Sinema ve fotoğraf

İzmir Karşıyaka'da bulunan 7. Sanat Derneği verdiği fotoğraf ve sinema eğitimleri ile kişileri profesyonelleştiriyor ve bakış açılarını değiştiriyor. Derneğin başkanlığını 2 yıldır yapan Fethi Beşol, İzmirlilerin fotoğraf ve sinemaya ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. Dernek olarak devlet ve belediyeden sanat için herhangi bir teşvik olmadığını ifade eden Beşol, ayrıca çoğu zaman destek olunacak yerde köstek olunduğunu iddia etti


  • Oluşturulma Tarihi : 27.07.2015 07:19
  • Güncelleme Tarihi : 27.07.2015 07:19
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Sinema ve fotoğraf

ONURHAN ALPAGUT

İzmir Karşıyaka'da bulunan 7. Sanat Derneği verdiği fotoğraf ve sinema eğitimleri ile kişileri profesyonelleştiriyor ve bakış açılarını değiştiriyor. Derneğin başkanlığını 2 yıldır yapan Fethi Beşol, İzmirlilerin fotoğraf ve sinemaya ilgisinin yoğun olduğunu söyledi. Dernek olarak devlet ve belediyeden sanat için herhangi bir teşvik olmadığını ifade eden Beşol, ayrıca çoğu zaman destek olunacak yerde köstek olunduğunu iddia etti

Bize kendinizden bahseder misiniz?

Adım Fethi Beşol. 1992 yılı İzmir doğumluyum. 2007 senesinde iletişim lisesine başladım. Meslekle tanışmam başladığım lise ile gerçekleşti. 4 yıllık bir mesleki eğitim aldım. Ardından 9 Eylül Güzel Sanatlar Fakültesinde Görüntü Yönetmenliği eğitimi gördüm. Bu da aynı şekilde 4 yıllık süreli bir eğitimdi. 2014 senesinde burayı bitirerek mezun oldum. 2011 yılında arkadaşlarımla beraber gereksinimler sonucu dernek kurduk. Sonrasında 7. Sanat Derneği ile ilgili çalışmaları başlattık. Ben Dokuz Eylül Güzel Sanatlar Fakültesi 1. sınıftayken dernek kurulmuş oldu. 7. Sanat Derneği’nin 2 yıldır başkanlık görevindeyim. Ayrıca dernek dışında kendime ait bir prodüksiyon şirketinin sahibiyim. Orada daha çok yazın düğün çekimleri, dış mekan çekimleri gerçekleştiriyorum. Kışın da kurumsal firmaların video ve fotoğraf çekimlerini yapıyorum.

7. Sanat Derneği’ne gelecek olursak neler söylersiniz?

Haziran 2011 yılında bu derneği kurduk. Dolu dolu 4 yıllık bir maziye sahibiz. Derneğimiz genel anlamda fotoğraf ve sinema sanatı üzerine kurulmuş ve bunu yaygınlaştırmayı amaç edinmiştir. Öncelik olarak eğitime önem veririz. Bu bağlamda derneğimiz çeşitli kurslar veriyoruz. Geçim kaynağı olarak bu kursları kullanıyoruz. Burada ben dahil büyük bir ekibimiz var. Bu anlamda fotoğraf ve sinemaya dair atölyeler düzenleniyor. Kapsam dahilinde kısa filmler, fotoğraf, geziler düzenliyoruz. Hatta bu atölyelerden çıkmış ödül alan kursiyerlerimiz var. Bu yıl içerisinde film atölyemiz başarılar kazanarak çeşitli ödüller aldı. Bunlardan bir tanesi Saint Michael Üniversitesi’nin Türk Sinemasının 100. Yılı kapsamında düzenlediği yarışmada 1. olduk. Yine aynı şekilde TAKEV'in liseler arası düzenlediği yarışmadan da 3’üncülük elde ettik.

Fotoğraf ve sinemadan bahsedecek olursak neler söylersiniz?

