- Bilim ve Teknoloji
- 15.04.2025 18:41
Türkiye’nin dört bir yanından gelen oyun geliştiriciler, Bilişim Vadisi İzmir Kampüsü'nde bir araya geldi
Türkiye’nin oyun ekosistemine yön veren DIGIAGE Oyun Geliştirme Kampı 2025, İzmir’de 250 geliştiricinin katılımıyla kapılarını açtı. Bilişim Vadisi’nin İzmir kampüsünde düzenlenen ve Anadolu Ajansı'nın "Global İletişim Ortağı" olduğu kamp, 18 Nisan’a kadar sürecek.
Bilişim Vadisi Dijital Animasyon ve Oyun Kümelenme Merkezi (DIGIAGE) tarafından düzenlenen kamp, genç geliştiricilere oyunlarını tanıtma, sektörel bilgi edinme ve yatırım alma fırsatları sunuyor.
DIGIAGE Direktörü Emre Yıldız, kampın açılışında yaptığı konuşmada, DIGIAGE'in 2019 yılında sadece 50 bilgisayarlık bir laboratuvar fikriyle yola çıktığını, bugün ise Türkiye'nin en aktif erken aşama oyun yatırım fonuna dönüştüğünü belirtti.
Yıldız, “Bugüne kadar 6 kamp düzenledik. İlk defa bir Türk programı olarak yurt dışında, Bakü'de kamp gerçekleştirdik ve bu format başka bir ülkeye satıldı. Şu ana kadar 18 binden fazla başvuru alındı, 2 bin 500’ü aşkın kişi fiziken kamplara katıldı. 260 takım ve 25 oyun şirketi kuruldu.” dedi.
DIGIAGE'in İstanbul, Kocaeli ve İzmir kampüslerinde toplam 50 oyun firması, 73 geliştirilen oyun ve 316 oyun personeli bulunduğunu belirten Yıldız, 2024 yılı itibarıyla bu ekosistemin ticari hacminin 2 milyar doları aştığını vurguladı.
Kampa katılan oyun geliştiricisi, Başkent Üniversitesi Çizgi Film ve Animasyon Bölümü öğrencisi Zeynep Topuz, iki yıldır üzerinde çalıştıkları sıra tabanlı strateji oyununu tanıtmak için kampta yer aldıklarını belirterek, “Oyunumuz prototip aşamasında. Görseller üzerinde çalışıyoruz. Kampta geri bildirim alarak geliştirmeye devam etmek istiyoruz.” dedi.
42 Kocaeli Yazılım Okulu öğrencisi Zümrüt Genç ise “Silvanis” adlı oyunlarının, kızını kaybeden bir babanın ormanda yaşadığı maceraları konu aldığını söyleyerek, kamp sürecinde birçok ekiple tanışarak değerli geri dönüşler aldıklarını ifade etti.
Kamp boyunca oyun geliştirme, yazılım, tasarım, hukuk, animasyon ve yayıncılık alanlarında uzman isimler tarafından seminerler ve mentörlük oturumları düzenleniyor. Katılımcılar hem bireysel hem de takım olarak projeler üzerinde çalışırken, aynı zamanda yatırımcılara ve sektör profesyonellerine oyunları tanıtma fırsatı buluyor.