni fuar alanının karşısındaki bir yere bizi sözde geçici olarak taşıyacaklarını söylüyorlar. Burada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih etme yetkisi bulunmaktadır. Eğer böyle bir şey olursa biz orada kalmış olacağız.”

“RANT SAĞLANMAYA ÇALIŞIYOR”

Öz, “Bize 2. Etap alandan bugünkü mahallemiz olan 1. Etap bölgesine taşınmak istememiz halinde bu iki alan arasındaki ücreti karşılamamız istenmektedir. 2. Etap alanındaki konutun miktarı 120 bin TL civarındayken, 1. Etap bölgesindeki konutun fiyatı 250 ile 300 bin TL arasında değişmektedir. Buraya geçmek isterseniz bu aradaki farkı karşılamanız gerekmektedir deniliyor. Yani bizi mahallemizden gönderip bu deniz manzaralı alanı rant yeri olarak kullanmaya çalışıyorlar. Buradaki insanlar cahildir ne versek kabul ederler diye düşünüyorlar” dedi.

“BİZİM KADAR DEVLET DE SUÇLU”

Dönüşümle beraber mahallelerinde imar izninin 8 kata yükseleceğini söyleyen Öz, şimdiki 2 kat imar izni üzerinden kendilerine pay verdiklerini ifade etti. Öz, “Burada bir adaletsizlik var. Biz bu adaletsizliğe dur demek için Limontepe Kentsel Dönüşüm Derneği’ni kurduk. Bu yapılan kentsel dönüşüm 15 mahallede ve 540 hektarlık alanda yapılıyor. Bu dönüşümden hak sahibi olan kişi sayısı 17 bin 273 ve konut sayısı 35 bindir. Bu kadar kişi içinde bu sözleşmeyi sadece 104 vatandaş imzalamıştır. Hakça bir paylaşım olmasını istiyoruz. Bize kaçak bina yapmışsınız daha ne istiyorsunuz diyorlar. Biz suçluysak devlet de suçlu. Buradaki bütün evlere elektrik, su verdi. Yol yaptı okul getirdi. Bir suçlu varsa iki taraf da suçludur. Biz derneğimizle gerekli eylemleri yaptık. Siz basının desteğiyle de bu konunun şimdilik durmasını sağladık. Şu anda yeni hükümetin kurulmasını bekliyoruz oradan alınacak kararla her şey daha net olacaktır” diye konuştu.

ÜCRETLER YETERSİZ

Muhtarların sorunlarına da değinen Öz, “Aldığımız ücretler yetersiz durumdadır. 870 lira para alıyoruz. Bu parayla insan nasıl geçinebilir. Bir de aldığımız bu ücretle muhtarlığın elektrik, su, internet, kırtasiye gibi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bir de bize sorumluluk çok fazla yüklenmiş ama yetki vermemiş. Avrupa’da da bize benzer kurumlar var ama onların kendilerine ait bütçeleri bulunmaktadır. Son zamanlarda muhtarlığın içini boşalttılar. Yetkililerin aklına da ancak seçimlerden önce gelmekteyiz. Seçimler bittikten sonra kimse kapımızı bile çalmıyor” dedi.

Mahalle halkı için muhtarın önemli olduğunu söyleyen Öz, şunları ifade etti: “Mahalle halkı muhtarı bir vali bir kaymakam olarak görürler. Evlerindeki kavgalara kadar bize anlatırlar. Biz de mahalle sakinlerinin her türlü ihtiyaçlarına koşmaktayız.”

Tacim Öz Kimdir?

1956 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan İlçesi’nde doğdum. 1978 yılında İzmir’e gelerek bu mahalleye taşındık. İki dönemdir mahallemde muhtarlık görevini sürdürmekteyim. Muhtarlıktan önce bankacılık alanında çalıştım. 2002 yılında emekli oldum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Öğrenim durumum ise lisedir.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

Mahalle ilk olarak 1970’li yılların başlarından itibaren kurulmaya başlıyor. Ekonomik nedenlerle buraya göç eden vatandaşların gecekondular kurmasıyla oluşuyor. İlk olarak Çakır Efe olarak kurulan mahalle daha sonra gelişmesiyle dört ayrı mahalleye bölünüyor ve Limontepe ismini böylece almış oluyor. Mahallede 1 ilkokul ve ortaokul, 4 tane cami, 1 tane cemevi, belediye sanat merkezi ve spor salonu bulunuyor.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 7200

Mahallenin seçmen sayısı: 4100

Mahallenin posta kodu: 35370

Mahallenin cadde sayısı: 1

Mahallenin sokak sayısı: 87

Mahallenin muhtarı: Tacim Öz

Haber Merkezi