Salgado’ya yoğun ilgi

Türkiye’nin en büyük sanat galerisi olan Folkart Gallery’de 1 Ekim’den buyana sergilenen Fotoğrafçı Sebastian Salgado’nun “Workers” adlı koleksiyonu İzmirlilerin büyük ilgisini çekiyor


  • Oluşturulma Tarihi : 25.10.2015 07:06
  • Güncelleme Tarihi : 25.10.2015 07:06
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Salgado’ya yoğun ilgi

NİLGÜN TAZE

30 Kasım itibariyle son ziyaretçilerini ağırlayacak olan sergide yaşayan en ünlü belgesel nitelikli insan fotoğrafçılarından biri olan Salgado’nun 63 fotoğraftan oluşan “Workers” adlı koleksiyonu Folkart Gallery’nin 18. katında bu güne kadar 500 kişi tarafından ziyaret edildi.

Dünyanın yaşayan en büyük iki fotoğrafçısından biri olarak anılan Sebastio Salgado “Yalan söylemeyi öğrenmemek” için politikaya girmek istemeyen ve kendisine teklif edilen cumhurbaşkanlığı görevini reddeden bir kişilik olarak tanınıyor. Kalem yerine ışığı kullanan, fotoğraf çekerken Don Kişot, çektiği fotoğraflardan elde ettiği geliri paylaşırken Robin Hood gibi davranan Brezilyalı Salgado dünyanın yaşayan en büyük iki fotoğrafçısından biri kabul ediliyor.

FOTOĞRAFLA TANIŞAN EKONOMİST

1944 yılının şubat ayında Brezilya’nın Sao Paulo Kenti’nin küçük bir köyünde, Aimores’te doğan Salgado 8 çocuklu ailenin 6. ve de tek erkek oğlu olarak dünyaya geldi. Sao Paulo’da ekonomi okumasının ardından da ABD’de ekonomi yüksek lisansı yaptı. Bir süre Brezilya Maliye Bakanlığı için çalışan Salgado, politik nedenlerle Brezilya’yı terk edip Fransa’ya yerleşti.  Paris’te çeşitli şirketlerde ekonomist olarak çalışan Salgado’nun hayatı, çalıştığı kahve şirketi tarafından Afrika’ya gönderilmesiyle değişti. Görevi kahve plantasyonlarındaki üretimi kontrol etmekti. Giderken eşinin fotoğraf makinesini ödünç aldı. Burkina Faso’nun Sahel Bölgesi’ndeki kuraklık Salgado’yu fotoğrafla tanıştırdı.

BİR VAZGEÇİŞİN HİKAYESİ

Eşinin küçük fotoğraf makinesi ile çektiği fotoğrafları gördükten sonra asıl yapmak istediği işin fotoğrafçılık olduğuna karar veren Salgado dönemin ünlü fotoğraf ajanslarından biri olan Sygma Ajansı’nda çalışmaya başladı. 1975-1979 yılları arasında Gamma Ajansı için çalışan Salgado ardından dünyanın en büyük fotoğraf ajansı olarak kabul edilen Magnum’un üyeliğine seçildi. Magnum için çalışırken dönemin ABD Başkanı Reagan’a düzenlenen suikast girişiminin fotoğrafını çekti. Çektiği tek kare fotoğraf ona dünya çapında ün kazandırdı ama daha da önemlisi on yıldan daha fazla bir süredir ekonomik kriz çeken Magnum’u kurtardı.

240 BİN KARE FOTOĞRAF

Ününün doruğundayken ortadan kaybolan Salgado, üç yıl sonra 240 bin kare fotoğrafla ortaya çıktı. Çektiği fotoğrafları çeşitli kampanyalarla satıp geliriyle fotoğraflarını çektiği topraksız köylülere arazi satın aldı. Çılgınca katledilen Amazon ormanlarını kurtarmak için orman satın alıp 5 milyon ağaç dikti. Dünyanın en çok kazanan fotoğrafçısı olan Salgado, son yıllarını Kongo’da çocuk felcinden ölen çocukları kurtarmak için Dünya Sağlık Örgütü adına fotoğraf çekerek geçiriyor.

Haber Merkezi