- Yerel
- 08.02.2025 17:23
Dünyaca ünlü çekirdeksiz sultani üzüm hasadı başladı. İhracatta eski rakamları yakalayıp tekrardan Avrupa’ya hakim olacaklarını belirten Uçak, “EİB olarak sürekli projeler üretip yurt dışında ithalatçı firmalarla görüşmelerimizi yapıp ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz” dedi.
KEMAL ÖZKURT
Türkiye ihracatına önemli katkılar sağlayan dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümde hasat başladı. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği (EİB) organizasyonunda, Türkiye'nin üzüm ambarı Manisa Alaşehir’de sembolik olarak hasat ve ihracat yapıldı. Törene Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, Manisa Alaşehir Kaymakamı Alper Faruk Güngör katılım gösterdi.
Törende konuşma yapan Başkan Uçak, “Değer olarak 2022 yılında 176 milyon dolar sofralık üzüm ihracatı gerçekleştirmişiz. 2023 yılında, 2021 yılında yakaladığımız 200 milyon dolar barajını aşacağımızı düşünüyorum” dedi. Öte yandan, kalıntısız, kaliteli ve kontrollü üretim adı altında yeni bir proje başlattıklarını belirten Güngör, “Bu projede kapsamında bu bölgede güzel sonuçları alarak, önümüzdeki sezonlarda ilçe genelindeki diğer tüm arazilerimizde yaygınlaştırmak istiyoruz” diye belirtti.
AVRUPA’DA TEKRARDAN ESKİ RAKAMLARI YAKALAYACAĞIZ
Manisa’nın Turgutlu, Salihli, Alaşehir, Sarıgöl ve Buldan ilçelerini kapsayan geniş üretim bölgesinde başta üzüm olmak üzere birçok meyve sebze yetiştirilerek Türkiye ekonomisine katkı sağladığını ifade eden Uçak, “Manisa hem sağladığı istihdam hem de üretime ve ihracata katkısı ile Türkiye’nin en önemli tarım merkezlerinden birisi. Birçok ihracatçımız da burada yoğun bir şekilde ihracat gerçekleştirerek ülkemize önemli bir döviz girişi sağlıyorlar. 2022 yılında 224 bin ton ihracat ile dünyada 10.sırada yer aldığımız sofralık üzümün yüzde 60’ını Sultaniye cinsi üzüm oluşturuyor. Değer olarak da 2022 yılında 176 milyon dolar sofralık üzüm ihracatı gerçekleştirmişiz. 2023 yılında, 2021 yılında yakaladığımız 200 milyon dolar barajını aşacağımızı düşünüyorum. Ürünlerimizin birçoğu Rusya pazarına gitmekte. Tabii bunun yanında Avrupa piyasalarına da yolluyoruz. Bundan yıllar önce Almanya piyasasında ciddi bir üzüm ihracatımız vardı. Bu durum rakiplerin artmasıyla ve iklim değişikliği sebebiyle son dönemde azaldı. EİB olarak sürekli projeler üretip fuarlara ve yurt dışına özellikle ithalatçı firmalarla görüşmelerimizi yapıp ihracatımızı artırmaya çalışıyoruz. Kısa zamanda eski günlerdeki gibi Avrupa piyasalarına ihracat yapacağımıza inanıyoruz” diye konuştu.
KALINTISIZ, KALİTELİ VE KONTROLLÜ ÜRETİM
Manisa’nın ve Alaşehir’in yaş üzüm konusunda marka sembollerden olduğunu ve Türkiye ekonomisine ihracatıyla önemli katkılar yaptığını belirten Güngör, “900 bin dönüm alanda üretim yapılmakta bu sene de inanıyorum ki üretimimiz ihracata yönelterek çiftçimizin yüzünü güldüreceğiz. Tarım müdürlüğü olarak da ilçede ‘kalıntısız, kaliteli ve kontrollü’ üretim adı altında bir proje başlattık. Bu projede kapsamında bu bölgede güzel sonuçları alarak, önümüzdeki sezonlarda ilçe genelindeki diğer tüm arazilerimizde yaygınlaştırmak istiyoruz. Bu sayede üzüm konusundaki gücümüzü ve kalitemizi daha da artırarak ihracatta çok daha iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum” dedi.
ÇİFTÇİMİZ 12 AY UĞRAŞIYOR
Dünyaca ünlü sultani çekirdeksiz üzümün yaş ve kuru olarak iki şekilde ihraç edildiğini belirterek hazırlık sürecinden bahseden Öztürk, “Üzüm gerçekten 12 ay uğraşılan meşakkatli bir ürün. Bugün de burada yurt dışına taze olarak göndereceğimiz üzümün hasadını gerçekleştirdiğimiz bir bağdayız. Manisa çiftçilerimiz de bu ürünü gerek iç piyasayla gerek dış piyasayla buluşturmak üzere özel bir şekilde hazırlıyorlar. Tabii sultani çekirdeksiz üzümün iki ayağı var. Bir taze yaş olarak bir de kuru olarak. Şu anda da taze kesimleri gerçekleştiriyoruz. Yakın bir zamanda da kuru üzüm için de kesimlere başlanacak. Birçok ürün üretiyoruz ama bu kadar yoğun bir şekilde ihracata konuk ürün hakikaten, özellikle de İngiltere, Japonya ve Avrupa ülkeleri gibi zor pazarlara giden bir üründe de hazırlıklar ayrı bir özen istiyor. Dolayısıyla emeklerinden dolayı çalışan işçilerimize de üreticilerimize teşekkür ediyorum. Hayırlı bol bereketli bir sezon diliyorum” ifadelerini kullandı.
ÜRÜNLERİMİZ KIYMET BULACAKTIR
Bu yıl üzümdeki tahmini ihraca rakamlarını değerlendiren Öztürk, “Kuru üzüm ve yaş üzümü birlikte değerlendirdiğimizde 500 milyon doları aşan bir miktar söz konusu. Bu durum yıllara göre değişim gösteriyor. Bu sene ihracat daha yeni başladı. 10 Ağustos’ta kesim için 11 Ağustos’ta da ihracat için izin verildi. Bu da içerisinde konu uzmanlarının olduğu bir heyet marifetiyle belirleniyor. Dilerim iç ve dış piyasalarda hem yaş üzümde hem de kuru üzümde iyi rakamlar olacaktır. Ben bu yıl için 600 milyon dolarlara doğru gideceğimizi öngörüyorum. Çünkü dünyada değişen iklim şartlarıyla beraber üretim iyice zorlaştı. Bizim bu özel ürünümüz de dünya piyasalarında kıymet bulacaktır” dedi.
Etkinlik katılımcıların ihracatı yapılan ürünlerin işleme ve paketlemişinin yapıldığı tesis ziyaretiyle son buldu.