- Bilim ve Teknoloji
- 10.05.2025 15:45
Soğuk Savaş dönemi Sovyet uzay aracı Kosmos-482, 52 yıl sonra atmosferi geçerek Hint Okyanusu'na düştü. Uzay aracı, Venüs’e ulaşmayı amaçlamıştı ancak başarısız oldu.
Soğuk Savaş döneminden kalma Sovyet uzay aracı Kosmos 482, 52 yıllık uzun bir yolculuğun ardından bugün Dünya'ya düştü. Uzay aracı, atmosfere girmesinin ardından Endonezya'nın batısındaki Hint Okyanusu'na çakıldı. Bu tarihi olay, uzay araştırmaları ve Sovyet uzay programının önemli bir parçası olarak kaydedildi.
Sovyetler Birliği'nin Soğuk Savaş döneminde fırlattığı Kosmos 482 uzay aracı, başlangıçta Venüs'e ulaşmak amacıyla tasarlanmıştı. Ancak hedeflerine ulaşamayan uzay aracı, alçak Dünya yörüngesinden çıkamayarak, görevini tamamlamadan parçalandı. Uzay aracının "Lander" sondası, 52 yıl sonra bugün TSİ 09.24’te atmosfere girdi. Roscosmos'un yaptığı açıklamaya göre, Kosmos-482'nin enkazı Endonezya'nın batısında, Hint Okyanusu'na düştü.
University College London'dan Profesör Marek Ziebart, yörüngeden çıkan uyduların atmosferde sürüklenme nedeniyle genellikle yanmaya eğilimli olduğunu belirtti. Ancak, Kosmos-482'nin Venüs'e dayanacak şekilde tasarlanmış olması nedeniyle, yüksek ihtimalle Dünya yüzeyine tek parça olarak indi.
Kosmos-482'nin fırlatıldığı dönemde bazı parçaları Dünya'ya düşmüştü. Bunlardan biri, kısa bir süre sonra Yeni Zelanda'ya indi. NASA'nın verilerine göre, iniş aracının yardımcı olmak amacıyla bir ısı kalkanı ve paraşüt içerdiği bildirildi.
(Alındığı Kaynak: NTV)