Gıda ve tarımda ‘teknolojik’ projeler

Gıda ve tarımda geleneksel üretim yöntemleri yavaş yavaş yerini yapay zeka, otomasyon ve teknolojiye dayalı uygulamalara bırakırken, üniversite öğrencileri bu alanda birbiri ardına dikkat çekici projeler geliştirdi


  • Oluşturulma Tarihi : 28.09.2019 14:08
  • Güncelleme Tarihi : 28.09.2019 14:08
  • Kaynak : HABER MERKEZİ
Gıda ve tarımda ‘teknolojik’ projeler

Gıda ve tarımda geleneksel üretim yöntemlerinin yerini yapay zeka, otomasyon ve teknolojinin ön plana çıktığı projeler almaya başladı. Gıda ve tarımda geleneksel üretim yöntemleri yavaş yavaş yerini yapay zeka, otomasyon ve teknolojiye dayalı uygulamalara bırakırken, üniversite öğrencileri bu alanda birbiri ardına dikkat çekici projeler geliştirdi. Çeşitli üniversitelerden öğrenciler, TÜBİTAK’ın Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) bünyesinde düzenlenen Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışması’na savunma, uzay ve havacılık, akıllı şehirler ve ulaşım, bilgi ve iletişim teknolojileri, eğitim, enerji ve çevre, gıda ve tarım, makine imalatı ve otomotiv, sağlıkla sosyal yenilikçilik ve girişimcilik kategorilerinde çalışmalarıyla katıldı. Bu projeler arasında özellikle yapay zeka ve otomasyon gibi teknolojilerden faydalanılarak gıda ve tarım alanında geliştirilen uygulamalar dikkati çekti.
BUĞDAYA “OTOMASYON” KORUMASI
Bu kapsamdaki “Buğday Ambarı Otomasyonu Projesi” çiftçilerin tahıllarını kendileri depolayarak, ilk elden satış yapabilmelerine imkan sağlamayı hedefliyor. Projeyle silolardaki ürünler haşerelenme ve küflenme gibi olumsuzluklara karşı korunuyor. Yapay zeka destekli “Karşılaştırmalı Metotla Yumurta Şeklinden Cinsiyet Ayrımı Projesi”, yumurtacılık sektöründe yeni bir dönemi başlatacak. Gıda mühendisliği öğrencileri de çölyak hastalarının beklentilerine yanıt verecek bir proje üretti. Bu kapsamda, ekmek, kek ve bisküvi gibi ürünlerde “glüten” yerine “keten tohumu unu” kıvam verici olarak kullanılıyor. Böylece, hem ürünlerin maliyeti düşürülürken hem de çölyak hastalarının glütensiz ürün ihtiyacı daha ucuza giderilmiş oluyor. Halen glüten içermeyen ürünlerde kullanılan kıvam vericilerden çoğu ithal ediliyor. Projeyle bu konudaki dışa bağımlılığın azaltılması ve ürün çeşitliliğinin sağlanması hedefleniyor. AA