Sayfa Yükleniyor...
CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu parti sözcüsü Mehmet Ali Susam, dolardaki yükseliş neticesinde son 4 ayda vatandaşın cebinden 70 milyar liranın buharlaştığını söyledi
Susam, Haziranda doların 2,12 civarında seyrettiğini hatırlatarak, Dolar bugün 2,3 sınırına dayandı. Yıllardır sürdürülen hatalı ekonomik politikalar kamuyu, özel sektörü ve vatandaş aşırı borçlandırdı. Türkiyenin toplam brüt dış borcu 390 milyar dolara ulaştı. Son 4 ayda yaşanan yüzde 8,5luk devalüasyon neticesinde bu borç vatandaşa lira bazında 70 milyon ek yük getirmiş bulunuyor diye konuştu.
SANAYİCİNİN KAYBI 32,3 MİLYAR
Hatalı ekonomik politikalardan en fazla etkilenen kesimin sanayiciler olduğunu ifade eden Susam, Sanayicinin dış borcu 2002de 6,5 milyar dolarken, 12 yılda 30 kat artarak yaklaşık 179,4 milyar dolara ulaştı. Kurdaki yükseliş nedeniyle sanayicinin cebinden de son 4 ayda 32,3 milyar kaybolmuş oldu. Bu kaybın sorumluluğu Türkiyeyi 12 yıldır üretim yerine borç ekonomisiyle yöneten, lirayı baskı altına almaya çalışan, küresel ekonomideki değişiklileri göremeyen AKP iktidarıdır. Yıllardır bu ekonomik politikanın iflas etmeye mahkum olduğunu her fırsatta söylememize karşın, yapısal düzenlemeler yapmak yerine günü kurtarmayı ve kolay olan borç ekonomisini sürdürmeyi tercih etmişlerdir. Bu ekonomi anlayışında deniz bitmiştir. Veriler, giderek bozulan bir ekonomiyi işaret etmektedir. Kur ve enflasyon artık hükümetin baskısıyla sabit tutulamamaktadır. Artık borcu borçla ödeme, rezidans ve AVM yapma ekonomisinin gideceği yer kalmamıştır. Hızla üreterek ve tasarruf yaparak zenginleşme anlayışına dönmeye ihtiyacımız bulunmaktadır dedi.
ELEKTRİK VE DOĞALGAZA ZAM
Türkiyenin en büyük ithalat kaleminin doğalgaz olduğunu ve alınan doğalgazın yarısının elektrik üretiminde kullanıldığını hatırlatan Susam, Elektrik ve doğalgaza yapılan yüzde 9luk zam, doların fiyatındaki artışa bağlanıyor. Oysa bu zamların asıl nedeni hükümetin enerji politikasının olmayışıdır. Hükümet yıllardır enerji alanına hiçbir yatırım yapmıyor, üretimin, dağıtımı özelleştirdi. Özel sektör de doğal olarak-en hızlı kazanç elde edeceği doğalgaz ya da ithal kömürle çalışan santrallere yatırım yapıyor. Neticede Türkiye, elektrik üretiminin yarısını, Türkiyede bulunmayan, ithal edilen kaynaklarla yapıyor. Ucuz enerji, yerli ve yenilenebilir kaynakla elde edilen enerjidir. Türkiye hızla yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimin teşvik etmelidir dedi. (HABER MERKEZİ)
Haber Merkezi