Yerel gazetecilerin gözünden pandemi süreci

İzmir’de günlük yayın yapan yerel gazetelerin yazı işleri müdürleri ve haber müdürlerinin gözünden içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde gazetecilik faaliyeti üzerine konuştuk


  • Oluşturulma Tarihi : 23.03.2021 07:57
  • Güncelleme Tarihi : 23.03.2021 07:57
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Yerel gazetecilerin gözünden pandemi süreci

Pandemi sürecinde bütün riskleri göz önüne alarak, halkın doğru ve özgürce haber almasını sağlayan şüphesiz gazetecilerdir. Hepimiz biliyoruz ki savaşta, depremde, selde, yangında kısaca riskli, risksiz bütün olaylarda gazeteciler yaşananları aktarmak için gerekirse canını tehlikeye atmaktan kaçınmadan, cesurca ve korkusuzca oradadır. Bu bağlamda yaşadığımız kent olan İzmir’de pandemi sürecinde vatandaşların haber alma özgürlüğüne sahip çıkan İzmir’in yerel gazetelerinin yazı işleri ve haber müdürleri ile içinde bulunduğumuz pandemi sürecine dair söyleşi gerçekleştirdik.

HABERCİNİN SOKAKTA OLMASI LAZIM

9 Eylül Gazetesi Haber Müdürü SİNAN KESKİN: 9 Eylül Gazetesi olarak bugün itibariyle (19 Mart) evden çalışma düzeninde 1.yılımızı doldurduk. Evden çalışmaya başladığımız ilk günlerde sürecin bu kadar uzun süreceğini düşünmemiştik. Birkaç hafta evde kalıp ofise döneriz sanıyorduk. Fakat, pandeminin dışında 30 Ekim İzmir Depremi’nde gazetemizin bulunduğu binanın hasar görmesi nedeniyle, beklediğimiz gibi olmadı.Son bir yılda şunu fark ettik; aslında ofiste kullandığımız teknik ekipmanların birçoğuna ihtiyacımız yokmuş.Teknik olarak en yalın halde çalışabildiğimizi, gazeteyi hergün sorunsuz bir şekilde çıkarabildiğimiz gördük.

BİLGİ EDİNMEK KOLAYDI

Önümüzdeki günlerde bunun önemli avantajlarını yaşayacağımız düşünüyorum.Ancak işin habercilik tarafına gelecek olursak. Başlangıçta haber kaynaklarımızın da neredeyse tamamı evde olmayı tercih ettiği için çevrim içi iletişim araçlarıyla bağlantı kurup bilgi edinmek kolaydı. Zamanla hayat ‘normalleşmeye’ başladığında işler bizim için biraz zorlaştı.Tüm hayatı bir bilgisayar ekranından takip etmek günceli bir adım geriden takip etmemize neden oluyor bazen.Habercinin sokakta olması lazım.Sıradan bir sokakta yürürken bile çok önemli bir haberin içinde bulabilirsiniz kendinizi.Yüz yüze iletişim kurduğunuzda karşınızdakinin mimiklerinden söylediklerinin ne anlama geldiğini daha iyi kavrayabilirsiniz.Birebir iletişim bizim mesleğin olmazsa olmazlarından.Bugünlerde, yeni ofisimizde hayata karışacağımız günlerin heyecanını yaşıyoruz.

İLKSES Gazetesi SORUMLU Yazı İşleri Müdürü ERDAL EREK: Gazetecilik mesleği her dönemde zorluklarla karşılaşmaktadır.Dünyada ki gelişmeler ne üzerine yoğunlaşırsa bizler de kendi durumumuzu ona göre değiştirmek zorunda kalırız.Diğer meslekler her şarta göre işini yapmaya çalışırken bizler değişen şartlara göre iş yaparız. O yüzden başta da belirttiğim gibi gazetecilik zor meslektir. Bunu darbeler döneminde de gördük, 28 Şubat’ta da, 15 Temmuz’da da, son yaşanan 30 Ekim büyük İzmir depreminde de gördük. Her koşulda en önde olan gazeteciler olmuştur.Pandemi sürecinde de değişen bir şey olmadı.Tüm dünya önlem alırken, kısıtlamalar yaşanırken, insanlık eve kapanırken bizler yine sokaklarda işimizin başındaydık.İzmir basını olarak örnek bir girişimde bulunarak, “Türkiye Evinde, Haberler Elinde, Evde Kal” projesi çerçevesinde tüm gazeteler aynı sloganla aylarca ortak hareket ettik.Bunun yanı sıra 7 günlük gazete depremde zarar gören vatandaşlarımız gündemi takip etsin günlük gazete okusun diye 3 ay boyunca ücretsiz gazete standı kurduk ve onlara gazete ulaştırdık.

