“TEDAŞ özelleştirildikten sonra hizmetler azaldı”

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Karabağlar’ın Tahsin Yazıcı Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı üç dönemdir bu görevi yürütmekte olan Selim Arı. 32 yıl önce kurulan mahallemizde orta ve alt gelir düzeyindeki vatandaşlar daha yoğunlukta yaşıyor. Mahallemizin sorununa geldiğimizde ise, TEDAŞ’tan şikayet eden ve hizmeti zamanında alamadıklarını belirten Arı, patlayan sokak lambası için bile 20 gün beklediklerini ifade etti


  • Oluşturulma Tarihi : 11.07.2015 09:19
  • Güncelleme Tarihi : 11.07.2015 09:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
“TEDAŞ özelleştirildikten sonra hizmetler azaldı”

TANER UYANIKER

Karabağlar-Tahsin Yazıcı Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugünkü konuğumuz Karabağlar’ın Tahsin Yazıcı Mahallesi. Karabağlar’ın Yeşilyurt semtinde yer alan mahallemiz 8 bine yakın bir nüfusa sahip. Karabağlar’ın eski mahallelerinden biri olması sebebiyle çok fazla sorunla boğuşmayan mahallemizin muhtarı ise üç dönemdir bu görevde olan Selim Arı. Orta ve alt gelir düzeyinde vatandaşların yoğunlukta yaşadığı mahallemizde çok sayıda emekli barınmaktadır. Mahallemizin sorunu ise TEDAŞ’la ilgili yaşanan sıkıntılar. Oluşan arızalara zamanında ve hızlı bir şekilde müdahale edilmediğini belirten Muhtar Arı, bir sokak lambası patlamasına dahi 20 gün gibi bir süre sonra müdahale edildiğini söyledi. Mahallede elektrik tellerinin hala yer altına alınmadığını ifade eden Arı, bu devirde bunun çağ dışı bir görüntü oluşturduğunu söyledi. Bunun dışında ulaşım sorunu da mahalle halkını isyan ettirmiş durumda. Devlet hastanesine giden 520 Nolu otobüsün 45 dakikada bir geçtiğini söyleyen Arı, bu saatlerin sıklaştırılması isteğinde bulundu.

“ELEKTRİK TELLERİ YER ALTINA ALINMALIDIR”

Muhtar olma sürecinden bahseden Muhtar Arı,  kendisinden önceki muhtarın bu kararı vermesinde etkili olduğunu söyledi. Arı, “Eski muhtarın desteği ve çevremdeki insanların isteğiyle de adaylığımı koydum. Mahallemi sevdiğim ve hizmet etme isteğimden dolayı bu yola çıktım ve mahallem için elimden gelen her şeyi yapmaya çalışıyorum” dedi.

TEDAŞ’la ilgili sorun yaşadıkların ifade eden Arı bununla ilgili şunları söyledi: “Bir elektrik lambası patlıyor. Onu bile zor yaptırtıyoruz. Defalarca aramamıza rağmen zamanında gelmiyorlar. Bir sokak lambasını 20 gün sonra yapıyorlar. Mahalle sakinleri bu konu hakkında çok fazla şikayette bulunmaktadır. Bir de elektrik tellerinin artık yer altına alınması gerekmektedir. Dışarda olması hem tehlike hem de görüntü kirliliği oluşturmaktadır. Yer altı çalışmasına başladılar ama sadece bir sokakta bunu gerçekleştirdiler. Bu hızla çalışmaya devam ederlerse yüz yılda anca bitirirler. TEDAŞ özelleştirilmeden önce mahalle olarak daha iyi hizmet alıyorduk.”

“SOSYAL TESİS GEREKMEKTEDİR”

Mahallede bir sosyal tesisin bulunmadığını belirten Arı, “Böyle bir çalışma başlatılırsa ev kadınlarımız burada açılacak el işi ya da farklı kurslara katılarak hem sosyal hayatlarını hem de maddi olanaklarını genişletebilirler. Bu kadınlarımız buradan kazanacakları parayla ailelerine yardımda bulunabilirler. Bunun dışında yapılacak spor tesisleriyle gençlerimiz burada vakitlerini daha sağlıklı geçireceklerdir. Dışarda karşılaşacakları kötü alışkanlıklar yerine burada yapacakları sporla daha sağlıklı bir nesil ortaya çıkacaktır” diye konuştu.

