Muhtarlar, ‘Kanun’ istiyor

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, İzmir’de konfederasyon üyesi bazı mahalle dernek başkan ve yöneticileri ile bir araya geldi. İzmir ilçelerinde kurulu muhtar derneklerinin sorunlarını yanıtlayan Akdeniz, yeni hükümetin muhtarlara müjde vermesini beklediklerini belirtti


  • Oluşturulma Tarihi : 08.09.2014 08:04
  • Güncelleme Tarihi : 08.09.2014 08:04
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Muhtarlar, ‘Kanun’ istiyor

Hamza GÜL - Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel başkanı Hüseyin Akdeniz İzmir’de bulunan dernek başkanlarını ziyaret ederek muhtarların sorunlarını dinledi. Türkiye muhtarlar Konfederasyonuna bağlı Ege Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ayşe Taylan,  Karşıyaka Muhtarlar Derneği Başkanı Fuat Pusat, Buca Muhtarlar Derneği Başkanı Eşfak Yurdanur, Bayraklı Muhtarlar Derneği Başkanı Yusuf Özdem ve çok sayıda muhtar ile çeşitli toplantılar gerçekleştiren Akdeniz, bu toplantılardan olumlu düşüncelerle ayrıldığını belirtti. Akdeniz üç günlük İzmir programında Manisa Yunusemre Muhtarlar Derneği Başkan ve yöneticileri ile de görüştü. Muhtarlarla bir araya gelen Hüseyin Akdeniz, son dönemde yaşanan Cumhurbaşkanlığı seçimi ve yeni hükümet kuruluşu ile ilgili Ankara’da yaptığı temasları anlattığı toplantılarda önümüzdeki günlerde hükümetten muhtarların uzun süredir bekledikleri yasa düzenlemesinin yapılacağı sinyalini verdi.

HÜKÜMETTEN UMUTLUYUZ

Ağustos ayı içerisinde yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimi ile köşkte düzenlenen resepsiyonlara katılan Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, bu davetlerde devletin ve hükümetin bir çok etkili ismi ile bir araya gelme imkanı bulduklarına dikkat çekerek, “Burada gerek Cumhurbaşkanı Erdoğan, gerekse de Başbakan Davutoğlu ile ayrı ayrı görüşme fırsatımız oldu. Bu görüşmeler elbette son derece önemli görüşmeler. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği resepsiyonda bir ilk yaşandı. O da ben ve genel sekreterimizin davet edilişinin yanı sıra Türkiye’nin 7 ayrı coğrafi bölgesini temsilde 7 muhtar arkadaşımız davet edilmişti. Bu davetten duyduğumuz memnuniyeti ifade ettiğimiz Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımızın ‘önümüzdeki dönemde yeni ilklerinde olacağı’ mesajını almak bizleri ziyadesi ile onurlandırmıştır. Bu ilk kez İzmir’deki muhtar arkadaşlarımla paylaşıyorum. Yine resepsiyonlarda konuşma fırsatı bulduğumuz bakanlarımızla ve çok sayıdaki daire başkanı ve genel müdürle muhtarlar ve muhtarlık müessesesi hakkında oldukça umut verici görüşmelerde bulunduk. Bu görüşmelerimizin yakın takipçisi olacağız, inanıyorum ki kısa bir gelecekte olumlu gelişmeleri yine sizlerle paylaşacağız” dedi.

DERNEKLERDEN TMK’YA MORAL DESTEĞİ

İzmir’de kurulu olan konfederasyon konseyi muhtar derneklerinden Bayraklı, Buca, Karşıyaka, Karabağlar ve İzmir Büyükşehir Muhtarlar Derneği başkan yöneticilerinin bir araya geldiği Bornova Çiçekli Köyü yakınlarındaki Karaçam Kahvaltı ve Piknik Alanındaki tesiste kahvaltıda buluşan muhtarlar burada Akdeniz’e içinde bulundukları süreçle ilgili sorular yönelttiler. Basında yer alan önümüzdeki süreçte muhtarlıkların ikametgâh verme yetkilerinin ellerinden alınıp alınmayacağı yönündeki soruyu cevaplayan Hüseyin Akdeniz, “Teknolojinin bu kadar ilerlediği bir dünyada bizim geriye gitmemiz düşünülemez. Şimdi gelişmiş ülkelerde vatandaşın işi nasıl bir sistem içinde çözülüyorsa bizimde bu gelişmeleri takip edip bu gelişmeye uymamız gerek. Şimdi bu ikametgâh işi kalkacak deniliyor ama öyle birkaç günde kalkacak bir şey değil. Altyapısı büyük ölçüde hazır çipli kimlikler bütün ülkemizde aktif hale gelince elbette bizim muhtarlıklarda da buna uygun değişimler hayata geçirilecektir. Biz muhtarlar olarak kuruluşumuzdan bugüne çok önemli görev üstlenen muhtarlık müessesesi tarih boyunca olduğu gibi bu günde bu günden sonra da yine hayatın içinde önemli görevler üstlenecektir. Şimdi yaptığımız işlerin başında en çok sorumluluk isteyenlerden birisi olan tebligat alma işi devam edecek. Bununla birlikte çevre projelerinde, köy ve kırsal kalkınma projelerinde olsun, yerel yönetimlerin emlak komisyonlarında olsun üstlendiğimiz görevler hiçde yabana atılacak türden değildir. Bu anlamda biz muhtarlar olarak sistemin ayrılmaz bir parçası ve en önemli bir parçası olarak kalacağımıza inanıyorum. Bu bağlamda biz muhtarların hızla Konfederasyonumuz çatısı altında güç birliğini var olandan daha da geniş bir yelpazeye taşımamız gerekiyor. Bu konuda Konfederasyon olarak kurulduğumuz günden buyana 24 aylık faaliyetlerimizi hazırladığımız videoyu yakında sizlerle paylaşacağız. Biz ekip olarak durmadan gerek yurt içi gerekse de yurt dışı inceleme ve araştırma gezilerimizi aralıksız yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde Doğu Anadolu’da Muş’ta bir araya geleceğiz. Burada hem geçen 24 ayımızda neler yaptık, önümüzdeki dönem neler yapacağız bunları konuşacağız bu toplantıya katılan muhtar arkadaşlarımızla. Bu toplantılarımız kesintisiz devam edecek, Muş’tan sonra Ekim ayında Kocaeli’nde ayrı bir toplantı daha yapacağız.” şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM: MUHTARLAR YASASI

