Sayfa Yükleniyor...
İzmirde uzun süredir gündem de olan ve Vali Mustafa Toprak ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunu karşı karşıya getiren Özel İdare Malları ile ilgili açıklama geldi. Toprak malların tahsisinin komisyon tarafından yapıldığını açıkladı ve tüm malların maliye hazinesine verildiğini söyledi
Sağlık Eğitim Yerel Yönetim Politika Muhabirleri ve Danışmanları Derneğini (SEYEPDER) Valilikteki makamında kabul eden Vali Toprak gündemdeki konuları değerlendirdi. Toprak Özel İdare Malları ile ilgili alınan son kararı şöyle açıkladı; Parça sayısını bilmiyorum. Köy tüzel kişilikleri ve kapatılan belde belediyelerinin mallarının önemli bir kısmını ilçe belediyelerine devrettik. Her bir ilçede karar alındı. Bunların gizliliği yok. Büyükşehir Belediye Başkanının istemesi kadar doğal bir şey de yok. Özel İdarenin kapatılmasından sonra yürütülen süreçte ihtiyaç fazlası personel harici konu dışında tüm işlemlerle ilgili karar verilmiştir. İlgili noktalara duyurulma ve tebliğ aşamasındadır. İlgili mal paylaşım komisyonunun toplanma süresi devam ediyor. Ana komisyon kararlarını aldı. İlgili belediyelere bildiriliyor. Açık ve nettir ki paylaşımlar yapılmıştır. Biz Anayasaya ve kanunlara inanıyorsak, Türkiye Cumhuriyeti Maliye Bakanlığı kuruluş kanununda devlet adına her türlü taşınmaz ve taşınırların kullanım hakkı idare etme hükmü var. Bunun da karşılığı maliye hazinesidir. Maliye Hazinesi hem alıcı, hem verici noktadadır. İlgili kurumların kullanması için altyapıyı oluşturur ve gayrimenkulleri üzerinde tutar. Gerektiğinde ilgili kurumlara tahsis yapar. Bugün bir hizmet için ayarlanan gayrimenkuller hizmet alanı bittiği için asıl sahibine döner. Maliye de bunu yönlendirir. Buna karşı çıkmak sisteme, hukuka, Anayasaya karşı çıkmaktır. Bu hakkın sonrasında bir hukuksuzluk varsa ona göre karşı çıkmak gerekir. Peşinen bu iş yanlıştır demektense hazine bunu kullanırken yanlış yapıyorsa onu sorgulamak lazım. Her bir kamu taşınmazının mutlaka sahibi kamu hazinesidir. Tahsis yapıldığı yer Milli Eğitim Bakanlığıdır. Biz Hazineye güvenmek zorundayız. Önemli olan bu sistem içerisinde yanlış kullanım varsa onu tartışmaktır. Bana göre burada bir problem yok. Sanki sorun varmış gibi konuşuluyor. Bu sistem içerisinde kanun Fiilen bakanlıkların kullandığı hizmet alanı varsa komisyon verecek diyor. Bir sağlık ocağı ve toplum merkezinin de kullanımı yani tahsisi Sağlık Bakanlığına verilir. Bu kadar basittir dedi.
BİR AY BELEDİYEYE PARA GELMESİN MAAŞ ÖDENEMEZ
Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun malların tapularını bize verin açıklamalarını da yorumladı. Toprak, Büyükşehir Belediyesinden geçen bir yer ise oraya verilebilir. İyi niyetle konuşuyoruz. Ben de olsam bana verin derim. Ama bu eşyanın tabiatında var. Sayın başkan da bunları ben alsam şöyle planlama yapar ve değerlendiririm diyor. O kendi planını yapmış olabilir. Bilemem. Kurumun ihtiyacı varsa talep ederse uygun görülür ve maliyeden alır. Hukuk devletinde yaşıyoruz. Belediye malları da devlet malı niteliğindedir. Çünkü kaynağını bütçe gelirlerinden alıyor. Vergi de devletin hukuku çerçevesinden alınıyor. Bir ay belediyelere pay verilmesin maaş verilemez. Bunu iddia ediyorum. Çıkıp efendim yerelin malı diyorlar. Devletin malı yereldir, yerelin malı devletindir diye konuştu.
KONUYLA İLGİLİ KOMİSYONUN ÇALIŞMALARI BELLİDİR
Vali Toprak, İzmire uygulanan sistemin bazı illerde farklı uygulandığı yönündeki sorulara ise malların Trabzonda belediyelere, İzmirde maliyeye bırakılması ile ilgili, Bu durum olabilir. Her yerde aynı olsaydı. İzmirin adı Trabzon, Trabzonun adı da İzmir olurdu. Bak böyle bir şey yok. Sizin adınız farklı benim adım Mustafa. Örnek gösterilme konusu yanlıştır diyerek yanıt verdi. Toprak, Ankaradan talimat alıp almadığı yönündeki konuya da, Olamaz efendim. Nasıl olur ya? Olayın sistemi açıktır. Komisyonun nasıl çalıştığı bellidir. Kanun açıktır dedi.
PERSONEL KONUSUNU DEĞERLENDİRİYORUZ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlunun iade ettiği Özel İdarenin üst düzey bürokratları ile ilgili de konuşan Vali Toprak, Orada kanun belli bir hüküm getiriyor. Kanun Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığına bağlı olan memurların dışındaki kişileri ilgilisine göre belediyelere verebilirsiniz diyor. Bunlar mühendis, üst düzey personel gibi kişilerdir. Aktarma yapıldıktan sonra belediyeler valiliğe müracaat edebiliyor. Neye göre müracaat edebiliyor. İhtiyaç fazlası ise müracaat edebilir. Valilikteki komisyon ihtiyaç fazlası olduğunu beyan eden belediyelerden bütçeyi, personel fazlasını, norm kadroyu isteyebiliyor. Yasa Oralara bak, ihtiyaç fazlası bildiren belediyeleri incele diyor. Komisyon bunu yapmak zorundadır. Eğer ihtiyaç fazlası ise biz de Devlet Personel Başkanlığına göndereceğiz. Gönderene kadar maaşlarını belediyelerden alacaklardır. Personel başkanlığı sorun olmayacak şekilde aynı il içinde görevlendirecektir. İhtiyaç fazlası mıdır, değil midir ona göre bakılır ve değerlendirilir açıklamasında bulundu. (HABER MERKEZİ)
Haber Merkezi