Ulaşımla ilgili şikayette bulunan Arı, “Devlet hastanesine sadece 520 nolu otobüs gitmektedir. Bu aracında sefer aralığı 45 dakikada bir. Mahalle halkı saat aralığından şikayet etmektedir. Bu aracın saatleri daha sık hale getirilmelidir. İnsanların mağduriyeti böylelikle giderilecektir” dedi.

Muhtarların sorunlarına değinen Arı şunları söyledi: “Muhtarların aldıkları ödenek asgari ücret oluyor. Ben emekliyim ama emekli olmayan muhtarlarımız 400 lira BAĞKUR primi yatırmaktadırlar. Aldıkları ödeneğin yarısı buraya gidiyor. Bunun dışında muhtarlığın ihtiyaçları olan elektrik, su, internet, telefon ve kırtasiye ihtiyaçlarını muhtarlar kendi cebinden karşılamaktadır. Çoğu işleminde nüfus müdürlüklerinde yapılması nedeniyle ek gelir elde edemeyen muhtarlar ekonomik olarak zor durumda kalmaktadırlar. Bunun dışında tebligat kanunuyla ilgili sorun yaşamaktayız. Postacılar evde bulamadıkları vatandaşların postalarını bize getiriyorlar.  Muhtarlar olarak postacı konumunu düşürülmüş bulunmaktadır. Bu kanunun değiştirilerek bunun bizden alınması gerekmektedir.”

Selim Arı Kimdir?

1952 yılında Mardin Midyat’ta dünyaya geldi. 1979’da İzmir’e 1981 yılında ise şu an muhtarlığını  yaptığı mahalleye geldi. 2001 yılında emekli olan Arı, evli ve dört çocuk babası. Üç dönemdir muhtarlık görevini yürüten Arı’nın öğrenim durumu ise lise.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede bulunan kurumlar:

32 yıl önce Kazım Karabekir Mahallesi’nden ayrılarak Tahsin Yazıcı ismini alıyor. Mahallede 1 tane ilkokul, 1 tane cami var. Bunun dışında sağlık ocağı bulunmamaktadır.

Mahallenin künyesi:

Mahallenin nüfusu: 8100

Mahallenin seçmen sayısı: 6300

Mahallenin posta kodu: 35160

Mahallenin cadde sayısı: 6

Mahallenin sokağı: 67

Mahallenin muhtarı: Selim Arı

Mahalleye ismini veren Tahsin Yazıcı Kimdir?

1912’de Kara Harp Okulu’nu bitirdi. I. Dünya Savaşı'nda Gelibolu'da Çanakkale Cephesi'nde tümen komutanı olarak görev yaptı. Kurtuluş Savaşı sırasında Anadolu'ya geçerek çeşitli cephelerde çarpıştı. 1934'te yeni oluşturulan Tank Taburu'nun komutanlığına atandı. 1949'da tuğgeneralliğe yükseldi. Temmuz 1950’de başlayan Kore Savaşı'nda, Birleşmiş Milletler safında savaşmak üzere Güney Kore’ye gönderilen Kore Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanlığına tayin edildi. Güney Kore saflarında savaşa katılan, tam teşkilatlı ve takviyeli bir tugay kadrosu olarak hazırlanan 5 Bin kişilik Türk askerî birliğinin başında 17 Ekim 1950’de Kore'ye vardı. Doğruca ateş hattına sürülen birliğin başında, Pusan, Suvan, Kumhwa, Elco kesimlerinde meydana gelen savaşlarda büyük başarılar gösterdi. Bir gecede 352 kişinin yaralandığı, 78 kişinin de şehit olduğu Kunuri Savaşı'nda, 8. Amerikan Ordusu, Türk birliğinin direnişiyle yok edilmekten kurtuldu. Kore Savaşı sırasında tümgeneralliğe terfi etti. Kasım 1951’de Türkiye’ye döndü ve 1952’de emekliye ayrıldı. 1954-1960 yılları arasında X. ve XI. dönem Demokrat Parti İstanbul Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Demokrat Parti iktidarına karşı yapılan 27 Mayıs Darbesinden sonra, Yassıada'da yargılanarak 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Daha sonra çıkan bir af kanunuyla serbest bırakıldı. 1970 yılında Ankara'da vefat etti.

Haber Merkezi