SALGINDA ÖN SAFTA YER ALDIK

Pandemide birçok meslektaşımız görevi başındayken koronavirüse yakalandı, kimisi yaşam mücadelesini kaybetti. Tüm bunlara rağmen yine halk adına halka haber ulaştırma adına haber peşinde koştuk. Aşının bulunmasıyla dünya rahat bir nefes aldı, umarım bu sıkıntılı süreci en kısa sürede atlatacağız.Sağlık çalışanları bu süreçte çok büyük mücadele verdiler. Bunun yanı sıra gazeteciler de her zaman haber peşinde koşarken ön safta yer aldı. Yetkililerden ricam her şartta canla başla haber peşinde koşan gazetecilerin bu ölümcül hastalıktan daha fazla can kaybetmemesi için aşı programının içine alınmalarıdır. Pandemisiz, maskesiz rahat nefes alabileceğimiz bir dünya dileğiyle.

TELEFONLA HABER YAPMAK TIKANMALARA NEDEN OLDU

Ege Telgraf Gazetesi Haber Müdürü ESRA KAPAR: Pandeminin Türkiye’de açıklanmasını hemen ardından evden çalışmaya başlayan gazetecilerden biriyim ve hala evden çalışsam da haftada birkaç gün gazeteye gitmeyi tercih ediyorum. Pandemide habere ulaşmada sıkıntı yaşamadık fakat muhabir arkadaşlarımız için evden yalnızca telefonla haber yapmak, editörler olarak gazete ortamından uzaklaşmak zaman zaman tıkanmalara neden oldu. Ayrıca koronavirüsten başka haber yapılamayan günlerde gerek ekonomi gerek siyaset gerekse belediye haberlerindeki azalmalar zaman zaman sıkıntı yaşattı. Sayfaların yapımı, gazetenin yapılması ya da okuyucuya ulaşma konularında zorluklar yaşamadık. Her ne kadar evden çalışmanın rahat yanları olsa da gazetecilik sahadan uzak kalarak, gazeteye dokunmadan icra edilince manevi olarak doyurmadı bizleri. Virüsün bulaşı hızı ve vaka sayıları arttıkça tedirginliğimiz de doğru orantıda artınca enerji düşüklüğü ve koordinasyon sıkıntısı yaşadığımız zamanlar oldu. Umut ediyoruz ki eskisi gibi ofiste, sahada, toplantılarda yeniden aynı hazla işimizi yapacağımız günler yakındır…

PANDEMİ SÜRECİNDE HABERE ULAŞMAK ZORLAŞTI

Yeni Bakış Gazetesi Haber Müdürü İSMAİL İNAN: Pandemi sürecinde habere ulaşmak zorlaştı. Tüm konuların ortak noktası pandemi oldu.Ekonomiden sanata, spordan cemiyet hayatına tüm etkinlik, organizas- yon vb. programlar yapılamadı.Böyle olunca da rutin bir programdan özel haberlerin çıkma yolları kapandı. Evden çalışma döneminde telefon ile haber kaynağına ulaşmak zor olabiliyor. Nitekim muhabirlerimizin telefonlarına cevap veril- mediği ya da ‘geri dönüş yapacağım’ denilip dönüşlerin yapılmadığı zamanlar oldu. Herkese açık bir toplantıda, mikrofonların uzatıldığı bir yerde sorulan soruya cevap vermemek gibi bir durum olmaz ama evden çalışma döneminde, telefonla haber kaynağıyla konuşurken bazen cevapları alamadığımız dönemler oldu. Hatta zoom üzerinden veya başka platformlardan online yapılan toplantıların çoğunda gazetecilerin soru sorma şansları olmadı ve hatta mikrofonları kapalı bir halde bekledi. Ayrıca alanda çalışan muhabirler her an koronavirüs bulaşma riski taşıyordu ve halen de bu risk devam ediyor. Aynı zamanda her gazetecinin evden çalışma ortamı olmayabiliyor.Böyle olunca gazetecinin işine odaklanması da zorlaşıyor.

