Stresle başa çıkma yolları

Günlük hayatımızda karşılaştığımız bir takım olumsuzluklar yaşam kalitemizi etkilemektedir


  • Oluşturulma Tarihi : 25.01.2019 12:38
  • Güncelleme Tarihi : 25.01.2019 12:38
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Stresle başa çıkma yolları

Bu olumsuzluklar hem fizyolojik hem de psikolojik etki bıraktığı için oldukça tehlikelidir. Hayatımızda strese neden olan şeylerden uzak durmak, bu olumsuzluklarla başa çıkmak aslında zor değil. Birçok uzman stresle başa çıkmanın yollarını açıklayarak, insanlara kaliteli ve huzurlu bir yaşamın da kapılarını açmaktadır.
Stres nedir varlığı nasıl anlaşılır?
Stres kişinin üzerinde hissettiği baskı ve gerginlik durumudur. Bu anlamda, günlük yaşamın bir parçası sayılabilir. Stres yaşamakta olduğunuzu size gösteren belirtiler dört grupta toplanabilir: duygusal, düşünsel, davranışsal ve bedensel:
Duygusal Belirtiler: Endişe, sıkıntı ve korku hissetmek. Kendinizi değersiz, yetersiz, güvensiz ya da terkedilmiş hissetmek. Agresiflik, alınganlık ve utanma belirtileri.
Düşünsel Belirtiler: Özgüven eksikliği içinde olmak. Unutkanlık yaşamak. Karamsar düşünmekle beraber gelecek hakkında olumsuz kurguların olması.  Sürekli hayal kurmak, dikkat toplayamamak.
Davranışsal Belirtiler: Önceleri kolaylıkla verilebilen kararları almada zorluk çekmek. Kekelemek, konuşma bozuklukları. Yüksek sesle gülmek, sinirli bir ses tonu ile konuşmak. Nedensiz yere ağlamak, diş gıcırdatmak.  Sonuçları düşünmeden hareket etmek. Sigara, ilaç ya da alkol kullanımının artırması.



Bedensel Belirtiler: Ellerin ya da bedenin aşırı terlemesi. Kalp atış ritminin artışı. Bedenin titremesi  Sinirsel tiklerin ortaya çıkması ya da artması. Boğaz ve ağız kuruluğu çekmek. Kolayca yorulmak. Uyku (aşırı az ya da fazla) sorunu yaşamak. İshal, hazımsızlık ya da kusma gibi sindirim ve boşaltım sorunu çekmek. Mide sancısı ya da baş ağrısı.
Peki stresle nasıl başa çıkabiliriz, bunun yolları nelerdir?
Öncelikle kişiler, bazı durumların stres yaratacağını önceden bilmeli ve bu durumu kabul etmelidir.
Bunun yanı sıra;

Bol bol spor yapılmalı, beslenmeye dikkat edilmeli, çok fazla kafein ve alkol tüketiminden uzak durulmalıdır. İş stresinden kaçınmak için önemli işler listesi yapılabilir. Böylelikle, yapılması gereken acil işler ön sıraya konur ve geri kalan işlerin ise yetiştiği kadarı yapılır. Yapılmaktan hoşlanılmayan aktiviteler için başka alternatifler düşünülmelidir. Mükemmeliyetçilikten vazgeçilmelidir. Trafikte strese girenler yola çıkarken trafiğin olduğu fikrine alışmalıdır. Trafikteyken stres yaşayan kişiler; araç kullanmayıp toplu taşıma araçlarını tercih edebilirler ya da araçta müzik dinleyebilirler. Karşılıklı ilişkilerde stresten uzak durmak için kişiler birbirlerini dinlemelidir. Stres karşısında mizah kullanılmalı yani sorunlar karşısında gülüp geçilebilmelidir. Randevular önceden ayarlanmalı ve randevu günü başka kimseye söz verilmemelidir. Kötümser ve negatif enerji yayan insanlardan uzak durulmalıdır. Kişiler kendilerini her şeyi bilmek zorundaymış gibi hissetmemelidir. Yardım istemekten çekinilmemelidir. Sürekli yürüyüş yapılmalıdır. Bu durum stresle başa çıkmaya yardımcı olur. Evde misafir ağırladığı zaman kişiler nasıl hizmet edeceğim diye strese girmek yerine, beraber güzel vakit geçirmeye odaklanmalıdır. Kafaya olur olmadık bir şeyler takmak ve kuruntu yapmaktan vazgeçilmelidir. Eve asla iş getirmemelidir. Hayır demeyi öğrenmek gerekir. Bugüne odaklanılmalı, gelecek için bugünden yoğun planlar yapılmamalıdır.
Günün Vegan Tarifi
Tahinli havuç salatası



4 adet büyük havuç
1 çay bardağı tahin
2 yk vegan mayonez
1 kase vegan yoğurt
1 kaşık zeytinyağı
1 diş sarımsak
Dereotu, tuz, pulbiber
Öncelikle havuçlarımızı güzelce yıkayıp soyuyoruz. Daha sonra rendeliyoruz ve bir kaşık zeytinyağında kısık ateşte pişiriyoruz. Havuçların diriliği gidince ocaktan alıp soğumaya bırakıyoruz. Dereotunu ince ince kıyıyor, sarımsağı da rendeliyoruz. Bir başka kaba havuç hariç tüm malzemeleri ekliyor ve karıştırıyoruz. Daha sonra içerisine havucumuzu da ekleyip harmanlıyoruz. Servis tabağımıza alıyoruz. Servis ederken üzerine hafif zeytinyağı gezdirip, pulbiber de ekleyebiliriz. Şimdiden afiyet olsun.

 

Haber Merkezi