Sayfa Yükleniyor...
Muhtarın Sesi sayfamızdaki bugünkü ziyaretimizi Bornova Meriç Mahallesine gerçekleştirdik. Tarihi 1940 yıllarına dayanan mahallenin muhtarı ise Erdinç Kavalalı. Mahalleye ilk muhtarlık ise 1963 yılında geliyor. İlk muhtarın ismi ise Yakup Sipahi. Orta gelir altı sınıfın oturduğu mahalle İzmirin diğer yerleşim alanlarında olduğu gibi çarpık kentleşme ile iç içe vaziyette. Dar sokakların bulunduğu mahallenin içinden yüksek gerilim hattı geçiyor. Mahallenin en büyük sorununun yıkılmaya yüz tutmuş binaların mahallede çok olmasını söyleyen muhtarımız Erdinç Kavalalı, Bu evler her an yıkılabilecek bir durumdadır. Birilerinin tepesine yıkılabilir dedi Bunun dışında o binaların fuhuş yuvası ha
Bugün sizler için Bornovanın Meriç Mahallesindeyiz. Mahalleye ilk muhtarlığın 1963 yılında gelmesine rağmen mahallenin tarihi 1940lı yıllara dayanıyor. Mahalleye muhtarlık gelmeden önce dağınık bir yerleşim alanına kurulduğunu söyleyen muhtar Erdinç Kavalalı muhtarlıktan sonra ise mahallenin bugünkü haline geldiğini ifade etti. Orta gelir altı sınıfın yoğunlukta yaşadığı mahallenin sorunları ise oldukça fazla. Mahallenin en büyük sorunlardan birisinin yıkılmaya yüz tutmuş binalar olduğunu söyleyen Kavalalı bu binaların insan hayatını tehlikeye soktuğunu ve bu binaların içinde fuhuş yapıldığını iddia etti. Mahallemiz bu sorunu dışında ulaşım, yol, çocuk parkı ve yüksek gerilim hattı gibi problemlerle boğuşuyor.
Mahallenin tarihçesini alabilir miyim?
Mahalle ilk olarak 1940 yılında kuruldu. Mahallemiz ilk dönemlerinde dağınık bir yerleşim yeri konumundaydı. Mahallemize ilk muhtarlık 1963 yılında geldi. İlk muhtarımız ise Yakup Sipahi. Mahallemizde toplamda 4 muhtar görev yaptı.
BİNALARIN YIKILMA TEHLİKESİ
Mahallenin sorunları neler?
Mahallemizin en büyük sorunu yıkılmaya yüz tutmuş binalardır. Bu binalardan mahallemizde çok sayıda bulunmaktadır. Bu binalar insanların hayatları için ölüm riskini taşımaktadır. Mahallemizde 20 kadar bulunan bu binaların yanından her gün yüzlerce insan geçiyor birisinin tepesine yıkılabilir her an için. Önlem almak için illaki birsinin zarar görmesine gerek yok. Bu binaların yılkıma tehlikesi yanında bir de oralarda çok sayıda fuhuş olayı cerayan etmektedir. Mahalle sakinleri tarafından görülen bu durum insanları rahatsız etmektedir. Bu binaların çevresi ve içi de pislik içinde bulunmaktadır. Böyle olması nedeniyle çevreye hem sağlık hem de görüntü açısından olumsuz bir görüntü ortaya çıkmaktadır. Bu durum hakkında yetkili mercilere şikayetlerimizi defalarca iletmemize rağmen bir çözüm bulunamadı. Bir keresinde gönderdikleri cevap ise binanın yıkılma tehlikesi nedeniyle içerisini temizleyemedik diye. O evlerin özel kişilere ait olması nedeniyle yıkılma işlemlerinin zor olduğunu belirtiyorlar. Bizim isteğimiz bir an önce o binaların yıkılarak insan hayatını riske eder konumdan kurtarılmasıdır.
MAHALLEYE ULAŞIM ARACI GİRMİYOR
Mahallemizin diğer bir sorunu ise ulaşım problemidir. Mahallemizin üst kısımlarına belediye otobüsü çıkmıyor. Burada çok sayıda vatandaşımız yaşamaktadır. Dik bir yokuşta yer alan konutlardaki insanlar ulaşımı kullanabilmek için o yokuşu inip çıkmak zorunda kalıyorlar. Orada yaşayan yaşlı ve hasta insanlar var o yokuşu çıkmaları çok zor oluyor. Bu konu hakkında belediyeye 5 kez istekte bulunmamıza rağmen bir sonuç alamadık. Bu konu hakkında bir heyet geldi ve o alanda otobüsün sefer yapmasını uygun buldu ama buna rağmen otobüs konulamadı. Belediye sadece kar amacı güderek hareket etmemelidir. İnsanlara hizmet ulaştırılacaksa kar amacı güdülemez.