YER, ZAMAN VE MEKAN KAVRAMININ OLMADIĞI BİR MESLEK DALI

Ticaret Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü SEDA GÖK: Haber kaynağı, haberi yapan ve haberi okuyan kitlenin daha fazla haberi irdelediği bir süreci yaşıyoruz. Hele de gerek toplum sağlığı gerekse sağlık ekonomisi üzerinden sürece baktığımızda bu hassasiyet daha fazla arttı. Cep telefonlarımızda kaç haber kaynağımızın cep telefon numarasının kayıtlı olduğu, bu insanlara ne kadar zamanda ulaşabildiğimizi ve görüş alabildiğimizi sorguladık. En önemlisi ise zaman yönetiminin kıymetini anladık.Bu süreçte gerek bir gazeteci, gerekse bir yönetici olarak bunun hassasiyeti ile hareket etmeye özen gönderdim.Ekip arkadaşlarımın da aynı hassasiyet ile sürece bakmasını aşılamaya çalıştım.Bizim mesleğimiz özünde masa başı yapılan bir iş değil. Yer, zaman ve mekân kavramının olmadığı bir meslek dalı... Özellikle genç kuşak temsilcilerinin bunu öğrendiği bir süreç oldu.Haber Merkezi olarak bu süreci tamamen ofis ortamından uzakta yönettik, yönetiyoruz.Ancak ekip arkadaşlarımız ile sürekli iletişim halindeyiz.Bütün çalışanlarımızın ciddi bir emeği var. “Nöbetçi olan arkadaşım, şunu toplayalım” dediğimizde anlık refleksleri en kısa zamanda vermiş olmaları bizim için önemli bir katma değerdi. Ofis ortamındaki gibi internet ortamında gündem toplantıları yapmış olmamız özel haber üretimi açısından önemli idi. Çünkü bu süreçte rutin toplantıların olmaması, özel haberciliğin önemini ve kıymetini bir kere daha hatırlamamızı sağladı.Bireysel olarak algılanan mesleğimizde ekip çalışmasının önemi bir kere daha hatırlanmış oldu.Pandemi süreci birçok alanda olduğu gibi gazetecilikte devinimi hızlandırdı. Önümüzdeki süreçte artık okuyucu daha fazla özel haber isteyecek. Bu da ihtisas haberciliğinin öneminin altını çizecek.Son dönemde bunun en güzel örneğini sağlık haberciliğinde gördük.Diğer önemli bir husus online haberciliğin daha da geliştiği bir dönemi yaşıyoruz. Televizyon özelinde haber kaynakları görüşlerini video ile göndermeye, uzaktan bağlantı ile vermeye başladılar. Aslında haber kaynaklarının da bu konuda eğitildiği bir süreci gördük. Haberci doğru bilgiyi aktarmak için daha fazla çaba harcar oldu. Yani bizlerde aslında ev ödevimizi daha fazla çalışır olduk. Medyanın bu dönemde insanlarda farkındalığı arttırmadaki gücünü bir kere daha hatırladık ve bunun etkilerini yaşayarak gördük.Medya kendine olan güveni de aslında bu süreçte test etmiş oldu.Kendimizi artı ve eksilerimizle görme imkânımız oldu.

SAĞLIKLARINI RİSKE ATARAK ÇALIŞTILAR

Haber Ekspres Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü HÜSEYİN ÇATAL: Pandemiyle birlikte pek çok sektör kısmi ya da tamamen uzaktan mesai düzenine geçti.Biz de pandeminin başından itibaren 'Evde Kal' çağrılarına uyarak uzaktan çalışmaya başladık.Bir gazeteci olarak, pandemi sürecinde çok fazla zorluk yaşadığımızı düşünmüyorum.Evet bu sereç biraz yıpratıcı oldu ama bu herkes için böyleydi.Sosyal hayatımızın kısıtlanması, maskeler yüzünden rahat nefes alamamamız hepimizi farklı şekillerde etkiledi. Bu süreçte gazetecileri, ofis içinde çalışan (editörler, sayfa sekreterleri, haber müdürleri vb.) ve dışarıda haber peşinde koşan muhabirler olarak iki ayrı kategoride değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Ofis içinde çalışanlar bu süreçte işlerini evlerinde virüsten uzak, güvenli bir şekilde yürüttüler. Muhabirler ise haber kaynaklarıyla internet üzerinden online olarak ya da telefonla görüştüler. Sokağa çıkmalarını gerektiren haberlerde ise sağlıklarını riske atarak çalışmak zorunda kaldılar.Bu açıdan muhabirlerin zorluk yaşadıklarını söyleyebiliriz.Umarım en kısa sürede sağlıklı günlere döneriz.

Haber Merkezi