Sayfa Yükleniyor...
Yıllarca yurtdışında eğitim gördükten sonra memleket hasretiyle İzmire dönen Comfortline Genel Müdürü Mehmet Ağırbaş, şehrin akıllı evlerini tasarlamaya başladı
ONURHAN ALPAGUT-ÖZEL HABER
Yıllarca yurtdışında eğitim gördükten sonra memleket hasretiyle İzmir'e dönen Comfortline Genel Müdürü Mehmet Ağırbaş, İzmirliler için akıllı ev sistemleri tasarlamaya başladı. Günümüzde akıllı ev sistemlerinin ne kadar sağlıklı olup olmadığı tartışılırken verdiği şu yanıtla kafa karışlıklarını gideren Ağırbaş, "Radyo frekans teknolojisinin kansere yol açabileceği ve zararı olup olmadığı şeklinde mantıklı sorularla karşılaşıyoruz. Bununla ilgili yapılan üniversite araştırmaları var. Bilimsel olarak kanıtlanmış kablosuz akıllı ev sistemlerinin insan sağlığına hiçbir zararı yok" dedi.
ELZEM OLACAK
Farklı sektörlerde çeşitli görevlerde bulunduktan sonra 10 yıllık bir tecrübeyle bu sektöre atıldığını söyleyen Ağırbaş, "2013 yılında 10 yıllık bir iş tecrübesiyle ticarete girmeye karar verdim. Önü açık ve teknik olsun dedim. Akıllı ev sistemlerinin bana uygun olduğunu ve insanların hayatını kolaylaştıracak bir ürün olduğuna karar verdim. Bu sistemin geleceğin olmazsa olmazlarından olacağına inanıyorum. Bu sistem on sene sonra asansör kadar elzem bir şey olacak" diye konuştu.
HANDİKAPLARI GÖRDÜ
Türkiye'de bu sektöre girdikten sonra üç büyük sorunla karşılaştığını ifade eden Ağırbaş, "Birincisi akıllı ev sistemlerinin kablolu olması, ikincisi kullanımdaki zorluk ve üçüncüsü yüksek maliyetli olmasıydı. Kablolu sistem ancak müttehittin inşaat yaptığı aşamada kullanabiliyor. İki tane handikabı var. Birincisi kablolama maliyeti yükseltiyor daha da önemlisi eve geçen kişi evde ne varsa onu kullanabiliyor. Daha sonradan herhangi bir ekleme yapamıyorsunuz. Bu kısıtlamayı gördükten sonra bir yere not aldım benim getireceğim sistem kablosuz olmalı dedim" şeklinde konuştu.
BİN DOLARA SİSTEM
Kablolu sistemin handikaplarını gördükten sonra kablosuz bir sistem ile sektöre giriş yaptığını dile getiren Ağırbaş, "Bir kullanıcı eve girdiğinde telefondan ve panelden ayrı ayrı işlemler yapınca sistemi kullanırken zorluk yaşıyor ve firmayı arayarak bütün sistemleri sökün diyor. Hayatını kolaylaştırmak yerine zorlaştırdığını söylüyor. Buna benzer olaylarda, cep telefonundan bir uygulama yapılmadığı için çeşitli şifreler ve girişler gerektiriyor. Basit olması gerekirken zorlaşıyor. Üreticilerden bazıları, uygulama maliyeti yüksek olduğu için pek tercih etmiyor. Bunu gördükten sonra o kadar kolay olmalı ki annem bile kullanabilmeli dedim. Mümkün olduğunca basitleştirdim. İzmirde ilk yapılan akıllı ev kablolu sistemdi. Bir daire 30 bin Euroya yapıldı. Bugün bu parayla İzmirde daire alırsınız. Bunu mevcut evlere satmanız imkansız. Onun için bunun fiyatını öyle bir yere indirmemiz lazım ki 200 bin liralık evler de bunu kolaylıkla satın alsınlar istedik. Hedefimiz bin dolardı. Bugün bu hedefi yakaladık, hatta bir miktar altına bile indik ve mevcut evlere hitap eder hale geldik ifadelerini kullandı.
SON DERECE GÜVENİLİR
Sistemin son derece güvenilir düzeyde olduğunu söyleyen Ağırbaş, "Hiçbir panjur kendi kendine açılmaz diyemem ama karşılaştığımız bir problem değil. Elektronik bir ürün arıza yapabilir ama hayatımıza ne katıyor, ne kadar alıyor? Akıllı ev sistemlerinin hayatımıza kattığı ile aldığı arasında yüzde 99'a 1 gibi bir fark var. Bu yüzden de biz bunun nimetlerinden sakınmamalıyız. Bizim sistemimiz 128 bitle kriptolandı. Amerikada yapılan bir yarışmada, 128 bitle kriptolanan word belgesini üstelik süper bir bilgisayar ile 40 ünlü hacker 9 ay 4 günde kırdı. Bana göre bu, sistemin ne kadar güvenilir olduğunun kanıtı" dedi.
Haber Merkezi