Türkiye’de yeni bütünşehir yasası ile köy mahallelerde 49 bin 777 muhtarın görev yaptığını bu kadar çoğunlukta olan bir görev alanının halen bir yasal mevzuatla kontrol altına alınmamasının eksiklik olduğunu ifade eden Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, “Yeni Hükümetimizin bu konuda olumlu adımlar atacağını biliyoruz. Önümüzdeki süreçte mecliste karara bağlanacak muhtar yasası ile bir çok isteğimiz olan ve toplumun beklentisi olan temel ihtiyaç ve görevler bu yasa ile güvence altına alınır. Bu konuda Ankara’da sürekli ilgili kurumlarla ve siyasilerimizle temas halindeyiz. Mesela geçtiğimiz ayda Plan Bütçe Komisyonunda görüşülmekte olan Bağ-kur af yasa tasarısı hakkında görüşlerimizi SGK Bakanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürü Teyfik Özcan’a aktarma fırsatı buldum. Burada sayın genel müdür T.B.M.M’de görüşmelere başlanacak olan tasarı ile muhtarlara ödemede kolaylıkların geleceğini belirtti. Ayrıca bu yasa dan muhtarların mutlaka yararlanması gerektiğini söyledi. Bu önemli bir gelişmedir. Birçok muhtarımız Bağ-kur prim borçları sebebiyle güç durumdadırlar. Özellikle sağlık hizmetlerinden yararlanamayan muhtarlarımız bu yasa ile tüm hizmetlerden yararlanma fırsatı bulacaklar. Ancak Bağ-kur kapsamı içinde bulunan muhtarlarımızın bu yapılandırmadan sonra primlerini düzenli ödemeleri önemli. Tekrar tekrar ifade ediyorum sayın muhtar arkadaşlarım bir kez daha altını çizerek belirteyim ki bizimle ilgili yasa bir çıksın içini doldurmak elbette bizlerle birlikte çalışacak ilgili kurumların yöneticilerinin ortak görüşleri ile dolacaktır. Bundan hiçbir şüphe duymuyorum. Bu nedenle yasamızın hayata geçmesi ile hem görevlerimiz yeniden belirlenir hem de toplumda muhtarın hak ettiği değere ulaşması bu yasal düzenleme ile daha da çabuklaşır” diye konuştu. İzmir’de yapılan toplantıların ardından önümüzdeki günlerde İzmir’e yine ziyarette bulunacağını belirten Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, toplantı sonrası dernek başkan ve yöneticileri ile ayrı ayrı hatıra fotoğrafı çektirdi.

TAYLAN’DAN TEŞEKKÜR

Toplantıları düzenleyen Ege Muhtarlar Federasyonu Başkanı Ayşe Taylan, Bayraklı ve Karşıyaka Muhtarlar Dernekleri başta olmak üzere genel başkanının İzmir’de katıldığı toplantılara destek veren tüm muhtarlar teşekkür ettiği konuşmasında, “Bizler Konfederasyona bağlandıktan sonra vizyonumuz değişti, bir anda yurt içi ve yurt dışı bağlantılarla hem bulunduğumuz yerin farkına vardık, hem de gelecekteki hedeflerimizi objektif olarak yerinde değerlendirme fırsatı bulduk. Bu fırsatları her zaman bütün muhtarlarımızla paylaşmak için biz üzerimize düşen görevi sonuna kadar yerine getireceğimizi her platformda ifade ettik, bundan sonrada ifade etmeye devam edeceğiz” dedi.

Haber Merkezi