MAHALLE KARANLIK İÇİNDE KALIYOR
Mahallemizin yollarında sorunlar var. Geçme taş olan alanlarda göçme olayı çok fazla meydana gelmektedir. Bu durum nedeniyle mahallemizin her yeri delik deşik olmuş durumdadır. Bununla ilgili başvurularımız oldu ve kimi yerler yapıldı ama hala bazı alanlar aynı konumdadır. Bunun dışında mahallemizdeki sokak aydınlatmalarında büyük sorun yaşıyoruz. Mahallemizde çok sayıda sokak lambası patlak konumdadır bazen bir sokak komple karanlık içinde kalabiliyor. 186ya ulaşmamız çok zor oluyor. Bizi yarım saat telefonda bekletiyorlar bu bekleme nedeniyle telefon faturalarımız çok fazla gelmektedir. Bize ayrı bir hattın açılacağını söylediler ama böyle bir çalışma olmadı ve kimse de bir şey yapacağa benzemiyor.
Mahallemizde yer alan çocuk parklarımız çok bakımsız ve bitap bir haldedir. Oyuncaklarımızın hepsi kırıktır. Bu kırık oyuncaklar çocuklar için tehdit oluşturmaktadır. Yetkililere defalarca bildirmemize rağmen bir sonuç alamadık. Yetkililer bugün yarın yapacaklarını söylüyorlar ama hala bu konu hakkında bir çalışma yürütülmedi.
MAHALLEDE YÜKSEK GERİLİM HATTI
Mahallemizde çok sayıda sahipsiz köpek bulunmaktadır. Bu köpekler mahalle sakinlerine saldırıyorlar. Mahalle sakinlerinin de bu konu hakkında çok fazla şikayetleri bulunuyor. Belediye bu köpekleri götürüp aşı yaptırıp geri getiriyorlar. Bunun dışında yapılan hiçbir çalışma olmuyor. Köpek sorunu dışında mahallemizde doğalgaz bulunmuyor sadece üç binada bulunuyor. Bunun içinde 600 tane imza topladık ve doğalgaz gelmesini bekliyoruz. Bu doğalgaz ile ilgili daha önce komisyon oluşturuldu ben de o komisyonun içindeydim. Komisyon olarak da başvuruda bulunuldu ama bir sonuç alamadık.
Mahalle sakinlerinin sağlıklarını tehdit eden bir diğer unsur ise mahallenin ortasından yüksek gerilim hattının geçmesidir. O yüzden gerilim hattının altında çok sayıda bina bulunmaktadır. Bu yüksek gerilim hattına bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Bu konu hakkındaki başvurularımızda sonuçsuz kaldı. Yüksek gerilim hattı dışında mahallemizde çok sayıda baz istasyonu bulunuyor bunlara da bir çözüm bulunması istiyoruz.
SOSYAL GÜVENCEMİZ YOK
Muhtarlık müessesi ile ilgili ne diyeceksiniz?
En kaba ifadeyle muhtarlık mahallede vatandaşın devlete karşı gazını alır. Vatandaşın devlete karşı biriktirdiği öfkesini, nefretini dindiren bir kurum konumundadır. Bunun dışında muhtarında kendine göre sorunları olmaktadır. Muhtarların sosyal güvenceleri yoktur. Muhtarların maaşları da yeterli bir düzeyde değildir. Muhtarlar bağkurlarını yatırmak zorunda kalıyorlar ve aldıkları paranın yarısı bağkur kurumuna gitmektedir. Muhtarların çoğu bağkurlarını yatıramadıkları için borçlanmış durumdadırlar. Bu konularda devletin düzgün bir düzenleme yapması gerekmektedir.
Muhtarlık olarak çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?
Mahallemize yeni ilkokulu ve lise yapılması için çalışmalarımız oluyor. Milli eğitim müdürlüğü ve MTK sitesi yönetimi ile konu hakkında görüşmelerimiz oldu.
Muhtar gözüyle İzmir
İzmirin durumunu çok iyi görmüyorum. Manisa, Uşak, Afyon gibi illerde İzmirden çok daha iyi bir durumda yer alıyorlar. İzmirde işsizlik sayısı çok fazla. Yeni yapılan fuarla birlikte İzmir inşallah gelişir ve daha iyi bir konuma gelir.
Erdinç Kavalalı kimdir?
1970 yılında İzmirde doğdum. Mahallemizde 2 dönemdir muhtarlık görevini sürdürüyorum. Öğrenim durumum lise. Evli ve 1 çocuğum var. Muhtarlık görevini üstlenmeden önce mahallemde esnaflık yaptım.
Mahallenin Künyesi:
Nüfus:12000
Seçmen sayısı:7000
Posta kodu:35090
Cadde sayısı:3
Sokak sayısı:150
Muhtar: Erdinç Kavalalı
Haber Merkezi