Ben bu işe ilk girdiğimde para kazanmak değil hayalimi gerçekleştirmek amacıyla adım attım. 8 yıldır aralıksız sektör içerisindeyim. Eğitmen olarak da 3 yıldır eğitim veriyorum. Ancak anladığım kadarıyla sanat yapmaya çalıştığınızda para kazanamıyorsunuz. Ne zaman işi ticarete döktüm o zaman bir şeyler cebime girmeye başladı. Benim için fotoğraf da ve sinema da öldü sanat dışına çıkmasından dolayı. Bundan sonra anladım ki ya sanat yapıp aç kalacaksın ya da birilerinin isteklerini gerçekleştirip para kazanacaksın. Şu anda ben 2. tercihi yaptım. Geçinebiliyorum ancak sanatımı yapamıyorum. En azından sanatını yapmak isteyen insanlara yardımcı oluyorum. Şu an sinema ve fotoğraf benim için geride kaldı. Keşke her şey öğrencilik yıllarımdaki gibi kalsaydı. Eskiden günde 4-5 film izler sürekli fotoğraf çekerdim. Şimdi sanat öğretiyoruz ancak asıl yapmak istediklerimizi gerçekleştiremiyoruz. Prodüksiyon işi ile uğraşmam dolayısıyla başkalarının isteklerini yapmaktan kendi isteklerimi yapamıyorum. İşin içerisine maddiyat giriyor.

7. Sanat Derneği’ni kurmanızdaki amaç nedir?

Dernek olarak fotoğraf ve sinema dışında başka hiçbir iş ile uğraşmıyoruz. Çünkü birçok dernek veya kurs o kadar fazla ve tüm sanatları bir araya getiriyor ki bu da verimli olmuyor. Biz tamamen tekrarlıyorum fotoğraf ve sinema öğretiyoruz. Bu iki sanat dalının da öğretilip yaygınlaştırılması amacımız.

7. Sanat Derneği ismi nereden geliyor?

7. Sanat kelimesi anlam olarak sinemayı teşkil etmektedir. 6 tane temel sanat vardır. Sinema da bu altı sanatı bir arada tutan 7. sanattır. O yüzden sinemaya 7. sanat adı verilmiştir. Biz de sinema ve fotoğraf gönüllüsü olduğumuzdan ötürü 7. Sanat Derneği ismini kullanmayı tercih ettik.

Dernek olarak neler yapıyorsunuz?

Öncelikli olarak en büyük geçim kaynağımız kurslar. Fotoğraf ve sinema alanında çeşitli kurslar veriyoruz. Kişileri istedikleri alanlar üzerinde profesyonelleştiriyoruz. Bunları da çeşitli atölye dersliklerimizde gerçekleştiriyoruz. Fotoğraf gezileri düzenliyoruz. Gezilerimiz tüm Türkiye’yi kapsıyor.

İnsanların fotoğraf ve sinemaya olan ilgilerini artırmak amacıyla neler yapılabilir?

Bu işin öncelikli olarak okullarda başlaması gerekiyor. Sanat eğitimi genç yaşlarda başlar. İlkokulda 2 resim çizdirip sonra bu dersleri matematik derslerine çeviren öğretmenler yerine gerçekten sanat eğitimi verilmesi şart. Şu anda eğitim sistemi ile alakalı sanata karşı bakış sorunlu olduğundan dolayı kişilerin sanata bakışı çok daha ters. Bir çocuk belki Türkiye'nin en iyi Udi'si olacak fakat Ud'u görmemiş bile insanlar yeteneklerini nasıl keşfedebilecek? İnsanları teşvik etmek lazım. Bu işlerin yapılması sistemde köklü bir değişimin olması ile gerçekleşebilecek işler. Bu sanatlar öyle ucuz işler değil ve ne yazık ki insanlar kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalışıyorlar. Aslına bakarsanız olaya genel olarak bakacak olursak sonuçta bir ülkede yoğun bir ekonomik kriz varsa sanat insanların aklına gelebilecek en son şey. İnsanlar belirli oranda bir rahata ulaşmaları ile ancak sanatla uğraşabiliyorlar.

Kurslarınıza ilgi ne durumda?

