Shoedex2020 ikinci kez düzenleniyor

Shoedex2020 Ayakkabı ve Saraciye Fuarı’nın açılışında konuşan Bakan Yardımcısı Turagay, “Avrupa pazarında artık markalarımız ve kalitemiz ile yer edinmeye başladık” dedi


  • Oluşturulma Tarihi : 13.10.2020 13:25
  • Güncelleme Tarihi : 13.10.2020 13:25
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Shoedex2020  ikinci kez düzenleniyor haberinin görseli

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN
Shoedex2020 Ayakkabı ve Saraciye Fuarı, 13-15 Ekim 2020 tarihleri arasında tüm deri sektörünü kucaklar şekilde ikinci kez düzenleniyor. Shoedex2020 Fuarı’nın online açılış töreni Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi ve Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar’ın katılımıyla Zoom platformunda gerçekleştirildi.
OLUMLU SENARYO VAR
Açılışta konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Rıza Tuna Turagay, dünyanın değiştiğini ve Kovid-19 pandemisiyle birlikte hiç görülmedik bir hızla dijital transformasyonun gerçekleştiğine tanık olduklarını belirterek, “Dijital transformasyon artık hayatımızın da bir parçası oldu. Eskiden böyle bir fuarın açılışını böyle bir sanal ortamda yapmayı düşünemezdik bile. Ama Türkiye olarak gerekli adımları çok hızlı attık. Bunda girişimcilerimiz ve ihracatçılarımızın büyük bir desteği ve rolü var. Dünya Ticaret Örgütü tarafından açıklanan verilere göre dünya ticaretinin 2020 yılında yüzde 9.2 daralması öngörülüyor. Daha önce nisan ayında, dünya ticaretinin iyimser senaryoda yüzde 12.9 daralması öngörülürken, burada iyi yönde bir revizyon yapılmış durumda. Bu bizim için avantaj, çünkü her şeyin kapandığı bizim temassız ticarette ihracatımızı sürdürmeye çalıştığımız bir dönemden geçtiğimizde ihracatımız çok alt seviyelere inmişti. Dünya ticareti durma noktasına gelmişti. Şimdi daha olumlu bir senaryo ile karşı karşıyayız. Haziran ve temmuz aylarında dünya ekonomisinden gelen sinyaller de olumlu. Firma refleksleri Avrupa’da yüzde 50’lerin üzerinde geldi. Türkiye’de son iki üç aydır yüzde 50’nin üzerinde. İhracat iklim endeksine de baktığımız zaman o da yüzde 50’nin üzerinde. Kapasite kullanım oranları yüzde 75’lere çıktı. Bunlar hep olumlu gelişmeler. Biz geçen seneyi yüzde 6.4 büyüme ile bitirmiştik. Senenin ilk çeyreğinde de yüzde 4.4’lük büyüme sağlamıştık.
Ondan sonra maalesef pandemi bizi de etkiledi” dedi.
ARTI BÜYÜMEDE BİTİRECEĞİZ
Son iki üç aydır ihracatta da artan trendi gördüklerinin altını çizen Bakan Yardımcısı Turagay, “Eylül ayını yüzde 4.8 artışla 16 milyar dolarla bitirdik. Bunlar çok büyük başarı. Üçüncü çeyreği ikinci çeyrekle karşılaştırdığımızda ihracatımızdaki artış oranı yüzde 33.9’u buldu. Dolayısıyla hızla bu süreçten daralma sürecinden çıkmayı düşünüyoruz. Evet, ikinci çeyrek yüzde 9.9 küçülme ile geldi ama üçüncü çeyrek artı rakamları göreceğiz. Seneyi yeni ekonomi programında belirtildiği gibi 0.3 puan artı büyümede tamamlamayı hedefliyoruz” diye konuştu.
YER EDİNMEYE BAŞLADIK
Deri mamulleri sektörüne bakıldığında, deri mamulleri ve ayakkabını bu krizden en fazla etkilenen sektörler olduğuna dikkat çeken Bakan Yardımcısı Turagay, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Pazarlarımıza baktığımızda Rusya en ön sırada ama şunu da görüyoruz; Avrupa pazarında da artık markalarımız ve kalitemiz ile yavaş yavaş yer edinmeye başladık. Türkiye bu açıdan geleceği parlak bir sektöre sahip diye düşünüyorum. Sanal dünyaya geçiş temel trend olacak. Fiziki fuarlar yine olacak ama sanal fuarlar her zaman hayatımızda bir yer tutacak. Hem maliyet açısından hem de sanal fuarlarda  ihtisaslaşmaya başladığımız için bizim için de önemli bir rekabet avantajı oluşturacak diye düşünüyorum. Bu fuara 70’in üzerinde firma katılıyor. Bu fuarda katılımcı ya da ziyaretçi sayısının 3 binleri bulması bekleniyor. 59 ülkeden katılımcı var, dolayısıyla bu fuar çok büyük imkanları sektörümüzün önüne serecektir diye düşünüyorum.”
DİJİTALLEŞMEYE ADAPTE OLDUK
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle de pandemiyle hızlanan dijitalleşme sürecine
artık tamamen adapte olduklarını belirterek, şunları kaydetti: “Pandemi öncesinde başlayan çalışmalarımızın bugün meyvesini almanın haklı gururunu yaşıyoruz. Sanal ticaret heyetleri, sanal fuarlar ve sanal ödül törenleri bu dönemde en sık tercih ettiğimiz etkinlikler oldu. Tüm bu faaliyetleri; daha yüksek verimle, daha yoğun katılımla sanal platformlarda başarıyla yürütüyoruz.”
PANDEMİ ÖNCESİNE ULAŞACAĞIZ
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandemi nedeniyle; nisan ve mayıs aylarında ihracatında büyük düşüşler olan ayakkabı, saraciye ve deri konfeksiyon sektörlerinin haziran-temmuz-ağustos ve eylül aylarında toparlanan ihracatlarının 2. Shoedex2020 Fuarı’nda kurulacak ticari bağlantılarla artışa geçmesine katkı sağlayacağına inandığına dikkat çekerek, “2020 yılının ocak-eylül döneminde 620 milyon doları ayakkabı ihracatından olmak üzere Türkiye’ye 988 milyon dolar döviz kazandıran Türk deri sektörümüzün ihracatının bu tür etkinliklerle artmasını ve pandemi öncesi ihracat seviyelerine ulaşmasını diliyorum” dedi. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Erkan Zandar da TİM ailesi olarak üyelerine yararlı olacak dijital veya fiziksel eventları organize etmeyi sürdüreceklerini ve bakanlığın desteği ve TİM ailesini gücü ile 2021 yılında sanal ve fiziksel organizasyonlara devam edip ihracata yeni rekorlar ile devam etmeyi amaçladıklarını ifade etti.