Kurslarımıza talep iyi durumda. İzmir'de bizim dışımızda baya bir yer var. Ancak kişiler bizi tercih ediyor. Eğitimleri kurslarımız gelen kişiler çok beğeniyorlar. Sanırım bu da kaliteli bir kadroya sahip olmamızdan dolayı.

Kurslarınız gelen kişiler sizlere daha çok neleri soruyor?

Kursiyerlerimizin merhaba'dan önce dedikleri ilk şey 'hangi makineyi alayım?' oluyor. Bunun sebebi fotoğraf sanatı herkesin yaptığı bir şey olmasından ötürü. Herkes cep telefonları ve benzeri aletlerle bir takım fotoğraflar çekiyor. Ancak iş profesyonel bir alete gelince kişiler çok yabancılar. Sinema anlamında ise, senaryoları olan kişiler bunları nerelere gönderebileceklerini sorabiliyorlar.

Biraz kurs programlarınızdan bahsedecek olursak neler söylersiniz?

Temel fotoğraf eğitimi atölyelerimizde toplam 6 haftalık bir eğitim görüyorsunuz. Ders maratonu 15-18 saat arasında değişiyor. Derslerimiz hem uygulamalı hem de kuramsal olarak gerçekleşiyor. Bu atölyenin toplam ücreti 220 Türk Lirası. Bu rakam sanıyorum ki İzmir'de bu kalitede sahip olabileceğiniz en uygun yer. Sınıflarımız en fazla üç kişilik sınıflar. Ayrıca diğer yerlerde kayıt olduğunuz şekilde 1 ay kursu beklemek zorundasınız fakat bizde böyle bir durum mevcut değil. Kişiler direk kayıt oldukları gibi 1 hafta içerisinde kurslara başlayabiliyorlar. Bir yerde 20-30 kişiyle alabileceğiniz bir eğitimi biz maksimum 3 kişilik sınıflarda veriyoruz. Temel eğitim atölyelerimizde kişiler tam olarak cihazı kullanmayı öğrenerek ayrılıyorlar. Bu dediklerim temel eğitim atölyeleri için geçerli. Bu işin devamında uygulamalı atölyelerde ya stüdyo ya da dış mekanlarda çekimler gerçekleşiyor. Bu eğitimler teke tek ya da iki kişilik eğitimler. Fiyat yine aynı şekilde devam ediyor. Bir uygulamalı atölye için çok uygun bir fiyat bence. Sonrasında mesleki eğitim atölyelerinde teke tek eğitim veriyoruz. Film atölyeleri de yine aynı şekilde 6 haftalık 15 saatlik bir eğitim içeriyor. Sonrasında kısa film uygulama atölyesi ya da kuramsal bir eğitim isterlerse okuma atölyesinden devam edebiliyorlar.  Atölyelerden katılımcılar kısa film çekmek istedikleri takdirde ekipmanları tamamen biz temin ediyoruz. Tamamen derneğin ekipmanlarını kullanarak yapacakları çalışmalarda kişilere destek sağlıyoruz.

Peki, tüm bu maliyetleri nasıl karşılıyorsunuz?

Yine temel anlamda kurslarımız sayesinde maliyeti karşılıyoruz. Ancak herhangi kurslarla ilgili ya da herhangi bir ek ödeme çıkarsa bende başkan olarak çıkarıp cebimden verebiliyorum. En basitinden bizlere herhangi bir belediye ya da devlet katkısı olmadığı gibi götürüsü de oluyor. Örnek verecek olursam dışarıda küçük bir tabelamız var. Belediye buna ceza kesiyor. Bende derneğin kasasında para olmadığı için bu parayı kendi cebimden karşılıyorum. Bunun gibi pek çok durum var. Desteklenmiyoruz ancak köstekleniyoruz.

Buradan çıkan insanlar neler yapıyor?

Öncelikle insanların bakış açıları değişiyor. Bize kişilerden gelen geri bildirim bu şekilde. Kişiler aldıkları eğitim sayesinde profesyonelleşiyorlar.

 

Haber Merkezi